StoryEditorOCM
RegionalRASTRČALI SE

Lovačko društvo ‘Kobac‘ u vlastita lovišta pustili 1300 kljunova mladih fazana, od toga 800 pijevaca i 500 koka

Piše Branko BOŽIĆ
24. rujna 2020. - 11:32

U okviru zacrtanog plana i programa obnove i pomlađivanja fonda divljači u tekućoj 2020. godini, ražanačko Lovačko društvo ¨Kobac¨ je ovih dana u vlastita lovišta ispustilo 1.300 kljunova mladih fazana, od toga 800 pijevaca i 500 koka. Riječ je o lovištima ¨Sjever¨ i ¨Jug¨ unutar kojih djeluje aktivno 9 sekcija i to na južnom dijelu na potezu između dva mjesta Ljupča i Radovina te na sjeveru od Paškog mosta do mjesta Jovići.

Do ispuštanja u prirodna staništa navedena pernata divljač, nešto više od dva mjeseca proboravila je u iz temelja obnovljenoj i moderniziranoj volijeri u ražanačkom polju, u kojoj je od strane domaćih lovaca, uz svakodnevnu prehranu i monitoring vršeno njezino stručno podivljavanje. Za nabavku navedene divljači te za njezinu ishranu i sve drugo vezano za ovaj projekt, iz blagajne društva izdvojeno je preko 50.000 kuna.

Uz mladog i radišnog predsjednika Marka Kožula, na ispuštanju i udomljavanju novih stanovnika u lovištima podvelebitskog kraja, još su sudjelovali tajnik Dario Rudela, lovnik Alen Perišić, lovočuvar Mirabel Katanec te lovci Šime Romić, Dragan Miočić, Jure Perković, Milan Borzin, Mate Lazanja, Rade Čavić, Ivan Rudić, Ivan Zekanović, Damir Vuleta, Mate Grbić, Dušan Ševerdija i Svetko Lazanja.

Predsjednik Kožul pri realizaciji navedene akcije na terenu, nije krio svoje zadovoljstvo općenitim stanjem u društvo. Uz ostalo je istaknuo kako se je društvo u zadnje vrijeme stabiliziralo po svim osnovama i kako djeluje solventno bez bilo kakvih dugova i dubioza te kako imaju u lovištima iznimno stabilan fond divljači.

- Tijekom proljeća vlastitom smo mehanizacijom za prehranu divljači izorali 3 hektara zemljišta te zasijali kukuruz, ječam, sirak, pšenicu, proso, suncokret, repicu, zob i djetelinu. Sad se pripremamo za jesensku sjetvu, za vrijeme koje ćemo također izorati i zasijati sličnu površinu zemljišta ozimim žitaricama. Nadalje, aktivno smo tijekom ljetnih sušnih i vrućih dana punili kamenice pitkom vodom kako divljač ne bi žeđala. Svake nedjelje organizirano provodimo lov na divlje svinje, a sve u svrhu zaštite od pojave virusa afričke svinjske kuge. Ujedno se pripremamo za početak 2020/2021 lovne sezone. Nju bi službeno trebali otvoriti u subotu 7.studenog. Kako će se ona odvijati u lovištima i po kojim kriterijima, prvenstveno zavisi od provedbe epidemioloških mjera unutar korona krize. Naposljetku želim naglasiti, kako smo sa ispuštanjem fazanske divljači pričekali da vinogradari na prostoru naše općine poberu ovogodišnji urod grožđa, kako bi izbjegnuli bilo kakve kritike na račun nas lovaca, zaključuje predsjednik Kožul.

 

19. travanj 2024 16:48