StoryEditorOCM
RegionalNEMA LABAVO

Splitska policija zadala udarac podzemlju: pogledajte koje kapitalce su smjestili iza rešetaka u malo više od godinu dana!

Piše Katarina Marić Banje/PSD
8. lipnja 2020. - 08:56

Split se etikete grada slučaja teško rješava. Koliko god trajala razdoblja u kojima nema težih kaznenih djela, uvijek se dogodi nešto iz Crne kronike što ga lansira na naslovnice medija. Osim same brutalnosti događaja kao što je trostruko ubojstvo u Varošu u siječnju ove godine, nerijetko su tome zaslužni likovi koji su specifični čak i za kriminalni milje, piše Slobodna Dalmacija.

Tako među njima ima osoba koje su podjednak broj puta bile one koje drže oružje i one na meti cijevi pištolja, zatim gutač metka izvađenog iz rane na nozi, tipovi koji su otišli na stadion u Beograd odmjeriti snage s punim tribinama srpskih navijača, bjegunac pred policijom koji automobilom bez jednog kotača prođe pola grada, a da ne govorimo o sudionicima u svađama u prometu koje završavaju kišom metaka. Koliko god su svi oni različiti u svojoj ludosti, jedna osobina im je svima zajednička: loša memorija.

Bilo koji od njih kada završi na cesti izrešetanih potkoljenica, gubi vid i pamćenje. Počinitelja ne znaju opisati, a nemaju ni najmanje ideja tko bi im mogao nešto zamjerati dovoljno da krene na njih oružjem. Kada se i uhiti počinitelja, događa se da se tijekom suđenja on i žrtva izmire, izgrle i izljube. Ako vam sve opisano ne oslikava dovoljno s čime organi reda imaju posla na svakodnevnoj bazi, nabrojit ćemo kakve tipove su makli s ulica od početka prošle godine do danas.

Rajićeva zločinačka

Udarna vijest u ožujku prošle godine bila je uhićenje zločinačke udruge Željka Rajića (35) zvanog Žeki. On i ekipa poznati su po ranjavanju suparnika u poslu, iznudama, otmicama, paljevinama automobila, nabavi raznih vrsta oružja i streljiva.

Nakon nekoliko proširenja istrage i obuhvaćanja novih članova zločinačke udruge u konačnici je podignuta optužnica protiv Rajića i još 12 osoba: Ante Vučka (30), Petra Vuknića (39), Roberta Žuvele (22), Duje Pivčevića (24), Tonćija Mikelića (21), Liridona Berishe (33), Lenija Bana (29), Hrvoja Kovčalije (42), Anite Erceg (23), Ivana Poljičanina (26), Roka Rodina (21) i Nikice Jakšića (47).

image
Ivan Giljanović na suđenju za ranjavanje Marka Bekavca
Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA

Nakon bijega Ivana Giljanovića zvanog Giljo, osuđivanog iznuđivača iz Splita, u svibnju 2018. godine nakon što je je kraj kafića "Co" izrešetao i teško ozlijedio Marka Bekavca, odlučili su preuzeti njegov teritorij. Suptilne metode kojima su se koristili u posljednjoj fazi, kao ranjavanje Giljinih suradnika, rođaka i dužnika te suparnika u poslu na tjednoj bazi, ubrzale su uhićenje i dovele ih u istražni zatvor na Bilicama u manje od godinu dana.

Prije dobivanja naslova šefa zločinačke organizacije Željko Rajić je bio najpoznatiji zbog pucnjave ispred splitskog kafića "Krom" 2008. godine u kojoj su ranjene tri osobe, za što je osuđen na dvije godine zatvora. Drugi poznati član udruge je Ante Vučak zvani Australac, koji se tereti kao glavni izvršitelj pokušaja ubojstava i teškog ubojstva.

Osim po pucnjavi u odabrane mete, Australac je zabilježen i kao osoba koja je prijetila supruzi Ivan Giljanovića. Kako je Giljo bio u bijegu, na meti mu se našla njegova obitelj te im je prvo izrešetan Mercedes parkiran kraj kuće u Okrugu, da bi nakon par dana suprugu mu Vesnu presreli u gradu dok je bila u automobilu.

Nakon što joj je prepriječen put, Ante Vučak se dao u verbalno nadmudrivanje s njom koje je garnirao prijetnjama, posebno joj naglasivši da je on Ante Australac i da se zna kako on puca. Treći šire poznati član udruge je Liridon Berisha, optužen za ubojstvo Ante Prnjaka (34), bivšeg vojnika iz Kljaka, kojeg je izrešetao s 14 hitaca iz kalašnjikova na splitskom TTTS-u u kolovozu 2018. godine.

Dileri na veliko Hadžić i Rašidagić

Nije prošlo ni mjesec dana od uhićenja Rajićeve ekipe kada je u Splitu uhićen još jedan kapitalac, točnije jedan od nositelja organiziranog kriminaliteta kada je u pitanju zlouporaba opojnih droga, Anel Hadžić (30). U betonskoj šupi u blizini kuće u kojoj je živio na predjelu Brda, nedaleko od osnovne škole, koju je iznajmio za 1500 kuna mjesečno, nađeno mu je više od dva kilograma heroina, 1,7 kg marihuane, pola kilograma kokaina, 133 tablete MDMA i 31 gram amfetamina.

Nadzirali su ga tri mjeseca prije akcije uhićenja, a osim droge su još nađena i dva pištolja Glock te 85 metaka uz kriptirani mobitel. U prosincu prošle godine je osuđen na tri godine zatvora te mu je produljen istražni zatvor.

image
Damir Rašidagić svjedočio je na suđenju jakiši Cvitanoviću Cviku
Jakov Prkić/HANZA MEDIA

Nakon dva mjeseca "pada" i drugi narkobos, Damir Rašidagić (30), diler iz Vela Luke koji je nakon pada Jakše Cvitanovića Cvika 2006. godine razgranao posao puno šire od svog otoka. Na splitskom Pazdigradu je uhićen 21. lipnja prošle godine kada je u iznajmljenoj garaži u Maslinskoj ulici nađeno 1,3 kilograma speeda, 577 grama heroina, 467 grama kokaina i 1000 tableta MDMA-a poznatijeg kao čisti ecstasy.

Uz to je imao tri digitalne vage i mikser blender s ostacima heroina te prigušivač za pištolj. Nađena su i dva pištolja Pietro Beretta, kalibra 7,65 mm i tri spremnika s mecima, za što je prekršajno prijavljen. Nedugo nakon uhićenja je i optužen, a protiv njega je podignuta i optužnica da je zajedno s dvije osobe u splitskom kafiću "Dišpet" u Krležinoj ulici premlatio M.K.(32).

Divljački napad se dogodio 27. ožujka u 22.30 sati, a 32-godišnjak je zadobio tešku ozljedu patele, tj.čašice koljena, prijelom prstiju na obje ruke te više udaraca po glavi. Prije tih nedjela Rašidagić je u svom dosjeu imao pet presuda zbog zlouporabe opojne droge, prvu uvjetnu iz 2005. godine, a nakon toga još četiri bezuvjetne zatvorske kazne, od kojih je posljednja u listopadu 2018. godine.

U istražnom zatvoru na splitskim Bilicama trenutačno čeka suđenje za drogu nađenu na Pazdigradu i premlaćivanje vezanog mladića. Dok se policija bavila uhićenjima gore navedenih prošle godine, već tada su krenule tajne mjere nadzora nad zločinačkim skupinama koje su uhićene ove godine.

Điđijeva i Lusterova ekipa

Nakon 14 mjeseci sustavnog praćenja u svibnju je dolijala zločinačka organizacija Deana Majstorovića zvanog Điđi, koji se prije prezivao Martedić. Uhićeni su: Luka Buzdovačić (35) zvani SkenJerko Malvasija (34) zvani Jere, Ivan Šunjić (30), Hrvoje Miljak (32) zvani CastroDino Stojanović (38). Preostali član organizacije Bosiljko Šakić (38) zvani Bosi, živi u Egelsbachu u Njemačkoj i jedini je u bijegu.

Prva šestorka prijavljena je za sudjelovanje u organiziranju i planiranju ubojstva T. M. (33) te paljevinu kafića u vlasništvu njegova rođaka. Svoj ilegalni posao Dean Majstorović je razvukao iz Splita do Njemačke, Belgije i Južne Amerike odakle mu je dolazio heroin, kokain i marihuana.

Sedmi iz skupine Dino Stojanović prijavljen je samo za slučaj koji je vezan za dilanje droge, u što je bio umiješan i Jerko Malvasija kao ulični diler iz Splita. Po starim grijesima poznati su gotovo svi redom: Sken kao osoba koja je pucala s Rajićem kraj "Kroma", Dino Stojanović osuđen zbog dilanja heroina i obiteljskog nasilja, Jerko Malvasija osuđivani diler marihuane koji je preživio krvavi pohod Filipa Zavadlava i pokušao iznuđivati Zvonka Giljanovića, oca Ivana Giljanovića, Hrvoje Miljak je bježao policiji u Passatu na tri kotača od Marjanskog tunela do City Centra One.

Điđijevu ekipu nisu takoreći još uspjeli ni smjestiti u splitski zatvor kada su krenula nova uhićenja. Uhićena je zločinačka organizacija koju je ustrojio Alen Markulić (45) zvani Luster iz Solina. On i još pet osoba pod istragom su zbog kontinuirane nabave većih količina heroina i kokaina iz BiH i Albanije, krijumčarenja u Hrvatsku i daljnje preprodaje na domaćem narkotržištu.

image
Jerko Malvasija
privatni album

Istražitelji sumnjaju da se Luster povezao sa Sinišom Dodojom (57) zvanim Šeki Tomislavom Blaževićem (43) zvanim Sova te su sva trojica od nepoznatih dobavljača kupovali veće količine droge. Šeki je u organizaciju povezao i Ivana Jerkovića (36), dok je Luster doveo Darka Milišića (44). Kokain i heroin sakrivali su u kući Igora Sarića (51) u selu Prugovu, općina Klis, gdje su ih miješali, vagali i pakirali u manja pakiranja.

Pronađeno je 1,6 kilograma kokaina, 2,1 kilogram heroina te 9,4 kilograma smjese za povećanje mase droge, što su im posebno zamjerili splitski konzumenti. Alen Markulić je poznat po legalnim poslovima iz sfere ugostiteljstva, dok se za ilegalni biznis dugo nagađalo, ali nikada nije bio formalno prijavljen. Siniša Dodoja Šeki je poznat još od vremena kada je surađivao sa Željkom Maglovom, Zoranom Doždorom Jumom i narkobosom Ivanom Skenderom. Povezivalo ga se sa Senkom Perakom iz Zadra, ubijenim 1998. godine.

S obzirom na opisani ritam rada splitske policije u godinu i pol dana, za očekivati je kako su i sada u tijeku mjere koje će u najskorije vrijeme dovesti do novog vala uhićenja.

17. travanj 2024 19:43