StoryEditorOCM
Moj ljubimacVIDEO: SNIMLJEN POLARNI MEDVJED S OZNAKOM RUSKOG TENKA

Stručnjaci zaprepašteni: Netko ga je time doveo u opasnost, sad se više ne može sakriti

Piše Jutarnji.hr
3. prosinca 2019. - 20:32
polarni medvjed oznaka

Snimka polarnog medvjeda koji na bijelom krznu ima sprejem ispisano ‘T-34’ proširila se društvenim mrežama i izaziva brojne upitnike. Nije točno poznato gdje je snimljen video, no radi se o sjeveroistoku Rusije, a stručnjaci brinu da su vandali time onemogućili divlju životinju da se uklopi u okolinu što joj služi kao obrambeni mehanizam prilikom traženja hrane i borbe za teritorij.

Pokrenuta je i istraga ne bi li se otkrilo gdje se točno medvjed nalazi, odnosno gdje je video snimljen, piše BBC.

T-34 oznaka je za sovjetski tenk koji je odigrao važnu ulogu u porazu nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu. Snimku medvjeda s tom oznakom na Facebooku je objavio Sergej Kavri, član organizacije za zaštitu životinja World Wildlife Fund (WWF), a potom se proširila društvenim mrežama.

Kavri je video dobio u WhatsApp grupi za autohtono stanovništvo Čukotskog autonomnog okruga na krajnjem istoku Rusije. Znanstvenici koji na tom području prate divlje životinje nikad ne bi na taj način obilježili medvjeda.

- Ne znam detalje u kojoj je regiji, okrugu, mjestu video snimljen, ali ako je vojna pozadina… Ovo je onda neki oblik perverznog nepoštovanja povijesti - rekao je Kavri.

Glasnogovornica WWF Rusije, Daria Bujanova, rekla je za BBC da se šokirala kad je vidjela snimke i da natpis izgleda poput loše šale. Znanstvenik koji se već dulje vrijeme bavi divljim životinjama na tom području, a posebno je proučavao život polarnih medvjeda, Anatolij Kočnev, rekao je da je malo vjerojatno da je netko medvjedu to napravio bez sedacije. Medvjed je morao biti imobiliziran ili jednostavno jako miran dok se boja nanosila sprejem jer su ‘slova ravnomjerno napisana i podjednake veličine’.

 

Rekao je da je do incidenta moglo doći u udaljenoj ruskoj regiji Novaja Zemlja (Nova Zemlja) gdje je tim stručnjaka ranije ovaj mjesec sedirao više polarnih medvjeda koji su zalutali u naseljeno područje, te ih vratili u divljinu. Kočnev je dodao da može proći više tjedana prije nego se boja ispere, a to može uzrokovati velike probleme životinji koja se oslanja upravo na svoje bijelo krzno dok lovi na arktičkoj podlozi - snijegu i ledu.

Stručnjaci pokušavaju utvrditi odakle je potekao video, a ruski mediji spekuliraju da je glupa podvala rezultat porasta ogorčenosti među lokalnim stanovništvom koje je ljutito jer sve veći broj polarnih medvjeda stiže do naseljenih mjesta u potrazi za hranom.

U veljači je u regiji Novaja Zemlja proglašeno izvanredno stanje jer je desetak medvjeda stiglo do gradova i sela.

18. travanj 2024 13:53