StoryEditorOCM
KolonaSVETA ISKAZNICA

Mijenjanjem pravilnika na čelo Čistoće su iz Bibinja doveli veterinara, a onda mu je dio HDZ-ovaca našao manu - prijatelj mu je Marko Pupić Bakrač!?

6. rujna 2020. - 21:51

Na mjesto direktora zadarske „Čistoće” umjesto Dragana Maračića uskoro će doći John Ivan Krstičević za kojeg se već nekoliko mjeseci u gradskoj administraciji Branka Dukića priprema teren. Tko je Krstičević i što će biti s Maračićem?

Mada je ime John, u kombinaciji s prezimenom Smith, američki sinonim za potpunog anonimusa, John Ivan Krstičević zadarskoj javnosti nije skroz nepoznat. Aktualni je županijski vijećnik i to mu nesumnjivo daje „političku legitimaciju” za direktorsko mjesto. Kao član vladajuće stranke, imenovan je i u Upravno vijeće županijske tvrtke „Ljekarne Zadar”. Politička volja, a ona je u ovakvim situacijama i promjenama vodećih kadrova gotovo uvijek presudna, nije sporna – Krstičeviću je vjetar u leđa dao gradonačelnik i predsjednik Skupštine „Čistoće” Branko Dukić. I ne samo on.

Predstavlja li mu sadašnje radno mjesto direktora Komunalnog poduzeća „Bibinjac” i „oznaku kvalitete” koja jamči da će biti dovoljno sposoban voditi jedno od najvećih i najvažnijih gradskih komunalnih poduzeća, tek će se vidjeti, jer nema nikakve dileme oko toga da se Krstičević nalazi pred „izazovom karijere”. Čelno mjesto u bibinjskom općinskom komunalcu nije ni blizu političkoj važnosti direktorskog mjesta u „Čistoći” i to ne samo zato što su teško usporedivi interes i pažnja javnosti prema razini održavanosti bibinjskih i zadarskih ulica. Strateška važnost „Čistoće”, ali i utjecaj na često politički i stranački motivirano zapošljavanje u velikom poduzeću daju direktorskom mjestu dodatnu težinu.

John Ivan Krstičević je po obrazovanju diplomirani veterinar i to iz generacije još jednog zadarskog diplomiranog veterinara itekako poznatog ovdašnjoj javnosti. Naime, Krstičević je dugogodišnji školski kolega Marka Pupića Bakrača. Ako mislite da je to potpuno sporedan detalj, varate se.

Ni jedno imenovanje HDZ-ovih direktora javnih poduzeća i ustanova ne obavi se bez odmjeravanja snaga stranačkih frakcija. Nije bez toga moglo ni ovog puta: dio ljudi iz HDZ-a nesklonih Krstičeviću, kao neku vrstu „argumenta” koristio je njegovu „bliskost s kumom Pupić Bakračem”!? Ali, Krstičević i Pupić Bakrač nisu u kumskoj vezi, pa ova skandalozna zamjerka u stvari nije nikakav argument nego se u sekundi pretvara u otužno ogoljavanje gradske „kadrovske politike” kojom drmaju i likovi kojima je očito to dovoljan argument. Ovog puta, eto, nisu uspjeli, jer je Krstičević iza sebe imao potrebnu količinu „političke volje” čijim su nositeljima privatne veze s Pupić Bakračem bile manje važne od želje da baš Krstičevića instaliraju na vodeće mjesto u „Čistoći”.

U čemu je skandaloznost? Pa, u tome što lažni argument navodne bliskosti „našeg čovjeka” s „protivničkim liderom” nezaustavljivom logikom razotkriva cijeli mehanizam: kada će i hoće li uopće biti moguće da se na mjestu direktora pojavi netko bez političke akreditacije HDZ-a?! I još dalje: ma koliko to trenutno bilo nezamislivo i ma koliko to djelovalo kao neka vrsta političke psovke, kada će biti moguće da na direktorsko mjesto sjedne i sam Marko Pupić Bakrač?! Ovdje se radi o „vrhu”, direktorskom mjestu, ali svakodnevica vrišti da je princip isti i kada se biraju – čistačice.

Iako i Pupić Bakrač i Krstičević imaju identične, veterinarske diplome, odgovori na ta pitanja su, naravno, poznati. S tim što se zbog Krstičevićeve veterinarske diplome moralo prilagođavati pravilnike „Čistoće” jer ta struka nije bila predviđena kao potrebna za direktorsko mjesto.

Što će biti s dosadašnjim direktorom Draganom Maračićem? Nitko ne pamti da je neki od „bivših” direktora iz HDZ-a završio na burzi rada, pa neće ni Maračić. Njegov prethodnik Tomislav Ćurko još je u „Čistoći”, a upravo su „prekorektni odnosi” s Ćurkom bili zamjereni Maračiću: Ćurko je postao „radioaktivan” otkako se upustio u utrku za mjesto predsjednika ŽO HDZ-a. Te je izbore izgubio od Božidara Kalmete, ali nije izgubio radno mjesto.

Neće se to dogoditi ni Maračiću: o njemu je kao budućem zaposleniku Fonda za energetsku učinkovitost na jednoj od sjednica „Čistoće” govorio gradonačelnik Branko Dukić. Vlasnici političke volje nikada, makar ne javno, nisu dovodili u pitanje Maračićevu sposobnost i stručnost. Umjesto njih i Maračiću i gradskim vlastima brojne smrdljive točke po Zadru pod nos su gurali novinari. Koincidencija je htjela da jedna te ista politika nije bila zadovoljna Maračićem kada je riječ o „održavanju zadarskog okoliša” pa ga žele poslati u Fond koji vodi brigu o „održavanju okoliša” u cijeloj zemlji.

Smrdi li vam tu nešto?


 

19. travanj 2024 14:44