StoryEditorOCM
RegionalFOTO: MASLINARSKA MANIFESTACIJA U PAKOŠTANIMA

General Gotovina proizveo zlatno ulje, ali nije šampion

13. siječnja 2019. - 21:00
festival_maslinovo_ulje5-120119

U Maškovića hanu u Vrani u subotu je održana 2.manifestacija mladih maslinovih ulja općine Pakoštane na kojoj je ocijenjeno 37 pristiglih uzoraka ulja, isključivo iz Pakoštana i Vrane, te proglašen ovogoišnji šampion mladih ulja u ovoj općini - maslinar Slavo Stojanov.
Manifestaciju je organizirala općina Pakoštane u suradnji sa zadarskim Zavodom za javno zdravstvo, TZ Pakoštane i Agencijom Maškovića han. Svi uzorci koje je organizator prikupio za manifestaciju podvrgnuti su kemijskoj i senzorskoj, organoleptičkoj analizi u Zavodu za javno zdravstvo Zadar, a rezultati su, s obzirom na relativno lošu maslinarsku godinu, više nego dobri. Od 37 uzoraka čak 20 ulja svstano je u kategoriju ekstra djevičanskih ulja, 13 ih je bilo djevičanskih, dok su samo četiri ulja proglašena nejestivim, lampante uljima. Od 20 ekstradjevičanskih 13 ulja je dobilo zlatnu medalju odnosno ocjenu veću od 95 bodova te time spadaju u kategoriju vrhunskih ulja. Među tim uljima bilo je i ono koje je u svom masliniku od 55 stabala u Pakoštanima proizveo general Ante Gotovina koje je dobilo 97,5 bodova od mogućih 100 te se našlo među 10 najboljih ovogodišnjih pakoških ulja. Zbog drugih obaveza Gotovina nije uspio stići na proglašenje u Maškovića han.
Četvrto mjesto je sa 99 bodova osvojio Ante Vulin, lanjski pobjednik ove manifestacije te zadarskih Dana masline. Drugo mjesto pripalo je uju PZ Pakoštane, a treće ono Danijele Lalin.
Kemijska analiza pristiglih uja, koja nosi svega 10 posto ukupne ocjene, kao i organoleptičko ocjenjivanje višečlanog panela organoleptičara kojeg u Zavodu za javno zdravstvo vodi Filip Erceg provode se s neoznačenim uzorcima i visokim standardima. Erceg je bio i moderator programa u Maškovića hanu te je uz ostalog istaknuo:
- Sve se više maslinara s ovog područja odlučuje proizvoditi maslinova ulja visoke kvalitete. To ukazuje da su naši maslinari sve educiraniji, da provode sve agrotehničke mjere, da raspoznaju idealno vrijeme berbe maslina, odabiru kvalitetnu uljaru za preradu te pravilno skladište maslinovo ulje, što je i cilj ove manifestacije.
Da bi to tako i dalje bilo na fešti od ulja u Maškovića hanu poznati i nagrađivani novigradski maslinar dr.Ivica Vlatković održao je predavanje o utjecaju maslinova ulja na zdravlje čovjeka, te o razlozima zašto je pogrešno držati masline prije prerade u moru ili vodi.
- Još u rimsko doba je najbolje, ekstradjevičansko ulje, ono od ranije ubranih maslina koje su odmah prerađene bilo namijenjeno carevima, a lampante, nejestivo ulje od maslina držanih u moru robovima. Zato nije jasno zašto bi danas nakon ovakvog tehnološkog napretka i s ovoliko uljara proizvodili ulje za robove, a ne za careve – kazao je dr.Vlatković.
Da su se promijenili svijest, ukusi i navike pakoških maslinara govori i mali pokus koji je izveden na manifestaciji u Maškovića hanu. Svim sudionicima ponuđena su na kušavanje dva uzorka ulja, jedno djevičansko i jedno prerađeno od maslina čuvanih (uništenih) u moru. Velika većina je ipak ocijenila da je ekstradjevičansko ulje puno bolje od ovog drugog.



.

25. travanj 2024 10:26