StoryEditorOCM
RegionalUZALUDAN TRUD

U nizu prijevara oštetili banke i osiguravajuća društva za milijunski iznos: optuženi se ‘razasuli po svijetu‘, jedan doveden iz Zatvora u Zadru!

Piše Vladimir Urukalo/SD
22. listopada 2020. - 19:54

Čak 13 godina od podizanja optužnice, u bespućima i mraku sudskih ladica tavorio je postupak u kojem USKOK tereti 21 osobu za zločinačku udrugu, koja je u nizu prijevara za oko pet milijuna kuna oštetila osam banaka i više osiguravajućih društava, od listopada 2005. do kolovoza 2006. godine.

A onda je spis dobila sutkinja splitskog Županijskog suda Višnja Strinić koja je, iako zatrpana novim i starim kompliciranim predmetima (kao i dvoje kolega Dinko Mešin i Ivona Rupić), krenula "u borbu" zakazavši početkom listopada ročište, na kojem se pojavilo samo pet okrivljenih iako je izdala niz dovedbenih naloga policiji.

Od pet nazočnih, dvojica su došli svojom voljom i to Ognjen Duilo i Antonio Veljača, iz zatvora u Zadru doveden je Zoran Marić dok su Franu Petričevića doveli policajci PP Kaštela, a Željka Kulušića policajci 1. PP Split. Prvookrivljeni Stipe Vuković odselio se, po dostupnim podacima, u Bihać, a drugookrivljeni Toni Vitaljić zvani Kubura je u bijegu, ali ne zbog ovog slučaja, povezuje ga s teškim ubojstvom Marija Boljata (36) zvanog Pajkić i pokušajem ubojstva Joze Čabraje u Kaštel Kambelovcu sredinom lipnja ove godine.

Ostali okrivljeni u ovom USKOK-u predmetu su Miro Cvitanić, Damir Jeličić, Tomislav Maljković, Marina Miletović (Šimundža), Stjepan Nežić, Matko Doždor, Josip Štambuk, Jure Rađa, Jasmin Nožinović, Božo Jeličić, Ivica Šerić, Mihael Župetić, Miroslav Bogović i Marko Jurilj.

Svi oni zbog raznih razloga nisu došli na suđenje – neki nisu nađeni na prijavljenim adresama, neki su u inozemstvu odavno, a neki imaju i ozbiljne zdravstvene tegobe, poput teškog stresa i poremećaja prilagodbe, ili su, pak, priložili potvrdu da nisu zbog COVID-19 u mogućnosti doći na sud.

Pada u vodu

Kako bilo, agilna sutkinja Strinić mogla je jedino konstatirati da su djela za svakog okrivljenog koja se odnose na krivotvorenje isprava već odavno u zastari, i to još od 2011. i 2012. godine.

image
Sutkinja Županijskog suda u Splitu Višnja Strinić.
Jakov Prkić/CROPIX

Ostatak djela u zastaru će najkasnije za godinu do dvije, u najboljem slučaju, tako da slobodno možemo reći da će sav trud, i USKOK-a i sutkinje koja je zadužila predmet, pasti "u vodu" vrlo brzo.

Jer iluzorno je očekivati, a to se vidjelo na prvom ročištu, da će se ikad moći okupiti svi okrivljeni u isto vrijeme na istom mjestu. Uvijek će netko biti u inozemstvu, netko neće primiti poziv, netko će baš tada naglo oboljeti od upale zanoktice i slično.

A optužnica USKOK-a tereti tada 34-godišnjeg Vukovića iz Gornje Bistre i tada 25-godišnjeg Kuburu da su organizirali zločinačku skupinu koja je djelovala na području nekoliko županija.

Kupovali su više tvrtki, uglavnom u Splitu, ali i drugim gradovima, koje su onda registrirali na članove zločinačke organizacije. Potom su u poslovnicama banaka Hypo Alpe-Adria banke, Volksbanke, OTP banke, Raiffeisen banke, Erste banke, Splitske banke, Zagrebačke banke, Privredne i Slavonske banke u Splitu, Zadru, Dubrovniku, Slavonskom Brodu zaključivali ugovore o autokreditima i nenamjenskim kreditima.

Prije toga bi otvarali tekuće račune i uplaćivali fiktivne osobne dohotke i podnosili zahtjeve za kredite u koje su upisivali neistinite podatke fiktivnih uposlenika i visinu njihovih primanja. Te su zahtjeve za kredite ovjeravali pečatima i potpisima tih tvrtki i prilagali krivotvorenu poslovnu dokumentaciju koja je prikazivala da tvrtke dobro posluju.

Ovisno od banke do banke, nekad su bili jamci jedni drugima, nekad su mijenjali podatke o zaposlenicima i njihovim plaćama, a sve kako bi uvjerili bankare da će kredite uredno vraćati i da su baš oni idealni klijenti da im se odobre krediti.

Kad bi s autokreditima kupili vozila, ista su onda dalje preprodavali za gotovinu po 20 do 30 posto nižoj cijeni. USKOK je izračunao da su Vuković i Vitaljić kao "mozgovi" na račun ovakvih prijevara banke i osiguravajuća društva prevarili za najmanje četiri milijuna i više od 864 tisuće kuna, a naravno da su dio kolača, bitno manji, dobili i ostali "kotačići" ove zločinačke organizacije.

20. travanj 2024 04:33