StoryEditorOCM
RegionalRADIONICA NA UGLJANU

Zaplovio je ‘Jadran‘! Brod koji su napravila djeca – Korina, Adrijan, Adrian, Jerko, Ivan, Filip, Frane, Niko i David!

Piše Naši školji
15. srpnja 2020. - 21:27

Zaplovio je “Jadran”! Brod koji su napravila djeca – Korina, Adrijan, Adrian, Jerko, Ivan, Filip, Frane, Niko i David!

Devet pari dječjih ruku, pod budnim okom voditelja Davora Mihalića iz Kreativne radionice StolArt, u pet dana napravili su drveni kaić i dali mu ime “Jadran”.

- Demokratski smo odabrali neutralno ime, svima znano i poznato, a kuma našega malog broda je jedina djevojčica u radionici Mala škola brodogradnje Korina Švorinić, kazao je danas prije porinuća na žaliću ispred POU Dom na žalu voditelj radionice Davor Mihalić, pišu Naši školji.

U pet dana djeca su najprije prošla teoretski dio, upoznala se s gradnjom broda, alatom, vrstama drveta, a potom, dvaput dnevno, prijepodne i poslijepodne, ispred Doma na žalu marljivo radila svoj brodić.

Što će biti sada s brodom, pitanje je koje mučilo i polaznike radionice i njihove roditelje kada su došli na porinuće.

-Brodić “Jadran” u vlasništvu je POU Dom na žalu, koji je i organizirao Malu školu brodogradnje. A svi koji su ga gradili, budu li to željeli, moći će svakodnevno preko ljeta, odnosno za lijepoga vremena koristiti. Učiti veslati, jedriti i brinuti se o njemu. Zasad su već interes za to pokazali Ivan i Niko, a nadam se da će i druga djeca htjeti uživati na “vlastitom” brodu, mišljenja je Marina Marcelić, ravnateljica POU Dom na žalu.

Petodnevna radionica održana je u sklopu Kreativne radionice StolArt iz Zagreba, a cilj joj je promicanje zaštite okoliša i važnost očuvanja tradicijske dalmatinske brodograditeljske baštine. Radionica omogućuje djeci školskog uzrasta da pod vlastitim rukama osjete kako nastaje brod, daje im priliku da rade alatima kakvima su se služili njihovi pradjedovi.

Za radionicu Mala škola brodogradnje u POU Dom na žalu financijsku potporu dalo je Ministarstvo kulture u sklopu programa Muzeji i kulturna baština.

– Rradionicu Mala škola drvene brodogradnje prijavljivali smo već tri puta i, evo, upornost nam se isplatila. Potporu u prijavljivanju imali smo u Općini Preko i TZO Preko jer radionica, osim što je edukativna, obogaćuje i ljetnu turističku ponudu, što se vidjelo proteklih dana jer su naši mali kalafati bili prava turistička atrakcija, a prijave za radionicu stizale su nam i od turista i vikendaša. Nažalost, broj je bio ograničen i upali su oni koji su bili najbrži, dodala je Marina Marcelić.

A najbrža su bila djeca iz Preka, Ugljana i jedan dječak iz Zaprešića: Adrijan Mitrović, Adrian Kačan, Jerko Hrabrov, Korina Švorinić, Ivan Marfat, Filip Stipanov, Frane Krnić, Niko Višić i David Kralj.

Radionica se već desetak godina održava duž obale i na kontinentu i iznimno je popularna, a prije pet godina bila je u službenom programu najvećeg europskog festivala maritimne baštine u Vannesu u Francuskoj, pišu Naši školji.

22. travanj 2024 14:58