StoryEditorOCM
RegionalLIJEPA GESTA

Veliko srce zadarskih vinara: iako im je i samima sudbina neizvjesna, pokrenuli su humanitarnu akciju prodaje vina za pomoć Općoj bolnici Zadar 

Piše Matea Gugić
8. travnja 2020. - 15:37

Situacija u kojoj su se našle mnoge djelatnosti i sektori društva, uvelike je pogodila i poljoprivrednike, ali i vinare i vinogradare koje se ovih dana rijetko spominje. No, unatoč tome što su pomalo marginalizirani, vinari zadarskog kraja odlučili su se na jedan humani čin. 

Naime, članovi upravnog odbora Udruge Vinara Zadarske županije na svojoj prvoj sjednici koja je održana telefonski, jučer su donijeli odluku da se pokrene humanitarna akcija doniranja vina, koje bi išlo u internetsku paketnu prodaju, a sav prihod 
od prodaje namijenjen je za pomoć Zadarskoj bolnici.

- Na ideju je došao kolega vinar Trifun Poljak koji je predložio da pomognemo zadarskoj bolnici. Ja sam tu ideju odmah prihvatio i vrlo je brzo proširio po našim krugovima. Nedugo nakon toga pokrenuli smo ovu humanitarnu akciju – prepričava nam predsjednik Udruge vinara Zadarske županije Tomislav Glavić. Pojasnio je kako će se sva vina koja vinari dostave prodavati po akcijskim cijenama te će apsolutno sav prihod ići u humanitarne svrhe.

- Želim ovim putem pozvati sve naše sugrađane da se odazovu akciji, kako bi pomogli nama, jer se vina ne prodaju, i našoj bolnici koja bi mogla kupiti više sanitetskog materijala. Mi ne možemo napraviti više od ovoga... Ujedno, ovo je i poziv svima da kupuju lokalno i da pokažu srce, jer zna se, kad je najteže naš je narod najjači – istaknuo je Glavić te dodao ako se ulaže u lokalno to nam se svima višestruko vraća. 

- Svaki vinar je dužan dostaviti minimalno pet paketa vina za pomoć bolnici, te jedan paket vina za pomoć stanovnicima "Cvjetnog naselja" (Zagreb) koji su pogođeni nedavnim potresom, a ne mogu za Uskrs biti u svojim domovima – zaključio je Glavić.

Mi im se samo možemo zahvaliti na ovom hvalevrijednom činu te im poželjeli mnogo sreće u izlasku iz ove krize koja ih je sve nenadano zatekla. 

Kako sudjelovati ako ste vinar?

Upravni odbor je donio Odluku da se vina prodaju po akcijskoj cijeni od 50kn/butelja.  Svi vinari koji imaju volju donirati svoja vina dužni su dostaviti vina do 08.04.2020. do 20:00h na adresu: "Poljak vina", Krešimirova obala 105, Diklo, 23000 Zadar. Oni vinari koji nemaju spremno vino ili nisu u mogućnosti u ovom trenutku donirati vino, u znak dobre volje mogu uplatiti novac direktno na račun Udruge vinara Zadarske županije u skladu sa svojim mogućnostima, na račun: 
HR7823900011101112591,
Model plaćanja: HR 02, 
Poziv na broj: 042020,
Opis plaćanja: "Humanitarna pomoć Zadarskoj bolnici
".
NAPOMENA: Isporuka i distribucija vina će se odvijati isključivo u popodnevnim i večernjim satima. Narudžbe će se vršiti na e-mail Udruge: udrugavinazadar@gmail.com, te na telefonske brojeve: Tomislav Glavić 098/429-111 , Branko Arbanas 091/545-7120 i Trifun Poljak 098/973-2909 .

"Očekuju nas ogromni problemi..."

- Nažalost, nas vinare i vinogradare čeka jedno teško i neizvjesno razdoblje. Imamo mnogo ulaganja koja donose svibanj i lipanj, a veliko je pitanje kad će ova pandemija prestati. Moramo puno novaca dati i radnoj snazi koja će nam pomoći u berbi, a opet, s druge strane, moguće je da nam se dogodi i problem punih bačava jer imamo vina i od prethodne godine, a ono nažalost zbog novonastale situacije ne izlazi iz naših konoba i dućana. Također, ne znamo uopće gdje ćemo sa svim grožđe koje uberemo ukoliko ne ispraznimo bačve... ogromni su to problemi s kojima ćemo se morati suočiti ako Vlada uskoro ne donese mjere koje se odnose isključivo na našu struku – zaključio je Glavić.  

19. travanj 2024 22:22