StoryEditorOCM
SportSPORTAŠI U IZOLACIJI

Mario Mandir kondicijski trener u Košarkaškom klubu Zadar, odmah se uhvatio posla i osmislio individulani program, trening može i u dnevnom boravku!

Piše D. Žura
26. ožujka 2020. - 19:18
Giuseppe Giergia (82), poznati kosarkas i bivsi direktor KK Zadra, odradio je trening na svom balkonu zbog situacije sa koronavirusom.Jure Miskovic/Cropix

Sportaši su u velikoj mjeri pogođeni pandemijom uzrokovanom korana virusom, jer su sva sportska natjecanja obustavljena, jednako to vrijedi i za trenige. Ali, malo tko od njih prisilnu stanku provodi u mirovanju, naprotiv, Mario Mandir kondicijski trener u Košarkaškom klubu Zadar, odmah se uhvatio posla i osmislio individulani program, shodno stanju igrača.

- U početku, nakon što se prekinulo s momčadskim treninzima i dok se moglo raditi u prirodi, koristili smo vanjske terene na Višnjiku, ili pak u nekom od zadarskih parkova. Nedvojbeno, nakon dvorane ili teretane to je idealno mjesto za rad, međutim , držimo se uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite, promijenilo se okruženje u kojem radimo, dakle, neki su u stanovima, drugi koji imaju malo više sreće, odnosno, posjeduju prostrano dvorište oni su u prednosti. Zato je za svakoga od njih napravljen program kojeg se redovito pridržavaju – kazao je Mandir.

Restrikcija unošenja kalorija bitna je stavka , jer u danima mirovanja mnogi se ponekad znaju opustiti više nego treba...

- Poznato je da u takvim situacijama sportaši, u ovom slučaju košarkaši znaju malo više sjediti uz televizor, nešto gricnuti , međutim, u svim programima na prvo mjesto stavio sam pod broj jedan – kontrolu kalorijskog unosa, točnije i preciznije održavanje ranije kilaže. Nije lako, ali se mora tako razmišljati, onda će sve druge vježbe na održavanju mišićnog tonusa biti od iznimno velike koristi. Drukčije ne ide – veli Mario koji je iskazao zadovoljstvo odnosom igrača prema individualnim programima.

- Zahvaljujući modernim tehnologijama u stalnom sam kontaktu sa svima, tako da ukoliko negdje nešto zapne mogu uskočiti savjetom kako dalje – kratko će Mandir, koji je podvukao simpatičnu paralelu između jednog od najboljih nogometaša na svijetu Cristiana Ronalda i zadarskih košarkaša.

- Njemu je kudikamo lakše i prekid redovitih treninga neće previše osjetiti, jer u krugu obiteljskog posjeda ima dvoranu, bazen i teretanu. Ali ne mogu svi kao Ronaldo, u ovom trenutku važno je imati dobru volju i želju, tako da se ako ništa drugo onaj minimum treninga može održati na ovakav način, čak i u manjoj prostoriji nego je dnevni boravak – slikovit je Mario.

Teško je predvidjeti tijek pandemije, odnosno, hoće li se zaustaviti prema željama svih nas u što skorije vrijeme. Onda se nameće jedno od pitanja, u svezi mogućeg nastavka prvenstva, koliko bi trebalo vremena da se igrači vrate u optimalnu formu?

- Sve je to individualno, međutim, iskustva kazuju kako su potrebna tri tjedna da bi se došlo koliko – toliko u natjecateljsku formu. Što se tiče vremena koje bi bilo potrebno za nadoknaditi sve propuštene treninge, trebalo bi nam tri mjeseca. U ovakvim situacijama, sportaši su nakon povratka na teren najviše skloni ozljedama. Sjetimo se samo kako je to izgledalo u vrijeme zadnjeg NBA lockouta, praktički je svaki dan iz stroja ispadalo četiri ili pet igrača. Zato na sve načine treba izbjeći tu pogubnost – zaključio je Mandir.

20. travanj 2024 11:33