StoryEditorOCM
Regional9. i 10. JEDINICA

Borba za Dalmaciju: Beroš, Bauk, Tomašić, Puljak, Petrov, Kerum, Visković... samo su neka od zvučnijih imena koja kreću u žestoku političku bitku

Piše Marina Karlović Sabolić/SD
16. lipnja 2020. - 07:30

U iduća tri tjedna Dalmaciju čeka velika politička bitka. Snage će odmjeriti HSZ i SDP, dvije stranke koje će se na srpanjskim izborima boriti za najveći broj mandata. Račune će im pokušati pomrsiti izazivači iz manjih stranaka, koji će jakim imenima pokušati otkinuti dio biračkog tijela i osigurati svojoj političkoj opciji prolaz u Sabor.

U 10. izbornoj jedinici, koja obuhvaća splitsko i dubrovačko područje te dolinu Neretve, HDZ-ov tim predvodi čovjek koji je preko noći postao pravi politički kapitalac. Vili Beroš se u doba epidemije brendirao kao stručan i artikuliran ministar. Šaljući ga u Dalmaciju, Plenković rješava najmanje tri problema. Beroš bi trebao anulirati zamjerke koje su se javile na rad splitskog Doma za starije i nemoćne osobe i njegovog ravnatelja Ivana Škaričića. Beroš uz to može maksimalizirati rezultat na jugu zemlje onako kako je prije četiri godine to učinio Damir Krstičević, koji je odustao od izlaska na izbore. I na koncu, Beroš u Zagrebu Plenkoviću neće biti konkurencija, kandidat koji bi na istoj listi mogao osvojiti više preferencijalnih glasova od premijera.

image
Vili Beroš udarno je lice HDZ-a za jug Hrvatske
Tom Dubravec/Cropix

Iza Beroša bit će splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, njegov dubrovački kolega Mato Franković, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, Branko Bačić, Goran Dodig, Ante Bačić, Ivan Budalić...

SDP u 10. izbornoj jedinici predvodi parlamentarac Arsen Bauk. No na listi iza njega – uz iznimku gospodarskog stručnjaka Branka Grčića i gradonačelnice Supetra Ivane Marković – nema široj javnosti poznatih imena. Tu su još vrgoračka SDP-ovka Katica Glamuzina, načelnik Smokvice Kuzma Tomašić, načelnica Vele Luke Katarina Gugić...

image
Arsen Bauk zaštitni je znak SDP-a
Damjan Tadić/Hanza Media

Miroslav Škoro i njegov Domovinski pokret na jugu zemlje napravio je dobar posao. Listu će nositi popularna europarlamentarka Ruža Tomašić. A odmah iza nje trebao bi biti Robert Pauletić, pobjednik "Kviskoteke", novinar i putopisac koji je kratko vrijeme bio zamjenik ministra turizma u kvoti Mosta.

Što se pak tiče Mosta, u 10. izbornoj jedinici listu te stranke predvodit će Božo Petrov, a na njoj će biti i Mostov saborski pivot Nikola Grmoja.

image
Nikola Grmoja i Božo Petrov spajaju novi Most
Davor Pongračić/Hanza Media

Pametno i Stranka s Imenom i Prezimenom izlaze zajedno, a na jugu njihove glavne perjanice bit će predsjednica Pametnog Marijana Puljak, koja će biti nositeljica liste, te gradonačelnik Ante Pranić.

image
Zbog Marijane Puljak pukle su veze u Stranci s Imenom i Prezimenom
Darko Tomaš/Hanza Media

Bivša članica poglavarstva za kulturu Grada Splita i donedavna ravnateljica Centra "Zlatna vrata" u Splitu Tamara Visković predvodit će pak koaliciju zelene ljevice Možemo.
Bit će tu i živopisni Željko Kerum, koji je nedavno bombastično objavio da se ponovno želi vratiti u Hrvatski sabor. S njim izbori naprosto ne mogu biti dosadni.

U 9. izbornoj jedinici, koja obuhvaća područje Zadarske, Šibensko-kninske, Ličko-senjske i sjevernog dijela Splitsko-dalmatinske županije, bitku će ispred HDZ-a i SDP-a voditi dvojica Šibenčana. HDZ više nema političkih kapitalaca, pa će njihovu listu predvoditi mladi 35-godišnji ministar uprave Ivan Malenica. SDP mu je suprotstavio Franka Vidovića. Iza Malenice mogli bi se naći rehabilitirani zadarski HDZ-ovac Božidar Kalmeta, predsjednik šibensko-kninskog HDZ-a Nediljko Dujić, bivša gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev, državni tajnik Josip Bilaver...

Iza Vidovića će se pak naći predsjednica SDP-a Zadarske županije Renata Sabljar Dračevac, kaštelanski socijaldemokrat Matko Kuzmanić, predsjednica Foruma žena SDP-a Maja Sporiš, Marija Alfirev...

Škoro pak u 9. izbornoj jedinici izlazi s Hrvojem Zekanovićem. Na listi Domovinskog pokreta su još i bivši novinar "Slobodne" Josip Jović, konzervativna TV novinarka Karolina Vidović Krišto, Damir Biloglav. Mostovce će predvoditi popularni Sinjanin Miro Bulj.

Načelnik Primoštena Stipe Petrina udružio se sa Živim zidom, Pokrenimo Hrvatsku i Akcijom mladih. Zajedničkim snagama će pokušati prijeći izborni prag i ući u Sabor.

25. travanj 2024 23:05