StoryEditorOCM
RegionalXXL FOTOGALERIJA

NAJBRUDET U KALIMA: U kuhanju brudeta od gruževine okušalo se 16 ekipa; "Ragatamo” korijen đumbira. To je naš tajni sastojak...!

Piše Božana Sviličić
3. kolovoza 2020. - 17:45

U kuhanju brudeta od gruževine - ribe ugora na mjesnoj rivi u Kalima, gdje je u subotu održano tradicionalno natjecanje, ove se godine okušalo 16 ekipa, a najbolji su pripremili članovi ekipe nazvane - "Gušteri".

Od maksimalnih 50 bodova, za svoj su "kualjski brudet" po ocjeni iskusnog peteročlanog žirija - Radoslava Kolege Zorića, Mladena Kolege Zorića, Daria Mišlova Pinela, Frane Končurata Pate i Josipa Grzunova, osvojili 33 boda. Drugo mjesto podijelile su ekipe “Žute jakete”, “Gorile” i “Špina”. Svaka je ekipa osvojila po 32 boda, a treće mjesto I 31 bod pripalo je klapi “Kali”.

- “Ragatamo” korijen đumbira. To je naš tajni sastojak - rekli su kroz smijeh članovi ekipe “Žute jakete”, no zbig strogih propizicija natjecanja bilo je jasno da je riječ o tipičnoj bodulskoj šali.

Kaljani, “nabolji ribari na svitu”, inače se vrlo rigorozni u pripremanju ovog svima poznatog jela. Zbog toga i odstupanje od zadanih pravila, znači i diskvalifikaciju s natjecanjama na feštama. Kaljski se brudet kuha isključivo od ugora na otvorenoj vatri od drva, dok teća leži na tronošcu.

- Posebnost kualjskog brudeta je taj što se sprema s krumpirima. Kuha se na jakoj vatri i to maksimalno 25 minuta. Šug mora biti gust i ljepljiv. U njega uz ugora, ide kapula krumpir, luk, maslinovo ulje, sol, papar i voda - kaže Iva Kolega, djelatnica Općine Kali i jedna od organizatora kualjske brudetijade koja je obe godine zbog korona virusa bila više lokalnog karaktera. Svakoj ekipi organizator je osigurao ribu (ugora) i limove. Sve ostalo osiguravali su natjecatelji koji su se ove godine raspodijelili u 16 ekipa: Žuti mravinci, Klošari, Vampiri, Amigosi, Čađavica, Klapa Kali, Bluaslovi, Ovo smo, Stanjarovi, Žuta jaketa, Škorpije, Pasi, Artinari, Špina, Mafija, Gušteri, te Gorile.

- Nagrade su bile simbolične, a ekipe su ih “bratski” podijelile sa svima– kaže Iva Kolega. Uz slasni brudet 16 ekipa, planuo je tako ovčji sir i gajba piva koji su bili osigurani za pobjednike, kao i još jedna gajba piva i sir koji su pripali najboljem brudetu na drugom i trećem mjestu.

Nakon tradicionalne brudetijade zabava se nastavila u Uarti, novootvorenom kaljskom prostoru za kulturu i izvedbenu umjetnost održan je I koncert tradicijske glazbe Mediterana kojeg su održali gitarist Zlatko Ratkajec i pjevačica Marta Kolega.

16. travanj 2024 19:59