StoryEditorOCM
FotoreportFOTOGALERIJA

Snažan iskorak u srcu Dalmatinske zagore: Novi projekt pomiče granice luksuznih kuća

Piše Anita Budimir D&D
18. siječnja 2021. - 15:19

PROFIL

Info: Kuća za odmor AGR1, površine 400 kvadrata

Lokacija: mjesto Zmijavci, u blizini Imotskog 

Projekt: Arhitektonski ured ablp

Projekt s potpisom splitskog ureda ABLP obuhvaća proizvodno-ugostiteljski centar sa sportsko-rekreacijskom zonom te dvjema suvremenim kućama za odmor. Zasad je realizirana jedna, a pozornost privlači volumenima koji se preklapaju, formirajući natkrivenu terasu s bazenom

Nekoliko kilometara južno od Imotskog i nepunih sat vremena vožnje od morske obale u mjestu Zmijavci u proteklih godinu dana stvara se jedna pomalo netipična priča za to područje. Iako nije novost da u Imotskom polju možete pronaći niz luksuznih kuća za odmor koje se ne bi posramile ni da su na Beverly Hillsu, novi projekt splitskog arhitektonskog ureda ABLP pomiče te granice na potpuno novu razinu. Kako saznajemo od arhitekata Luke Petričevića i Tomislava Nejašmića, tvoraca ovog projekta, objekt pod nazivom AGR1 dio je većeg prostornog sklopa koji se sastoji od tri dijela, a čine ga dvije kuće za odmor i proizvodno-ugostiteljski centar sa sportsko-rekreacijskom zonom. Kuća AGR2 je trenutno u izgradnji, a projektna dokumentacija za proizvodno-ugostiteljski centar je u izradi.

Mi nismo mogli dočekati završetak kompletnog projekta, pa smo skoknuli na lokaciju da izvidimo kako je prošao prvi čin ovog hvale vrijednog pothvata u Zmijavcima. Čitav kompleks planiran je na lokaciji od 6500 četvornih metara, kuća AGR1 s svojom pripadajućom okolinom rasprostire se na 1500 kvadrata, a površina same kuće je 400 četvornih metara. Iz ureda ABLP nam prepričavaju kako je ideja cijelog projekta kroz projektirane sadržaje povezati turističke, gastronomske i poljoprivredne potencijale Imotske krajine te ih prezentirati krajnjem korisniku. Kompleks nema samo turistički karakter nego i gospodarski doprinos razvoju mjesta s obzirom na to da se planira izgradnja novog suvremenog pogona za proizvodnju likera Paško te pratećeg restorana i suvenirnice. Tako je i sama kuća AGR1 projektirana kao kuća za odmor kategorizacije pet zvjezdica s mogućnošću korištenja pratećih sadržaja unutar kompleksa.

- Prizemlje kuće čine dva odvojena volumena koji su preklopljeni volumenom prvog kata, koji formira natkriveni prilaz kući i natkrivenu terasu s bazenom - opisuju. 

- U jednom volumenu prizemlja su smješteni ulazni prostor sa stubištem, kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak, a u drugom volumenu nalazi se prostor wellnesa, fitnessa i gospodarstva. Prostor između je natkriveni prostor uz bazen dvostrane orijentacije s pogledom na grad i jezera koji postaje prostor druženja, odmora i razonode. Na katu kuće smješteno je pet spavaćih soba s pripadajućim kupaonicama. Kuća je projektirana na suvremen način, ali uvažavajući kontekst i ambijent prostora u kojem se nalazi - kaže Luka Petričević. Poseban interes prilikom projektiranja bila je tema “života oko kuće” te stvaranja kvalitetnog vanjskog, otvorenog i natkrivenog prostora koji se različito koristi ovisno o vremenu dana ili godine. Tako se, na primjer južna terasa i vrt koriste više u hladnijim mjesecima, a zasjenjeni sjeverni dio terase s bazenom koristi se u ljetnim danima. 

- Suvremeni pristup projektiranju kojim su postignute prostorne i oblikovne kvalitete kuće sadržan je i kroz projekt konstrukcije u kojem je primjenjena nosiva armirano betonska konstrukcija koja je omogućila postizanje velikih raspona i dvovisinskih prostora unutar kuće koji daju dodatnu kvalitetu samog prostora - zaključuje arhitekt.

20. travanj 2024 16:17