StoryEditorOCM
RegionalOVOGODIŠNJA BERBA U VINOGRADIMA RAVNIH KOTARA U JE ZAVRŠENA

Šime Škaulj: 2019. će biti izvanredna vinska godina jer je kvaliteta grožđa vrhunska

9. listopada 2019. - 12:16
ŠKAULJ

Utorak je bio posljednji dan ovogodišnje berbe grožđa i u vinogradima jednog od najpoznatijih i najsupješnijih ravnokoraskih vinara Šime Škaulja u Nadinskom polju.

Berba je počela još 20.kolovoza kada su obrane prve količine sorte charodnnay, a onda su se u ukupno 20 radnih dana redale berbe merlota, syraha, maraštine, plavca, crljenka, pa onda kasnog merlota i na kraju, zadnjeg dana berbe cabernet sauvignona. U berbi Škauljevih vinograda je svakog dana sudjelovalo oko 15 berača, a sa 70.000 loza ubrali su oko 90 tona grožđa koje se odmah mljelo u moćnoj muljači kapaciteta 10 tona  na sat.

Što se tiče količina vinogradari neće ove godine biti zadovoljni, ali je zato kvaliteta grožđa izvanredna, po količini sladora, ph vrijednostima i kiselinama pa očekujem da će ovo biti odlična vinska godina. Ja sam dobio oko 1,5 kg grožđa sa savog panja, a to je prosjek kojeg se i inače držimo – kaže Škaulj i nastavlja: - Sad traje faza fermentacije i sad enolozi polažu svoj stručni ispit, a ja se u njihov posao ne miješam. Oni uvažiti moje mišljenje i iskustvo, ali kvaliteta vina ovisit će prvenstveno o njihovom znanju i radu u ovoj fazi.

Prvo vino koje će se piti iz ovogodišnje berbe je chardonnay, bit će spremno, svježe i mirisno, na proljeće, a kako mu je faza fermentacije završena imali smo priliku kušati i prve ovogodišnje kapi mladog vina te sorte. Posljednje vino koje će doći na red za ispijanje iz berbe 2019. je cabernet sauvignon kojeg ćemo moći kušati tek za tri do četiri godine koliko vinu od te sorte grožđa treba vremena za odležavanje da bi bilo vrhunsko.

Šime Škaulj je sa svojim imanjem i vinogradima u Nadinu jedan od prvaka vinskog turizma u Ravnim kotarima, a kaže da je zadovoljan ovogodišnjem sezonom. Njegove vinograde, podrum i konobe za degustaciju i objed posjetilo je i ove godine do sada oko 5.000 turista i domaćih ljudi koji baš tu žele organizirati  gozbe povodom različitih prigoda. Škaulj kaže da, što se tog dijela posla tiče, više i ne treba jer bi s većim brojem posjeta srušio kvalitetu ponude odnosno da je to njegov optimalan kapacitet. S obzirom na to kao i činjenicu da su Škauljeva vina poznata po cijeloj Hrvatskoj ovaj se vinar nema razloga brinuti za prodaju svojih butilja s visoko kvalitetnim vinima.

24. travanj 2024 23:17