StoryEditorOCM
ForumTRŽIŠNA DESTRUKCIJA

Zabrinjavajući razmjeri krize uzrokovane pandemijom, stečajevi poharali ugostiteljstvo i pružanje smještaja. Najveće posljedice tek se očekuju?

Piše Frenki Laušić/PSD
5. lipnja 2020. - 10:16

U prvih pet mjeseci 2020. broj novostvorenih poslovnih subjekata – trgovačkih društava, obrta i samostalnih djelatnika – manji je za 43,1 posto, a broj ugašenih veći za 11,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

To su podaci tvrtke "Bisnode" koje je objavila Hrvatske udruga poslodavaca, a koji ukazuju na razmjere negativnog utjecaja krize na tržišnu dinamiku kreiranja novih tvrtki i gašenja starih.

Analiza je pokazala kako je broj novostvorenih trgovačkih društava manji za 36,9 posto, a broj novostvorenih obrta i samostalnih djelatnika za 49 posto. Pritom je broj ugašenih trgovačkih društava veći za 11 posto, slično kao i broj ugašenih obrta i samostalnih djelatnosti – 11,4 posto.

'Kreativna destrukcija'

Uz to, broj stečajeva trgovačkih društava veći je za 61 posto u odnosu na razdoblje siječanj-svibanj 2019., a sve te brojke govore kako je tržišna "kreativna destrukcija" ovog puta prevagnula na stranu "destrukcije".

No, takvi rezultati su se mogli i očekivati u situaciji kada je i Hrvatska uvela jaka ograničenja na kretanje ljudi, roba i usluga zbog pandemije novog koronavirusa.

Gledajući apsolutne iznose, navodi se u analizi HUP-a, broj novostvorenih poslovnih subjekata u prvih pet mjeseci iznosio je 7638, broj ugašenih 7145, a broj stečajeva 4724, što ipak daje pozitivnu razliku između novostvorenih i ugašenih poslovnih subjekata u tom razdoblju.

Promatrano po djelatnostima, najveći pad broja novostvorenih poslovnih subjekata u apsolutnom iznosu dogodio se u djelatnosti prijevoza i skladištenja (minus 812), dok je u relativnom iznosu to bio slučaj s administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (minus 56,9 posto).

Najveće povećanje broja ugašenih subjekata u apsolutnom iznosu dogodilo se u dijelu stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti (251), dok je u relativnom iznosu to bio slučaj sa sektorom informacija i komunikacija (68,5 posto).

Nadalje, najveći rast broja stečajeva i u apsolutnom i u relativnom iznosu zabilježen je u djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane (478 ili 261,2 posto).

Najveća negativna razlika između novostvorenih i ugašenih poslovnih subjekata u prvih pet mjeseci ove godine zabilježena je, pak, u djelatnosti trgovine na veliko i trgovine na malo; popravak motornih vozila i motocikla (minus 446).

Iva Tomić, glavna ekonomistica HUP-a, ističe kako "podaci o novostvorenim i ugašenim subjektima samo dodatno ukazuju na ekonomsku situaciju u kojoj se trenutačno nalazimo, a koja je uzrokovana pandemijom.

Slijedi novi pad?

– Pad broja novostvorenih poslovnih subjekata u prvih pet mjeseci ove godine više od 40 posto pokazuje da je gospodarska aktivnost znatno smanjena.

Ako tome pridodamo i povećanje broja ugašenih subjekata više od 10 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, jasno je da je ekonomski potencijal u smislu zapošljavanja ili investicija dodatno smanjen u odnosu na 2019. godinu.

Stoga će biti vrlo važno pratiti dinamiku otvaranja, a posebno zatvaranja, poslovnih subjekata i u nadolazećim mjesecima, s obzirom na to da bi se učinci krize u pojedinim djelatnostima mogli realizirati tek nakon što isteknu privremene Vladine mjere pomoći ili nakon što poduzeća iscrpe postojeća vlastita sredstva za održavanje poslovanja – kazala nam je Iva Tomić.

25. travanj 2024 01:47