StoryEditorOCM
KalelargaGRADSKO VIJEĆE

Vučetić zbog korupcije u KK Zadar pozvao DORH i USKOK: "Dao bih im 1 kunu za cijelu godinu". Meštrović: S gradskim novcem nema tajnih ugovora!

Piše P.O.
2. kolovoza 2021. - 16:26

Zadarsko Gradsko vijeće je raspravljalo o financijskom izvješću KK Zadra, pri čemu su vijećnici očekivano zauzeli međusobno različite pozicije. Davor Karlović  i njegove kolege iz HDZ-a je podvukao da je u sportu teško naći i jednu sponzorsku lipu, klubovi se bore za preživljavanje, ali se u KK Zadru ipak vidi da nešto pozitivno događa zahvaljujući proračunskom novcu, pa je pohvalio stručan rad s mlađim kategorijama na koje se Klub mora oslanjati u budućnosti.

-Dugovi su trenutno oko 40 milijuna kuna, a to je ključ u bravu, to je dug kojeg nitko ne može vraćati, pa ni Grad Zadar. Neprihvatljivo je da ne možemo znati kuda ide proračunski novac i koliki su ugovori igrača. Ako se, navodno zbog zaštite privatnosti, ne zna plaća svakog zaposlenika i igrača – no pasaran, mi nećemo dići ruku na izglasavanju sredstava za KK Zadar, rekao je Marko Pupić Bakrač smatrajući da i dijete zna da je KK Zadar opljačkan.

Pupić Bakrač misli da je distribucija novca zadarskom sportu nepoštena, da su zbog nogometa i košarke zakinuti drugi sportovi. Uspješnost mora biti jedini kriterij za dodjelu sredstava, a mi smo uništili more potencijalno uspješnih sportaša zbog njihove neuspješnosti, kazao je Pupić Bakrač.

-Ugovori su tajni, a od nas tražite podršku jer ne možete naći kvalitetne sponzore. Na vama je da nađete strateške partnere i sponzore, a ne da očekujete 5 milijuna kuna na rebalansu. Ako želite računati na naše ruke, mora se znati gdje svaka kuna odlazi. I što je vizija? Stvarati od 7 do 9 milijuna kuna duga godišnje? Pritom nismo u 20 godina dobili ni jednog kvalitetnog igrača iz juniorskog pogona, a uspjeh je biti prvak u ligi s tri ozbiljna kluba, rekao je Enio Meštrović procjenjujući da su ugovori tajni ako „privatni vlasnik nešto želi zamračiti”, a da je ovdje u pitanju Grad i gradski novac s kojima ne bi smjelo biti tajnih ugovora.

Radite, dovedite lava za menadžera i nađite sponzore i neki drugi novac, a nemojte samo čekati na Grad, poručio je Meštrović klupskom vodstvu.

-HDZ ima šapu na Klubu već 30 godina i uništava ga. Mi bismo trebali financirati mlađe kategorije, a Klub mora pronaći investitora, misli i Ante Rubeša.

Rubeša se koji se dosjetio i kako bi se moglo financirati Klub: tako da trgovinski lanci pori dolasku u Zadar komunalni doprinos i naknadu uplaćuju Klubu, a ne Gradu Zadru!?.

Po Ireni Dragić nitko nikada neće kupiti KK Zadar:

-Osim ako mu ne damo 100 milijuna! Pitam se je li došlo vrijeme za referendum, pa neka građani Zadra odluče žele li i 15-20 milijuna, koliko Klubu treba, financirati KK Zadar, rekla je Dragić retorički se pitajući tko je kriv što zadarski gospodarstvenici danas ne žele imati veze s KK Zadrom nakon što je HDZ svojedobno doveo do duga od 100 milijuna kuna, a na koncu se želi u blato uvaljati samo legendarnog Pina Giergiju dok svi gradonačelnici i pročelnici ništa ni o čemu ne znaju.

-Svi ste iskazali vjeru u boga koji se zove KK Zadar. Međutim, taj bog ima problema koji su niski i zalaze u područje korupcije. Iz KK se desetljećima izvlače milijuni, to je Klub koji generira probleme. Živimo u zemlji u kojoj do istrage kriminala dođe tek ako netko umre ili kada se promijeni vlast, a ja pozivam DORH i USKOK neka zamisle da smo svi mrtvi i istraže problem korupcije i sve nas suoče s istinom. Bih li im dao novac? Da, jednu kunu za cijelu godinu, jer im više ne treba, rekao je sudjelujući u raspravi predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić smatrajući da su jedine opcije koje stoje pred KK Zadrom „stečaj, likvidacija ili privatizacija”.

Procjenjujući da će klupski dug uskoro iznostiti 18,5 milijuna kuna, prvi čovjek klupske uprave Ivan Mijolović je odgovorio kako on nema „problem s prijavom nadležnim institucijama”, a s time se složio i klupski direktor Željko Žilavec koji je na sjednici branio financijsko izvješće Kluba. Možda bi stvarno bilo dobro da netko dovede nekog šeika u Klub, ali dok je stanje gospodarstva takvo kakvo je, ni u sportu se ne može očekivati puno bolje, misli Žilavec.

-Ugovori s igračima su u svim klubovima poslovna tajna, jer bi se u protivnom narušila tržišna ravnopravnost. Sponzori su nam OTP banka, Cromaris, Tommy, AVIA, Santa i Autohrvatska, odgovorio je Žilavec na vijećnička pitanja dodajući da su ti sponzorski ugovori teški 4 milijuna kuna i da je spreman odgovoriti na svaku stavku u poslovanju kroz četiri godine svog mandata.

Uvjeren da je zaustavljen slobodni pad Kluba, Žilavec je na trenutke bio zbunjen vijećničkim raspravama, jer se pitao vidi li itko da KK Zadar ima rezultatskih uspjeha, da su seniori osvojili dvostruku krunu, da su juniori i predkadeti državni prvaci, te da će u sljedećoj sezoni u igračkom kadru biti trojica 18-godišnjaka (Brala, Buljan i Paponja).

25. travanj 2024 16:33