StoryEditorOCM
RegionalBOLJI REZULTATI

Gužve i kolone izgledaju kao nekada, turistički radnici zadovoljno trljaju ruke! Na drugom mjestu hit destinacija je jedan otok iz Zadarske županije...

Piše Barbara Ban/JL
10. srpnja 2021. - 20:16

Gužve na svim prometnicama i graničnim prijelazima ovoga vikenda podsjetile su nas na najbolje godine hrvatskog turizma. No na one dobre godine trebat će se još sačekati neko vrijeme. Tako je po podacima Hrvatske turističke zajednice u subotu u Hrvatskoj odmaralo oko 650.000 turista od kojih je više od 570.000 inozemnih. Najviše turista je trenutno u Istri (175.000), na Kvarneru (130.000) te u Splitsko-dalmatinskoj (120.000) i Zadarskoj (115.000) županiji, a gledajući po destinacijama, najviše je gostiju u Rovinju, Viru, Poreču, Medulinu, Umagu i Malom Lošinju. Trenutno je najviše turista s tržišta Njemačke, Slovenije, Češke, Poljske i Austrije, poručuju iz nacionalne turističke organizacije, piše Jutarnji list. 

image
Joško Šupić/Cropix

Očekivano najbolje rezultate imaju one najbliže destinacije koje ne ovise toliko o avionima, pa je tako u petak i subotu vladala prava navala na istarske granične prijelaze Kaštel i Plovaniju. Čekalo se više od sat vremena u kolonama s jedne i druge strane granice, kako na ulazu, tako i na izlazu. A prema podacima istarske policije, u petak i subotu do podneva ušlo je nešto manje od 100 tisuća putnika, od čega njih 92.770 stranih.

Istodobno je iz Hrvatske na tim graničnim prijelazima izašlo 55.833 stranih državljana. Direktor istarske Turističke zajednice Denis Ivošević kaže da je trenutna situacija u Istri odlična i da je Poluotok u prvih 10 dana srpnja na 80 posto realizacije prometa kao u najboljoj 2019. godini.

image
Joško Šupić/Cropix

- Mi smo cijeli ovaj tjedan imali u Istri oko 175 tisuća gostiju i vjerojatno ćemo u nedjelju biti na više od 180 tisuća gostiju, od kojih je najviše Nijemaca. Rekordne 2019. na današnji datum u Istri je bilo 225 tisuća gostiju, što znači da smo na 80 posto te dobre godine. Inače, u prvih 7 dana u srpnju imamo 1,5 milijuna noćenja, dok smo 2019. bili na 1,9 milijuna noćenja što je također postotak od 80 posto. To je u okviru naših očekivanja jer smo i dali prognozu da ćemo u špici sezone biti na 70 do 80 posto 2019. godine. No zato imamo puno bolje rezultate nego lani. U odnosu na 2020. od početka godine imamo 172 posto bolji rezultat, a ako gledamo samo srpanj, rezultat je bolji za 142 posto - ističe Ivošević.

image
Joško Šupić/Cropix

Što se tiče ukupnog rezultata od početka godine, on je nešto lošiji. Istra je ostvarila 55 posto ukupnog broja noćenja u odnosu na 2019. godinu, odnosno 5,2 milijuna noćenja. Najviše je Nijemaca, Slovenaca, Austrijanaca, Čeha i Poljaka, a najbolje su popunjeni kampovi i privatan smještaj. U hotelima je trenutno 24 posto svih gostiju koji borave u Istri.

- Realizacija dnevnih prikaza bukinga je u posljednjih mjesec dana jako dobra. Dakle, neki od hotelijera se približavaju trendovima iz 2019. godine. I to nam daje za pravo, pošto smo bilo disciplinirani i organizirani i što smo održavali jako dobru epidemiološku situaciju i to komunicirali našim najznačajnijim tržištima, da kažemo da su naša očekivanja opravdana. Imamo jako dobru epidemiološku situaciju i tako trebamo nastaviti izbjegavati velike manifestacije i okupljanja kako bismo sačuvali to što imamo i bez stresa odradili kolovoz i rujan - smatra Ivošević.

image
Joško Šupić/Cropix

Dodaje da je godina manje strasna od lanjske kad su se mučili ne samo s raznim pravilima pojedinih država, već i lošim objavama u stranim medijima te lažnim vijestima. Kaže da dosad to nije slučaj.

- Ali ove godine imamo konkurenciju tako da uvijek u turizmu imate nešto. No dobro je da imamo dobar imidž. U ovoj smo godini kao nikad dosad uložili sve moguće napore - logističke i ljudske - u tu komunikaciju. Znatno više nego rekordne 2019. jer je i komunikacija u kriznim uvjetima puno delikatnija i složenija. Ali uspjeli smo doći na naslovnice ključnih medija u Austriji i Njemačkoj koji su nam i najznačajnija tržišta - zaključio je Ivošević.

U Dalmaciji isto gužve na ulazu u veća mjesta, na trajektnim pristaništima te u splitskoj zračnoj luci. Kako kaže direktor TZ-a Splitsko-dalmatinske ž​upanije Joško Stella, zasad u prvih sedam dana srpnja ova županija ima 60 posto više prometa nego lani, ali svi se pribojavaju pogoršanja epidemiološke situacije.

- Ovo je sezona koja se događa iz dana u dan i toga smo svjesni. Ovo je najbolji turistički vikend dosad, ali moramo biti oprezni i pridržavati se mjera da nam se ne bi dogodilo što i lani, a što se sad događa Portugalu i Španjolskoj. Turisti su svjesni da ne može biti većih okupljanja i manifestacija i nitko to neće zamjeriti - zaključio je Stella.

19. travanj 2024 19:07