StoryEditorOCM
RegionalNA "HIGIJENSKOM"

Zaposlenici Zavoda za javno zdravstvo nemaju nimalo lagan zadatak ovog ljeta: sreća da nije vruće jer bi nam mikrobiolozi prokuvali u skafanderima

Piše Ivica Marković/SD
18. srpnja 2020. - 09:36

Koliko je god priroda "zeznula" zemaljsku kuglu i u prosincu prošle godine nam poslala koronavirus, toliko se, barem za sada, i smilovala splitskim zdravstvenim djelatnicima mikrobiologije sa županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (Higijenski), koji ispred zgrade u Vukovarskoj uzimaju našim sugrađanima briseve iz usta i nosa te ih testiraju na COVID-19.

Naime, ovo atipično ljeto, koje barem za sada nije razvilo one ubitačne temperature od 35 do 38 stupnjeva, kao što je znalo biti prošlih godina, daje koliko-toliko zraka tim vrijednim ljudima koji u skafanderima, kao izvanzemaljci, sa svom zaštitnom opremom, našim sugrađanima uzimaju uzorke. Nije lako stajati tako obučen pod "punom ratnom spremom" na suncu, pa makar i ovakvom "krezubom", po nekoliko sati i imati posla s nervoznim ljudima koji moraju dati uzorak.

– Naši su djelatnici tamo svaki dan od 6.30 do oko 12 sati. Mi u tzv. "drive inu" uzimamo briseve onima za koje se sumnja da su pozitivni na koronavirus, kao i njihovim kontaktima. Na drugom dislociranom mjestu uzimamo uzorke našim sugrađanima koji moraju u bolnicu na pregled ili operaciju, a na trećoj lokaciji uzimamo uzorke onkološkim bolesnicima, koje moramo posebno čuvati s obzirom na njihovu osnovnu bolest – kaže nam dr. Željka Karin, ravnateljica Higijenskog.

Dnevno vrijedne "pčelice" s Higijenskog uzmu od 180 do 240 uzoraka, od čega ih je 150 "drive in".

I neka ljeto, barem što se Higijenskog tiče, ostane na ovim temperaturama zraka, jer se bojimo i pomisliti kako će "mikrobiolozi-izvanzemaljci" u tim skafanderima preživjeti svakodnevno stajanje na suncu ako temperature podivljaju i počnu skakati do 38 ili više stupnjeva. Neće im biti lako.

19. travanj 2024 16:11