StoryEditorOCM
FotoreportUMJETNOST NA OTOKU

Foto: Dvije izložbe obogatile su mjesto, a ‘Flota od šporkice‘ posebni su izlošci i posebna priča!

Piše D.M.
12. srpnja 2020. - 13:19

Dvije izložbe otvorene u istom danu  u dva naselja otoka Iža oplemenjuju svakodnevicu žitelja tog malog otoka zadarskog arhipelaga i njihovih ljetnih gostiju. Riječ je o jednoj tradicionalnoj i izložbi koja bi to tek mogla postati.

U maloiškom portu Knež u prostoru stoljetne uljarne, 24. godinu za redom postavljena je izložba Brodi i kvadri na kojoj tradicionalno sudjeluju, kako akademski slikari, tako oni koji se time bave iz ljubavi, a rodom su iz Malog Iža ili su to mjesto izabrali zajedno s bračnim partnerom. Između starih postrojenja za preradu maslina svoje su radove ove godine izložili Ivo Govorčin, Zvonko Govorčin, Anđela Martinović, Nadica Cinčić Olić, Josica Dunatov, Zlatko Medanić, Tomislav Marelić, Boris Toman i Silvo Panović te gošća iz Velog Iža, Marija Strgačić. Kako su izložene i knjige Slavka Govorčina, izložba bi se ove godine mogla zvati Brodi, kvadri i libri. Premda im je svima ishodište otok, more i život vezan uz njega, autori se predstavljaju raznim izričajima i tehnikama, od crteža, ulja, skulptura,  i fotografija do maketa povijesnih brodova.

Posve drugu vrstu brodova izložio je u veloiškoj Čitaonici Bruno Mezić i svoju izložbu naslovio Flota od šporkice. Njegovi su brodovi rezultat naplavina, zapravo smeća iz mora, nisu posebno obrađivani ni tretirani. Pri izradi je, koristio samo stare brukve, žicu, špag i fildešpanj i spajao ih bez ljepila, pa su ti brodići ujedno hommage kalafatima i tradicionalnim brodograditeljima. Sve potrebno za njihovu izradu Bruno nalazi u moru  i na plaži pred svojom kućom u Malom Ižu i bio bi sretan, kaže, kad bi mu ponestalo materijala.

25. travanj 2024 15:37