StoryEditorOCM
RegionalNAPUŠTENE ŠKOLE

Što je s napuštenim otočnim školama? U Luci je zgrada prodana jednom čovjeku, u Mrljanama je niknula crkva, u Kraju zgradu uz more žele franjevci

Piše Lada Burčul
19. travnja 2021. - 22:32

Na otocima zadarskog arhipelaga postoje 32 škole. Neovisno o tome da li im je osnivač Grad ili Županija, na otocima unutar granica naše županije postoje 32 školska objekta, bilo da je riječ o matičnim školama ili o područnim školama.

Međutim, u nekim objektima više nema učenika – od 32 objekta, škole normalno rade u njih 20, dok u ostalima nema djece. Ovako visoku brojku od 20 škola koje su funkciji „spašavaju“ otoci Ugljan i Pag, točnije škole u Preku i na Pagu – matična škola u Preku ima šest područnih škola i u svima ima učenika (Kali, Kukljica, Poljana, Sutomiščica, Lukoran, Ugljan), a Osnovna škola na Pagu ima još tri područne u kojima se odvija nastava (Dinjiška, Vlašići, Povljana). Uz to, Pag ima i srednju školu, koja se također 'broji.'

Na otoku Pašmanu i na Dugom otoku situacija je sasvim drugačija. Matična škola u mjestu Neviđane na otoku Pašmanu ima pet područnih škola i niti jedna više nije u funkciji. Ostala je samo matična, u koju dolaze učenici sa cijelog otoka.

I na Dugom otoku knjiga je spala na jedno slovo – matična škola u Salima ima 55 učenika sa cijeloga otoka, a nastava se još uvijek odvija i u školi u Božavi, za devet učenika. U ostalim područnim školama – Brbinj, Luga, Žman, Zaglav – ni učenika ni nastave više nema.

Ostale su škole na otocima koji administrativno pripadaju Gradu Zadru: tri rade, tri su napuštene. Silba tako ima šest učenika, Olib dva, a Veli Iž pet. Škole u Premudi, na Molatu i na Istu su napuštene.

Što se događa sa napuštenim školskim objektima? Vlasnici tih zgrada nisu svugdje škole, već negdje općine ili Crkva. Pa je tako cijela školska zgrada u mjestu Luka na Dugom otoku prodana jednom čovjeku. I kuća i okućnica.

- Bio je javni natječaj, školsku zgradu je kupio jedan mještanin. Zgrada je bila u vlasništvu Općine – objašnjava načelnik Općine Sali Zoran Morović.

Bivše škole u Zaglavu, Žmanu i Brbinju nisu prodane, iako su i one u vlasništvu Općine. Najbolju funkciju ima bivša škola u Žmanu u kojoj je u prizemlju otvoren dječji vrtić, a na katu se nalazi stan liječnice.
- Na katu ima još prostora i planiramo urediti stan za još jednog liječnika. U Mjestu Brbinj kreće temeljita obnova stare školske zgrade i u prizemlju ćemo smjestiti vatrogasce, u ljetnim mjesecima. Zimi će tu biti društvena prostorija. Kat za sada nema namjenu. U Zaglavu donji dio stare škole koristi komunalno društvo za svoje potrebe, a kat smo iznajmili, koristi ga sportski klub – nabrojao je Morović.

Na Pašmanu su prenamjene još živahnije – stara škola u mjestu Mrljane je pretvorena u crkvu.

- Školska zgrada je bila derutna, a to je crkvena imovina i izgrađena je crkva – objasnio je načelnik Općine Pašman Krešimir Ćosić. Novoizgrađena crkva blagoslovljena je 2013. godine.

I u mjestu Kraj je školska zgrada, smještena na samoj obali, „otišla“ Crkvi, jer je većim dijelom i pripadala postojećem Franjevačkom samostanu.
- Manji dio tog objekta ipak pripada Općini, pa dogovaramo sa franjevcima koje je najbolje rješenje u smislu namjene zgrade, da ne stoji zapuštena – kaže načelnik Ćosić.

U Dobropoljani i Banju su, na zadovoljstvo mještana, stare škole „na upotrebu“ ostale djeci – u Dobropoljani je uređen dječji vrtić, a u Banju kreće obnova zgrade u kojoj će biti dječji vrtić za djecu jasličke dobi.

Školska zgrada u Ždrelcu postat će Centar ribarstva; vrsta muzeja za čije je uređenje izrađen projekt za EU fondove. Škola u mjestu Pašman davno se 'ugasila' i u njoj se nalazi općinska uprava. Taj je objekt u vlasništvu Općine.
Tako učenici sa cijelog otoka Pašmana idu u Osnovnu školu u Neviđane.

'Gradske' napuštene škole na Premudi, Molatu i na otoku Istu čekaju namjenu. Djelomično su obnavljane, prema potrebama, kao škola na Premudi, za samo jednog učenika. Na Molatu je u obnovu školske zgrade prije deset godina uloženo 1,3 milijuna kuna, ali danas tamo više nema učenika.

23. travanj 2024 20:09