StoryEditor
RegionalPROŠLE SUBOTE

Uhićenima u Lici zbog šverca migranata određen istražni zatvor, smjestili ih u tovarni prostor i vozili prema Sloveniji

Piše Hina
19. srpnja 2021. - 23:58
U Lici su uhićeni prošle suboteDenis Lovrović/AFP

Za troje državljana BiH koji su uhićeni u Lici zbog osnovane sumnje da su nezakonito kroz Republiku Hrvatsku prevozili strane državljane u zemlje Europske unije određen je istražni zatvor, priopćilo je u ponedjeljak Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) iz Karlovca.

Sudac istrage Županijskoga suda u Karlovcu je, na prijedlog Državnoga odvjetništva, odredio istražni zatvor protiv svo troje osumnjičenika, uhićenih u subotu, zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja kaznenoga djela koje u cijelosti glasi "protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma".

U priopćenju ŽDO-a stoji da su oni za unaprijed obećanu novčanu naknadu u neutvrđenom iznosu 17. srpnja 2021., prema ranijem dogovoru i dobivenim uputama od nepoznatih organizatora krijumčarenja ljudi, u teretno vozilo primili veći broj državljana Pakistana i Bangladeša, bez putnih isprava i prevozili ih kroz Hrvatsku, konkretno područjem Lovinca.

Prvoosumnjičenik (24), koji je i vozio teretno vozilo, znao je da su oni nezakonito prešli državnu granicu Republike Hrvatske.

Drugoosumnjičenik i trećeosumnjičenica (stari 28 i 24 godine), kretali su se osobnim vozilom kao prethodnica teretnom vozilu da bi vozača upozorili na policijske ophodnje na cesti.

Osumnjičenici su smjestili ilegalne migrante u tovarni prostor teretnoga vozila koji nije namijenjen za prijevoz ljudi te ih na takav ponižavajući i nehuman način prevozili prema Republici Sloveniji, no u njihovoj su ih namjeri zaustavili policijski službenici, stoji u priopćenju.

Po pisanju nekih medija riječ je o krijumčarenju više od stotinu ljudi.
 

item - id = 1113901
related id = 0 -> 1129546
related id = 1 -> 1129511
24. rujan 2021 01:39