StoryEditorOCM
RegionalSPORNA SNIMKA

Iako u PP Biokovo tvrde da je sve u redu, bivši ravnatelj Bekavac pita kako je Skywalk dobio uporabnu dozvolu ako se vijak tako lako odvrne?

Piše DIJANA TURIĆ/PSD
23. rujna 2020. - 13:28

Nakon skoro tri mjeseca od otvaranja, vidikovac Nebeska šetnica -Skywalk već je postao glavna vijest s hashtagom #božesačuvaj. Naime, prije nekoliko dana u javnost je puštena snimka na kojoj je vidljivo da se na dijelu konstrukcije šetnice čija je izgradnja trajala godinu dana, bez ikakvog problema može odvrnuti vijak, što je izazvalo popriličan šok među gledateljima videa.

Kako je moguće da na konstrukcijama Skywalka nisu postavljeni zaštitni vijci i kako je uopće moguće da je vidikovac od 8 milijuna kuna na biokovskom predjelu Ravna Vlaška dobio uporabnu dozvolu, prvo smo upitali ravnatelja JU Park prirode Biokovo Slavu Jakšu koji kazuje da je vidikovac prošao sva potrebna testiranja sigurnosti i izdržljivosti prije nego što je otvoren za posjećivanje.

- Nakon što je video izašao u javnost, o istome je obaviješten izvođač radova, kao i stručni nadzor te su provjereni svi vijci na rukohvatu za koje je utvrđeno da su u ispravnom stanju. Vidikovac ostaje otvoren za posjećivanje do zatvaranja posjetiteljske sezone. Ističemo kako je sam vidikovac od otvaranja posjetilo više od 100 tisuća posjetitelja, kazuje Jakša, dodajući da je Nebeska šetnica dio projekta ''Novi Adrion-promicanje održivog korištenja prirodne baštine Parka prirode Biokovo'' koji se financira iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru operativnog programa ''Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.'', a inače je financijski najveći i najzahtjevniji projekt u povijesti JU Park prirode Biokovo. 

Ukupna vrijednost navedenog projekta iznosi 34 milijuna kuna od čega bespovratna sredstva EU fondova iznose oko 27 milijuna kuna, dok se ostatak financira sredstvima iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te vlastitim sredstvima korisnika i partnera-MARA-e i HGSS-a.

Komentar na video u kojem je vidljivo da se na konstrukciji Nebeske šetnice bez problema može odvrnuti vijak zatražili smo i od bivšeg ravnatelja Velimira Vidaka Buljana koji nam je kratko kazao da nema komentara, dok je nešto rječitiji bio njegov prethodnik Nenad Bekavac po čijoj je ideji i napravljena Nebeska šetnica.

- Objekt je dobio uporabnu dozvolu, a sada je pitanje kako i tko ga je pregledao? Jer baš je ta osoba odgovorna za tehnički prijem. Dakle, pitanje je kako je Nebeska šetnica mogla dobiti uporabnu dozvolu ako se vijak tako lako može odvrnuti, kazuje nam Bekavac dodavši da je još 2014. godine na predjelu Ravna Vlaška na kojem se nalazi vidikovac, trebalo postaviti nadzorne kamere.

Potom smo kontaktirali tvrtku Jadranovo Zagreb čiji su arhitekti projektirali Nebesku šetnicu, a iz koje nam je rečeno da nemaju komentara. Druga adresa bio nam je izvođač radova, splitska tvrtka Reliance iz koje su nam kazali da ''odvrnuti vijak nema veze sa bitnim zahvatima za građevinu'' nakon čega su nam poklopili slušalicu.

I treća sreća, upit vezan za tako lagano odvrtanje vijka na konstrukciji Nebeske šetnice smo poslali Institutu IGH Zagreb, zaduženom za nadzor radova. Kako smo doznali, glavni nadzornik bila je osoba koja nadzire gradnju Pelješkog mosta. Uglavnom, odgovor iz IGH još čekamo.

19. travanj 2024 19:03