StoryEditorOCM
RegionalIMA PRAVO ŽALBE

Disciplinski sud policijskog šefa prijavljenog za spolno uznemiravanje kaznio udaljenjem iz službe

Piše Dušan Miljuš/JL
25. siječnja 2021. - 20:49

Od tri točke optužbe Disciplinski sud je načelniku PGP Gruda Matku Klariću za dvije izrekao mjeru prestanak državne službe, odnosno otkaz i to za seksualno uznemiravanje policajki i za zlouporabu položaja i ovlasti tako što je u Republiku Hrvatsku dozvolio ulaz osobama koje na to nemaju pravo.

Mjera premještaja na drugo radno mjesto izrečena mu je zbog toga što je službenice postaje slao čistiti samostan, pa mu je dr. Damir Juras izrekao jedinstvenu kaznu - prestanak radnog odnosa. Ova odluka je nepravomoćna i Klarić se može žaliti drugostupanjskom sudu, koji je u sjedištu MUP-a u Zagrebu. Ako mu potvrde prvostupanjsku odluku, može pokrenuti i upravni spor.

- Ovo je jasna poruka da Ministarstvo unutarnjih poslova ovakvo ponašanje neće tolerirati, ali mislim da je ovo ujedno i podrška sindikatu koji je stao u zaštitu policajki koje su prijavile seksualno uznemiravanje. Ovo je i jasna poruka žrtvama da prijave ovakvo ponašanje. Što se tiče podrške koju je Matku Klariću dao nezavisni sindikat djelatnika MUP-a pretpostavljam da je to zato što je on njihov član. A što se tiče podrške čelnika lokalne vlasti, mislim da se oni ne bi trebali miješati u postupak s obzirom na to da im nisu bile poznate činjenice iz postupka, a nije se radilo samo o seksualnom uznemiravanju - rekao nam je Mario Puškarić, predsjednik Sindikata policijskih službenika, koji je bio na izricanju presude na Disciplinskom sudu u Splitu kao predstavnik tog sindikata.

Za očekivati je da će ovakvom odlukom biti zadovoljna i Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova kojoj su se obratile policajke, a za očekivati je da će odvjetnik Dario Obradović, branitelj Matka Klarića kad primi ovu odluku u zakonskom roku podnijeti žalbu. Matko Klarić je već putem odvjetnika ustvrdio da je žrtva podmetanja i medijske hajke.

20. travanj 2024 00:20