StoryEditorOCM
ForumPLANETARNI PROBLEM

WHO proglasio pandemiju koronavirusa: ‘Duboko smo zabrinuti alarmantnom brzinom kojom se virus širi i teškim stanjem zaraženih‘

Piše Zadarski.hr
11. ožujka 2020. - 18:59

Svjetska zdravstvena organizacija  (WHO)  proglasila je COVID-19 globalnom pandemijom.

Odluku je potpisao generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus, koji je takav potez objasnio i na konferenciji za novinare.

Novi koronavirus, koji je svjetskim zdravstvenim dužnosnicima bio nepoznat do prije samo tri mjeseca, munjevitom se brzinom proširio na više od stotinu tisuća ljudi iz Azije, Europe, Bliskog Istoka i SAD-a.
Dok je počeo polako stagnirati u Kini sve brže se širi Europom, a najzahvaćenija je Italija.

Dosadašnje pandemije: svinjska gripa H1N1 (2009.),  HIV (1981.),  španjolska gripa (1918.),  boginje (1870.)  i kuga davne 1347. godine. 

- WHO procjenjuje ovu epidemiju iz minute u minutu  24 sata na dan i duboko smo zabrinuti alarmantnom brzinom kojom se virus širi i teškim stanjem zaraženih. U protekla dva tjedna, broj slučajeva Covid-19 izvan žarišta u Kini povećao se 13 puta, a broj zahvaćenih zemalja utrostručio se - objasnio je direktor WHO-a.

- Pandemija nije riječ koja se koristi olako. To je riječ koja, ako se zlorabi, može izazvati nerazuman strah ili neopravdani stav da je bitka izgubljena, što može dovesti do nepotrebnih patnji, pa i smrti, rekao je šef WHO-a i pojasnio da podizanje stupnja uzbune ne znači da je WHO prestao sa svojim dosadašnjim aktivnostima u borbi s virusom Covid-19 ili da države trebaju prestati činiti ono što su dosad radile.

- Ovo je kriza koja utječe na svaki sektor. Ovo je svačija briga, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus i istaknuo da puko gledanje u brojke ne otkriva cjelovitu sliku.

- Sve države još uvijek mogu promijeniti tijek ove pandemije. Brza akcija može spriječiti veći broj zaraženih kao i slobodan prijenos virusa među građanima, a čak i ako takva akcija ne bude poduzeta i nakon toga postoji šansa da se naknadno sve preokrene u dobrom smjeru. Nije pitanje mogu li to države učiniti, nego hoće li, kazao je Ghebreyesus i dodao da su neke zemlje suočene s manjkom kapaciteta za borbu, dok se druge suočavaju s manjkom odlučnosti.

U zadnja dva tjedna broj zaraženih van Kine se povećao 13 puta, a broj zaraženih zemalja se utrostručio. Sada imamo preko 118.000 slučajeva u 114 zemalja, a 4.291 osoba je izgubila život - rekao je.

Pandemija nije povezana s težinom bolesti ili stopom smrtnosti, već s geografskim širenjem. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, pandemija se proglašava kada se nova bolest, za koju populacija nije razvila imunitet, počinje ubrzano širiti svijetom.

Da epidemija prešla u pandemiju, mora doći do drugog vala zaraze. Primjerice, turist koji se zarazio u Kini, a simptome dobio u drugoj zemlji ne spada pod kategoriju moguće pandemije. No ako se virus počinje širiti u nekoj zemlji između osoba koje nisu bile u Kini ili u dodiru s nekim tko je putovao u tu zemlju, radi se o matičnom širenju koje se može proglasiti pandemijom.

Kada se proglasi pandemija, to znači da će vrlo vjerojatno doći do širenja zaraze u drugim zajednicama te vlade i zdravstveni sustavi moraju biti pripremni na takvo izvanredno stanje.

 

 
19. travanj 2024 17:19