StoryEditorOCM
ForumNIJE PRIMJERENO

Zbog bilježnice se oglasila dječja pravobraniteljica: ‘Sporna je tekstualna poruka, škola nije mjesto za promidžbene aktivnosti političkih stranaka‘

Piše PSD
7. rujna 2021. - 19:32

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević prokomentirala je situaciju s bilježnicama koje su podijeljene djeci kao poklon od HDZ-ova Općinskog odbora, a čiji je dizajn izazvao podijeljene reakcije roditelja u općini Darda.

- Kao što sam više puta isticala u svojim preporukama, smatram da škole, kao i druge odgojno-obrazovne ustanove, trebaju biti slobodne od promidžbenih aktivnosti političkih stranaka - rekla je pravobraniteljica. 

- Darivanje bilježnica učenicima samo po sebi ne bi trebalo biti sporno, ali je posve neprimjereno koristiti takve darove za plasiranje djeci političkih, stranačkih, a pogotovo bilo kakvih isključivih poruka koje su suprotne ciljevima odgoja i obrazovanja. Na slici bilježnice sporna je tekstualna poruka, pogotovo zato što se uz nju nalazi i silueta vojnika, te smatram da takav sadržaj ne bi trebao biti namijenjen djeci - dodala je.

- Podsjećam, i prema Konvenciji o pravima djeteta, kao i prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, ciljevi odgoja i obrazovanja su: razvijati svjesnost o nacionalnoj pripadnosti i identitetu, te odgajati učenike u skladu s općim kulturnim i civilizacijskim vrijednostima i ljudskim pravima, kao i osposobiti ih za život u multikulturalnom svijetu, poštovanje različitosti i toleranciju, te za aktivno i odgovorno sudjelovanje u demokratskom društvu - zaključila je Helenca Pirnat Dragičević.

image
Screenshot/facebook
19. travanj 2024 17:54