StoryEditorOCM
KolonaNAKNADNA PAMET

Kad pročitate, reći ćete "znali smo!", ali nije se baš moglo znati da za porast broja zaraženih u Zadru nisu krivi ni utakmica ni krizme, nego - HDZ!

27. lipnja 2021. - 19:55

Nije baš uobičajeno, ali i to treba učiniti kad se drukčije ne može, odmah na početku. Priznajem, ništa mi više nije jasno. Baš ništa! Nemojte misliti da pretjerujem, ali sve ovo što slijedi, samo je dokaz tom jedino mogućem zaključku.

Odakle da počnem? Možda najbolje od subote, 26. lipnja, kad je Stožer civilne zaštite Zadarske županije objavio da su u zadnja 24 sata, dakle u petak, „42 novozaražene osobe koronavirusom... uglavnom je riječ o kontaktima prethodno oboljelih osoba, a šest ih je povezano s proslavama krizmi... trenutno je 207 aktivnih slučaja na području Zadarske županije”. Ili od petka, 25. lipnja, kad je Stožer objavio da je u zadnja 24 sata, dakle u četvrtak, „40 novozaraženih osoba i trenutno je 183 aktivnih slučaja...”. Ili u četvrtak, 24. lipnja, kad je Stožer objavio da je u zadnja 24 sata, dakle u srijedu, „37 novozaraženih osoba i trenutno 166 aktivnih slučaja...”, a dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar, svečano izjavio kako su novozaraženi „uglavnom je riječ o obiteljskim kontaktima, mlađim ljudima i njihovim roditeljima, što su posljedice većih okupljanja poput krizmi, vjenčanja, zadnjeg dana škole...”.

Ne kužite? Ni ja, ali strpite se još malo. Onda je taj petak, 25. lipnja, nakon što su izašli podaci za četvrtak, Medić rekao da „imamo blagi porast već od košarkaške utakmice s početka mjeseca i moja su predviđanja bila da će to napraviti jedan blagi porast negdje za tri do četiri tjedna, što je otprilike sada. Nije samo utakmica napravila priču, imali smo puno krizmenih događanja, bilo je i svadbi na kojima se okupljao veliki broj ljudi. To je bilo prilično nekontrolirano, a bilo je i maturalnih zabava”.

Na to se, samo nekoliko sati kasnije, nadovezao Capak i rekao da „u prvom tjednu lipnja broj novooboljelih s područja Zadarske županije je bio pet posto, a danas je 35 posto. Na košarkaškoj utakmici su se okupili bez mjera, a onda su se okupljali kasnije i u domovima i restoranima”. Capaka je odmah podržao Božinović: „Posljedice utakmice u Zadru se osjećaju. Samo općinske, gradske i županijske vlasti trebaju iskontrolirati događanja...”

Kužite li sad? Ni ja. Je li za porast broja zaraženih među mlađima od 40 godina - a 70 posto novozaraženih u Zadarskoj županiji je takvih - kriva utakmica ili krizme? Ili je korona s utakmice prešla na krizme? Ili malo jedno malo drugo? Medić kaže da je kriva utakmica, i to 20 dana, tri tjedna, nakon utakmice, ali i krizme i druge fešte. Kako sad to? Zar inkubacija korone dosad nije bila četiri-pet, šest-sedam dana najviše, a ne tri-četiri tjedna? Zašto Nacionalni stožer spominje samo utakmicu, a ne i krizme, zapravo after krizma partye? Ili se ne žele zamjerati Crkvi?

Čekaj malo, ako je za porast zaraženih u četvrtom tjednu lipnja kriv događaj iz prvog tjedna, tko je kriv za porast oboljelih u drugom i trećem tjednu? Ako je Medić očekivao da će zbog utakmice porasti broj oboljelih za tri do četiri tjedna, odnosno u četvrtom tjednu lipnja i prvom srpnja, zašto su brojevi rasli u drugom i trećem tjednu lipnja? Ili inkubacija ne traje tri-četiri tjedna, nego tjedan do deset dana? Ako traje po starom, sedam do deset dana, onda je utakmica kriva za porast od 8. do 13. lipnja, kada smo imali 14, 23, 29, 18, 15 i 10 zaraženih, ali i za novooboljele od 15. do 20. lipnja, kad smo imali 18, 27, 25, 23, 31 i 15 zaraženih. Ili su i na to utjecale krizme, koje stožer ističe u izvješću, ali tek za četvrti tjedan, kada od 22. do 28. bilježimo 22, 24, 37, 40 i 42 zaražena?

Sad bi mogli postaviti ključno pitanje: ako nisu krive krizme, nego utakmica, kako kažu Capak i Božinović, kako je došlo do porasta broja zaraženih u drugom i trećem tjednu, ako je za inkubaciju, po novoj, Medićevoj računici, potrebno tri do četiri tjedna? E ja znam odgovor. Kriv je HDZ!

Možete se vi sad lupiti dlanom u čelo i reći, naravno, kao to odmah nismo vidjeli, ali niste mogli vidjeti, jer se nije baš lako to moglo vidjeti.

Naime, ne znam koliko znate, ali u petak ujutro, 31. svibnja, niti 12 sati nakon veličanstvene pobjede HDZ-a u Zadru i Zadarskoj županiji na lokalnim izborima, pojavio se video iz stranačkog stožera u kojem stranački prvaci ekstatično slave pobjedu. Pali u zanos, liju suze radosnice, pjevaju držeći se za ruke, ali bez maski, kršeći epidemiološke mjere. Sama hadezeovska elita, svi funkcije, svi bitni i nešto malo bitniji, svi važni i nešto manje važniji. I nikom ništa. Šuti Capak, šuti Božinović, šuti Vili Beroš.

Onda idućeg vikenda, 5. lipnja, dođe utakmica, razbijemo Splićane u petoj, i ona luda, fenomenalna fešta. Onda policija 6. lipnja kaže da nije bilo kršenja javnog reda i mira, ali da će pokrenuti krim istragu prema organizatoru utakmice. Onda ministar Beroš napadne organizaciju i kršenje mjera. Onda zadarska policija 8. lipnja podnese prekršajne prijave protiv direktore kluba Željka Žilavca i šefa osiguranja dvorane. Onda ministar Beroš, da ne navuče bijes Zadrana, kaže da bi KK Zadar trebao, kao iskupljenje, pokrenuti akciju masovnog cijepljenja. Onda Beroš 12. lipnja dođe u Zadar i u sklopu masovne akcije iskupljenja osobno cijepi neposlušnog direktora Žilavca. Onda sutradan, 13. lipnja, Beroš napravi scenu u zadarskom kafiću, istrese se na konobaricu bez maske, i ostavi 20 kuna za kavu. Onda Mate Lukić, šef gradske Civilne zaštite, doda još dvije kune da Beroš ne ostane kratak. Onda 17. lipnja saznamo da je policija po „dosad provedenom kriminalističkom istraživanjem” utvrdila da je „ukupno pet osoba u dobi od 31, 36, 55, 61 i 63 godine, koje se vide na snimci, počinilo prekršaj iz članka 47. st. 2. točka 9. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a nakon čega su im izdane pisane mjere upozorenja za prekršaj iz čl. 47. st. 2. točka 9. kažnjivo po čl. 76. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti”. Onda smo doznali da su to: Mate Lukić, voditelj postrojbe Civilne zaštite grada Zadra, načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković, inače zamjenik župana, gradonačelnik Branko Dukić, župan Božidar Longin i predsjednik županijskog odbora HDZ-a Božidar Kalmeta. Onda su iz policije rekli da su 11. lipnja još jednu osobu procesuirali te joj izdali upozorenje, onda su novinari saznali da je to, ni manje ni više, predsjednik gradskog odbora HDZ-a Šime Erlić, državni tajnik u Ministarstvu EU fondova. Dakle, pet HDZ-ovaca i Lukić iz HSP-a.

Onda je tog petka, 18. lipnja, „povrijeđen neistinom da je sudjelovao u 'korona partyju' u klubu Amnezija na Sinjoretovu u Zadru u svibnju, zbog čega je dobio novčanu kaznu od policije, gradski vijećnik i voditelj postrojbe Civilne zaštite Grada Zadra Mate Lukić podnio ostavku”. Onda su 22. lipnja objavljeni novi video i fotografije iz stožera HDZ-a na kojima Ante Babić, šef Stožer civilne zaštite Grada Zadra, u maniri Miše Kovača, slavi veličanstvenu pobjedu HDZ-a. Onda je 23. lipnja policija objavila da je temeljem objavljenih videa i fotografija, prekršajno prijavila Antu Babića zbog kršenja epidemioloških mjera. Onda je krenula priča da je i video i slike javnosti poslao Lukić koji se tobože osvećuje za policijsku prijavu zbog koje je dao ostavku jer misli da mu se smješta zato što je osramotio Beroša kad se upetljao u plaćanje računa za nepopijenu kavu. Onda je došao 25. lipnja kada su objavljeni podaci za 24. lipnja i kad je za sve okrivljena utakmica koja se igrala prije 20 dana, iako inkubacija - tako su nam dosad govorili! - traje sedam do deset dana najviše, a Nacionalni stožer ni slovom da spomene krizme.

A zašto nitko kao žarište ne spominje HDZ? Ako je njih nekoliko desetaka - a snimke i fotografije to nedvojbeno pokazuju – kršilo epidemiološke mjere ne noseći maske u bliskom kontaktu u zatvorenom prostoru, ne ulazeći sada u detalje, zašto Nacionalnom stožeru to nije bitno za porast broja zaraženih u Zadru? Zašto Beroš, nakon verbalnih packi zbog utakmice, dolazi u Zadar cijepiti „kolovođu” Žilavca, koji je sve radio u dosluhu s članovima lokalnog stožera, i istresa se na konobaricu, a ne po načelniku županijskog i gradskog stožera koji su tog 13. lipnja već bili prekršajno prijavljeni za kršenje mjera, a s njima i dva glavna čovjeka HDZ-a u županiji, Kalmeta i Erlić, i dva glavna nositelja izvršne vlasti, Longin i Dukić?

Kad ovako oboružani matematikom iz osnovne krenete u analizu, sve vam se lijepo poklopi. Ako je sve počelo od HDZ-a, a pod punom materijalnom i kaznenom odgovornošću tvrdim da od njih uvijek sve počinje, i ako je inkubacija onih starih sedam do deset dana, a ne nova tri do četiri tjedna, onda je sasvim logično i svima jasno zašto je u drugom i trećem tjednu lipnja došlo do porasta broja zaraženih u Zadru i županiji. Jer za četvrti, kako tvrde Medić, Capak i Božinović, krivi su utakmica ili krizme. Ali ako je HDZ kriv za drugi i treći tjedan, a pouzdano znam da su nekih od njih nakon izborne proslave bili i na utakmici i na krizmama, kako možemo biti sigurni da HDZ nije odgovoran i za porast broja zaraženih u četvrtom tjednu? Kužite logiku.

Je li sada jasno? Ako nije, uvijek se možete cijepiti.

20. travanj 2024 02:42