StoryEditorOCM
RegionalLOŠA IZVEDBA RADOVA

Pobuna mještana u Sv. Filipu i Jakovu: "Umjesto da ga obnove kako zaslužuje, Kontov mul ovakvom rekonstrukcijom devastiraju. To je zaštićena baština"

Piše A. Vučetić Škrbić
23. rujna 2020. - 20:12

Nedavno započeti radovi na sanaciji Kontovog mula, jednog od zaštitnih znakova Sv. Filipa i Jakova, uznemirili su tamošnje mještane nezadovoljne načinom na koji se obnavlja ta zaštićena spomenička baština.

Taj kameni mul s malim bazenom, koji je prije 130 godina podignula plemićka obitelj Borelli kao sastavni dio svog ljetnikovca, izvan sezone se koristio kao privezište za male brodove, a tijekom ljeta tamo su se održavale vaterpolo utakmice i druga sportska događanja.

Od vremena kada je izgrađen na njemu nije bilo sanacijskih zahvata, sve do nedavno, kada je Općina Sveti Filip i Jakov od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture dobila 400 tisuća kuna za sanaciju obalnog pojasa lučice Kontov mul. Inače, prva faza sanacije teška je ukupno 1,1 milijun kuna, od čega spomenutih 400 tisuća sufinancira Ministarstvo, a ostalo daje sama Općina. Projekt obnove napravila je tvrtka “Orbis”, a za izvođača radova izabrana je zadarska tvrtka “Sub Mission”. Međutim, s radovima su počeli i problemi, odnosno pritužbe mještana na način kako se rekonstrukcija provodi.

- Trebate otići tamo i to slikati, jer to nije obnova nego devastacija. Počevši od toga kako je izvedeno čišćenje fuga do samog materijala koji koriste za fugiranje i koji nikako tamo ne pripada, to i običan laik vidi. Nemaju ni dobar alat za rad na kamenu, štemalica koji su koristi dijelom je uništila staru kamenu građu. Ne znam po kojem je kriteriju birana ta tvrtka i koje su im reference za ono što rade, ali ovaj posao izveden je nestručno. Tražimo da je hitno poduzme nešto, prije nego se napravi nepopravljiva šteta- govori nam jedan od uzrujanih mještana koji su o svemu obavijestili medije, ali i konzervatorsku službu.

Da dio radova na Kontovom mulu zaista nije izveden kako treba potvrdio nam je i nadzorni inženjer na tom projketu, Željko Čirjak.

- Razumijem mještane koji su emotivno vezani uz taj mul, ali devastacija je ipak prejaka riječ. Točno je da je u početku izvođenja radova bilo određenih problema jer je tijekom čišćenja fuga od postojećeg morta, zbog “bježanje” štemalice, oštećen kamen. To oštećenje vidljivo je u obliku crtica na kamenu. Također, bilo je problema s načinom utiskivanja fuge te njezinom strukturom koja u završnoj fazi mora biti u primjernoj boji. Najtočnije bi bilo reći da se radilo bez osjećaja za tu vrstu radova jer kamen je ipak specifičan. Kad sam vidio što se događa, s time sam odmah upoznao šefa gradilišta, uz upozorenje kako se takvi propusti više neće tolerirati. Na sreću, još uvijek nije bila napravljena velika šteta. Moguće je da izvođač jednostavno nema puno iskustva na ovakvim poslovima- rekao nam je jučer Čirjak dodajući kako se ova rekonstrukcija provodi i pod nadzorom konzervatora.

- Mi ćemo inzistirati da sve posao odradi kako treba, po svim pravilima. Ukoliko se greške budu ponavljale, razmišljat ćemo o raskidu ugovora s ovim izvođačem- kaže nadzorni inženjer. 

Firma osnovana s 10 kuna

 Zadarska tvrtka “Sub Mission”, koju vode Ivan Cokarić i dr. Martina Mikecin, osnovana je 2014. godine s 10 kuna temeljnog kapitala. Lani su dobili tri milijuna kuna vrijedan posao na izgradnju šetališta i sunčališta na dijelu obalnog pojasa u Diklu, a za Županijsku lučku upravu radili su sanaciju operativne obale u luci Pakoštane.


 

 


 

17. travanj 2024 23:57