StoryEditor
RegionalŽUPAN U OBILASKU

Longin sa suradnicima posjetio radove na projektima lučke infrastrukture na Pašmanu i Ugljanu; U Tkonu se gradi trajektna luka, a u Velikoj Lamjani...

Piše Zadarska županija
13. svibnja 2020. - 20:17
Zadarska županija

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je paralizirala značajan dio gospodarskih aktivnosti, radovi na infrastrukturnim projektima na zadarskim otocima napreduju prema planu. Tim povodom, župan Božidar Longin u pratnji suradnika obišao je radove na projektima lučke infrastrukture na otocima Pašmanu i Ugljanu – novoj trajektnoj luci u Tkonu, sanaciji rive u mjestu Mrljane, ribarskoj luci u Velikoj Lamjani te uređenju šetnice i plaže Artina u Kalima.

Županijska lučka uprava Zadar u Tkonu gradi novu trajektnu luku čija je ukupna vrijednost 45 milijuna kuna. Samo treća faza izgradnje koja je u tijeku, vrijedna je 30-ak milijuna kuna, a riječ je o prvom projektu lučke infrastrukture u RH koji se financira iz europskih fondova putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

- Trajektna luka će donijeti značajan iskorak u kvaliteti prijevoza za sve stanovnike i goste otoka Pašmana. Radovi bi trebali biti dovršeni do kraja 2021. godine, s uključenim ljetnim stankama, a vrlo je važno da nije bilo prekida tijekom krize s koronavirusom. Radilo se, naravno, uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera, istaknuo je župan Božidar Longin.

- Ovo je jedan od ključnih razvojnih projekata za cijeli otok Pašman. S novom trajektnom lukom znatno ćemo podići standard usluge što će zasigurno biti dodatan doprinos kvaliteti života otočnog stanovništva kao i razvoju turizma, dodao je načelnik Tkona Goran Mušćet koji je pohvalio suradnju sa Županijskom lučkom upravom i izvođačima radova.

- U trajektnoj luci Tkon izgradit će se ukrcajno-iskrcajni prostor i ukrcajno čekalište, plato pristaništa koji omogućuje ukrcaj i iskrcaj vozila, podmorski propust za cirkulaciju mora između vanjskog i unutarnjeg akvatorija te plato ukrcajnog čekališta i parkirališta, dodao je Davor Škibola, ravnatelj ŽLU Zadar koja uz radove u Tkonu, provodi i europski projekt dogradnje luke Sali u vrijednosti 56,8 milijuna kuna.

Županijska lučka uprava na otoku Pašmanu provodi i sanaciju luke Mrljane, kojeg sufinanciraju Općina Pašman te dva nacionalna ministarstva - mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

- Radovi su započeli tijekom 2019. godine, a ukupna vrijednost je 4,2 milijuna kuna. Uz dobru suradnju sa Zadarskom županijom i ministarstvima u Vladi RH nastavljamo razvojni ciklus i stvaramo nove preduvjete za boljitak naših stanovnika, poručio je Krešimir Ćosić, načelnik Općine Pašman.

Župan Longin je u pratnji načelnika Općine Kali Marka Kolege obišao radove na ribarskoj luci u uvali Vela Lamjana. Podsjetimo, uz pomoć europskih i nacionalnih sredstava modernizirat će se i dograditi ribarske luke u Kalima i Gaženici. Radovi u Kalima traju nešto više od godinu dana, a očekuje se i skorašnji završetak postupka javne nabave za radove u Gaženici. Oba projekta provodi Lučka uprava Zadar, a vrijedna su gotovo 60 milijuna kuna.

„Uvjerljivo smo vodeći na Jadranu u ulovu, ali i uzgoju ribe te s razlogom nosimo naziv najribarskije hrvatske županije. Želimo napraviti dodatan iskorak u poboljšanju uvjeta za naše ribare pa smo krenuli s gradnjom moderne infrastrukture. Time na konkretnim primjerima podržavamo daljnji razvoj ribarstva koje ima dugu tradiciju u području Zadarske županije, a posebno je važno našim otočanima“, naglašava župan Longin.

Uz ribarsku luku, u Kalima se provodi još nekoliko infrastrukturnih projekata. U tijeku su radovi na šetnici i plaži Artina vrijedni 2,7 milijuna kuna.

„Projektom šetnice Artina uredit ćemo parkiralište, biciklističko odmorište, šetnicu sa zelenim pojasom i ekološkom rasvjetom. Na to se nadovezuje uređenje plaže gdje ćemo postaviti pametne klupe, igrališta za djecu, rampu za invalide. Radovi bi trebali biti gotovi do srpnja, a uz vlastita sredstva financiramo ih uz pomoć Ministarstva regionalnoga razvoja, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Zadarske županije“, kaže kaljski načelnik Marko Kolega koji je najavio da će najesen krenuti izgradnja rotora u predjelu Batalaža, vrijednog 3,9 milijuna kuna. Time će se na dugoročan način riješiti ulazak s prometnice u priobalni dio naselja, ali i izgraditi pomorski zid uz produbljivanje uvale na dva metra čime će se produljiti šetnica, a mještanima osigurati novi komunalni vezovi.

Izdvojeno

21. rujan 2020 15:19