StoryEditorOCM
RegionalMEĐU NAJČITANIJIMA

Vojku V i Tisji struke su nešto drugo, ali postali su književne zvijezde u Hrvatskoj. Splitska slikarica: Zakotrljalo se, mnogi su se prepoznali....

Piše Silvana Uzinić/SD
17. srpnja 2020. - 11:17

Na Top listi najprodavanijih knjiga, i to prema podacima o prodaji u knjižarama, koju je sačinio portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena, našlo se čak dvoje splitskih autora – Tisja Kljaković Braić i Vojko V.

Lista objedinjuje mjesečne izvještaje o prodaji koje prikupljaju iz tridesetak knjižara širom Hrvatske i već dva mjeseca na listi hrvatske književnosti je Tisjina “U malu je uša đava”, koja je objavljena u izdanju Profila 2015. godine.

Autorica je vijest primila s oduševljenjem jer kako nam je rekla, uspjeh te knjige dogodila joj se potpuno neočekivano.

- Očito se knjiga zakotrljala među ljudima. Ja sam je zapravo objavila na snažan poticaj profesorice Ingrid Poljanić, a pisala sam je sebi za uspomenu, to je zapravo oda djetinjstvu, ali čini se da su se mnogi u njoj prepoznali.

A ime joj je dao pokojni Milorad Bibić Mosor. Prodala se jako dobro već u prvom izdanju, oko tisuću komada, i to bez neke posebne reklame i promocija. Moguće da su popularnosti te knjige doprinjeli 'Oni' – komentirala je autorica, dodavši da se knjiga crtica iz života bračnog para također jako dobro prodaje, skoro deset tisuća komada od kada je u studenome 2018. izdana do sada.

image
Tisjina knjiga karikatura je također stekla vojsku fanova
Tom Dubravec/Hanza Media


“U malu je uša đava” doživjela je nekoliko izdanja i dotisaka te je, prema saznanjima autorice, do 2019. godine prodana u 4,5 tisuće primjeraka. Upravo se po njoj radi animirani film, kao i predstava.

- U 'Profilu' su jako sretni što su u rujnu 2015. godine prepoznali potencijal i kvalitetu dotad nepoznate autorice i ovim putem joj čestitamo na uspjehu - kazala nam je Ivana Kalogjera, zadužena za odnose s javnošću u toj nakladničkoj kući.

No, kako petogodišnji ugovor s Profilom upravo prestaje, knjigu će reizdati "Fraktura".

- To izdanje bit će ilustrirano animacijama za film i sigurno ću dodati dvije – tri priče – informirala nas je Tisja. Drago joj da je knjiga od prošle godine najčitanije i u splitskim knjižnicama.

Za repera i glazbenog producenta Andriju Vujevića, poznatijeg pod umjetničkim imenom Vojko V, dobra prodaja slikovnica “Ne može” također je ugodno iznenađenje.

Kako kaže, ne zna koliko tome doprinosi sama kvaliteta slikovnice, koju je ilustrirala Lucija Bužančić, a koliko je ključna njegova popularnost na glazbenoj sceni.

image
Naslovnica slikovnice 'Ne može' autora Vojka V
Croatia Records


Svakako, uspjeh na listi Modernih vremena nije očekivao.

Slikovnica u izdanju Croaita Recordsa nazvana je, podsjetimo, po njegovu velikom hitu koji ima gotovo šest milijuna pregleda na youtubeu. O količini prodanih primjeraka Vojko V nema podatke, a do zaključenja teksta nismo uspjeli stupiti u kontakt s izdavačem.

Inače, na listi hrvatske književnosti, nakon Tisje Kljaković Braić, slijede roman “Nadohvat” Ene Katarine Haler te "Dnevnik jednog nomada" nedavno preminulog Bekima Sejranovića.

Na četvrtom mjestu je hvaljena zbirka priča Maše Kolanović "Poštovani kukci i druge jezive priče", a na petom je knjiga “Ciganin, ali najljepši” Kristiana Novaka.

Zanimljivo je da prvo mjesto strane beletrisktike drži serijal “Male žene” Louise May Alcott. Prva na top-listi kuharica je knjiga Anite Šumer “Kvasomanija”, a na listi biografija knjiga Michelle Obame “Moja priča”.


Mjesečni ritam


- Broj uključenih knjižara sa sadašnjih tridesetak s vremenom će se povećavati,a  top lista najprodavanijih naslova u hrvatskim knjižarama objavljivat će se u mjesečnom ritmu na stranici Top lista knjiga (https://toplistaknjiga.hr/) na kojoj je trenutno moguće vidjeti koje su knjige bile najprodavanije u mjesecima travnju i svibnju 2020. godine.

Uskoro će biti objavljeni i novi podaci o prodaji, iz mjeseca lipnja - poručuju iz Modernih vremena. Projekt je ostvaren uz financijsku pomoć Ministarstva kulture i natječaja Poduzetništvo u kulturi.

19. travanj 2024 00:03