StoryEditorOCM
RegionalODBJEGLI PACIJENT

Covid pozitivni Splićanin s upalom gušterače pobjegao iz bolnice jer tamo nije bilo tople vode. Pokucala mu je policija...

Piše Ivica Marković/ Slobodna Dalmacija
15. prosinca 2020. - 13:36

Sljedeća priča o vjerojatno jedinoj bolnici u civiliziranom dijelu svijeta, odnosno u Europskoj uniji, u kojoj nema tople vode, onoj na splitskim Križinama, stara je koliko je stara i ta bolnica. Dakle, nekih 60-tak godina.

Već i ptice na grani znaju da pacijenti KBC-a na Križinama imaju problema kada se žele malo osvježiti ili oprati, jer to moraju raditi u hladnoj vodi ili moraju čekati ispod tuša da se hladna voda "pretvori" u toplu. Tako, svako malo netko od pacijenata nazove Slobodnu Dalmaciju i ispriča priču o "smrznutoj vodi" i tuširanju u uvjetima nekadašnjih sovjetskih gulaga.

U našoj priči od prije tri mjeseca, čak su neke pacijentice iz stacionarnog dijela bolnice otišle kosu oprati u obližnjem frizerskom salonu (u pothodniku pokraj Prime 3), dok je u rujnu jedan naš sugrađanin sjeo u svoj automobil, koji je očigledno bio parkiran ispred bolnice, i otišao se tuširati u svoj stan na Pujanke.

A to je prije dva dana ponovio i 56-godišnji Splićanin, koji boluje od dvije potencijalno smrtne bolesti. Jedna je Covid-19, a druga je upala gušterače. Poželio se tuširati. No, kako topla voda nije mogla nikako poteći, on je otišao kući.

O nemilom događaju bolnica je izvijestila policiju, a policija je promptno sa "pozitivcem" obavila razgovor. Kako doznajemo prije negoli su policajci s njime započeli razgovor 56-godišnjak ih je uredno obavijestio da je pozitivan na Covid.

Prema onome što smo uspjeli doznati, muškarac je policiju tijekom tog razgovora izvijestio, kako je bolnicu napustio, nakon što je potpisao suglasnost da je napušta na svoju odgovornost. Do svoje kuće je, kako je rekao nosio zaštitnu maskicu, izbjegavao ljude i došao kući, gdje sam živi.

Nakon obavljenog razgovora policija će po dovršenju kriminalističke obrade izvijestiti Državno odvjetništvo.

image
Duje Klaric/Cropix

Ovaj naš sugrađanin nije ni prvi, a zasigurno ni zadnji koji se odlučio na ovaj potez, stoga je potrebno što prije "privesti svrsi" bolničke cijevi, kako bi njima potekla topla voda.

- Tople vode ima, samo treba pričekati dok ona poteče cijevima. Nažalost, taj problem nije od jučer, on je star koliko je stara i bolnica na Križinama. Za problem znamo i nastojimo ga riješiti, odnosno on bi bio odavno riješen da nije Covid pandemije.

Mi smo odavno odabrali izvođača radova koji mora promijeniti pumpe uz pomoć kojih će naši pacijenti dolaziti brže do tople vode. No, kako je Covid pandemija zavladala našim životima, radovi se ne mogu privesti kraju. Moram istaknuti da je pacijentu koji je napustio bolnicu ponuđeno da higijenu obavi u drugom kupatilu, no on je to odbio i otišao kući - rekao nam je doc. dr. sc. Krešimir Dolić, zamjenik ravnatelja KBC-a Split.

Da u istočnom KBC-ovu kompleksu, onom na Križinama postoji problem s "nepostojećom" toplom vodom, pisali smo u nekoliko navrata, ali situacija do danas nije riješena. Ova cijela priča dodatno je apsurdna ako se zna da je u energetsku obnovu objekata na Križinama prije tri godine uloženo 78 milijuna kuna, ali projektom nije bio obuhvaćen taj dio energetskog sustava, pa ga izvođač radova nije bio dužan ni obaviti. I tako već 60-tak godina u bolnici na Križinama izmišljaju toplu vodu.

Kako tada, tako i danas. U objekt nije ugrađen sustav za recirkulaciju vode, zbog čega ne postoje dvije "cijevi" za toplu vodu, već samo jedna, pa se voda zbog nekorištenja u njoj - hladi.

To znači da pacijenti i osoblje na višim etažama zdravstvene ustanove dobivaju vodu kasnije, odnosno s odmakom od nekoliko minuta nakon otvaranja slavine. Ipak, i to iznimno u jutarnjim satima, toplu vodu na slavinama treba pričekati i desetak minuta, a sve zbog nekorištenja tople vode tijekom noći, pa se cijevi do jutra ohlade.

image
Duje Klaric/Cropix

- Ma, kojih nekoliko minuta!? Nedavno sam odvrnuo špinu i čekao da se pojavi topla voda. Nakon 20 minuta nije je još bilo, pa se nisam uspio okupati. Znam za slučaj pacijentice koja je nakon nekoliko minuta dočekala da poteče topla voda i sva sretna je "uskočila" pod tuš, nasapunala se i onda je potekla hladna, gotovo mrzla voda - rekao nam je još u kolovozu jedan od pacijenata koji je želio ostati anoniman.

U ovoj bolnici, kako smo već napisali, ovaj segment nije bio u projektu energetske obnove, pa ga izvođač radova nije ni morao obuhvatiti. Da je scenarij bio suprotan, to bi, kako tvrde odgovorni, značajno povećalo trošak energetske obnove bolnice, a i za vrijeme sanacije cjevovoda Križine ne bi mogle raditi, kao što su radile kada se obavljala energetska obnova.

Glavna zgrada na Križinama ima 56 "vertikala" s cijevima i projekt bi se znatno odužio, jer bi trebalo probiti betonske ploče na svih osam etaža i ugrađivati nove cijevi, kopati zidove u svim bolničkim sobama, hodnicima te u ostalim prostorijama.

I sada se na kraju pitamo, je li normalno da se u 21. stoljeću u kliničkom bolničkom centru, u državi koja se hvali izvanrednim zdravstvenim sustavom, pacijenti ne mogu tuširati jer nemaju tople vode?

- U bolnici sam više od 15 dana i još se nisam okupao kao ljudsko biće. Perem se kao na izvoru neke rijeke ili potoka. Onako malo noge, malo ruke - zaključuje naš, iz kolovoza anonimni sugrađanin.

Eto, tako nas je zeznula bivša tzv. JNA, koja je bolnicu na Križinama gradila prvenstveno za svoje potrebe. Podigli su medicinske objekte bez tople vode, a mi u 30 godina hrvatske države nismo uspjeli toplu vodu uvesti na sve tuševe i špine.

Nakon teksta od 3. rujna ove godine, kada su nam pacijenti s Križina ispričali svoju "mrzlu priču" o toploj bolničkoj vodi, 7. rujna se oglasio i ministar zdravstva izab. prof. dr. sc. Vili Beroš, koji je vodstvu splitske bolnice "naredio" ili "naložio" da "pronađu" toplu vodu.

image
Duje Klaric/Cropix
18. travanj 2024 06:48