StoryEditorOCM
RegionalVIRUS IZA REŠETAKA

Zatvor u Splitu dezinficiran, 19 službenika u samoizolaciji. Premještaj trojice zatvorenika u Zagreb i Gospić odobrili Stožer i Ministarstvo zdravstva

Piše Slobodna Dalmacija
29. ožujka 2020. - 13:12

Zatvor u Splitu je dezinficiran, potvrđeno je da je pravosudni policajac pozitivan na koronavirus, a u samoizolaciji je 19 njegovih kolega. Tri istražna zatvorenika su iz Splita prebačeni u Zatvor Remetinec u Zagrebu i Zatvor u Gospiću u petak navečer kada su se još uvijek čekali nalazi testa za pravosudnog policajca.

Na današnjoj konferenciji Stožera CZ Splitsko-dalmatinske županije dr. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko - dalmatinske županije pojasnila je tko je odobrio premještaj.

- Neki zatvorenici s Bilica prebačeni su na druge lokacije i to u dogovoru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Nacionalnog stožera i Ministarstva zdravstva. Obrađuju se svi kontakti pravosudnog policajca koji je pozitivan na virus. Za sada nema nikakve epidemiološke situacije u zatvoru - kazala je.

Ministarstvo i Stožer potvrdili su u nedjelju kako je u subotu navečer potvrđen pozitivan nalaz na koronavirus kod službenika Zatvora u Splitu. Radi objektivnog izvješćivanja javnosti želimo naglasiti kako službenik nije imao bliskih kontakata sa zatvorenicima, navedeno je u priopćenju.

Očišćena i službena vozila

- Od trenutka saznanja da službenik treba biti testiran zbog pozitivnog nalaza na koronavirus kod člana obitelji, 19 službenika Zatvora u Splitu koji su bili u kontaktu sa službenikom su u samoizolaciji.
 
Zatvor u Splitu dezinficiran je u petak 20. ožujka, obavijestili su, što znači krajem prošlog tjedna, prije saznanja za zaraženog člana obitelji pravosudnog policajca. Službena vozila Zatvora u Splitu dezinficirana su u četvrtak 26. ožujka, a cijeli zatvor i zatvoreničke sobe u petak 27. ožujka sredstvom koji je odobrila epidemiološka služba.
 
Sva daljnja postupanja bit će u skladu s uputama epidemiologa, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera - stoji na kraju.

Istina je kako navedeni pravosudni policajac nije imao bliskih kontakata sa zatvorenicima jer nije radio na poslovima osiguranja. Međutim radio je na dostavi pošte i lijekova. Što znači da je svakodnevno dolazio u zatvorsku ambulantu i upravu zatvora.

Među 19 službenika u Zatvoru koji su u samoizolaciji ima pravosudnih policajaca, medicinskog  i administrativnog osoblja. Vrlo je vjerojatno kako ih je dio bio u bliskom kontaktu sa zatvorenicima jer u takvim ustanovama ima malo radnih mjesta na kojima nema kontakata s njima.

Obilazio ambulante

Osim toga, pravosudni policajac je odlazio u KBC Split po lijekove za zatvor te u niz splitskih ambulanta u kojima je preuzimao sve za terapije liječenih ovisnika. Poštu je preuzimao i dostavljao i na Županijski sud u Splitu u Gundulićevoj ulici i na državno odvjetništvo koje je na trećem katu iste zgrade.

Dodatni rizik za splitsku Palaču pravde je što je supruga pravosudnog policajca namještenica Županijskog suda u Splitu. Sumnja na zarazu bračnog para pojavila se kada se pokazao u srijedu navečer kako je njena majka pozitivna na virus. Oboje su otišli u samoizolaciju i testirani su u petak ujutro. 

Za namještenicu suda je nalaz bio gotov u petak navečer dok je za pravosudnog policajca u subotu navečer. U taj jedan dan razlike između zaprimanja rezultata nalaza iz Zatvora u Splitu su u petak navečer u Remetinec i Gospić premještena tri istražna zatvorenika koji su početkom tjedna započeli štrajk glađu.

Štrajkali su upravo zbog nezadovoljstva uvjetima smještaja u zatvoru u kojem nije moguće poštivati smjernice zaštite od zaraze. Kolovođa štrajka su se riješili tako što su ih odlukom središnjeg ureda Uprave za zatvorski sustav premjestili u druge zatvore. Kako su se izjasnili, premjestili su ih "kako bi Zatvor u Splitu mogao normalno funkcionirati".

Dvojica u Remetincu su: Jerko Pirić, osumnjičenik za ubojstvo Karmelina Fistanića u Omišu i Željko Melvan, optuženi za ubojstvo Vedrana Marendića zvanog Sarun u Splitu. Iz Stožera i Ministarstva, nisu odgovorili jesu li splitski istražni zatvorenici u Zatvorima u Zagrebu i Gospiću u izolaciji 

20. travanj 2024 03:53