StoryEditorOCM
ForumVELIKA ISPOVIJEST

Viktor Orbán,mađarski premijer,dao je intervju za Glas Koncila:‘Pripremao sam se za polaganje zakletve,a onda sam ugledao svećenika iz Međugorja...‘

Piše Damir Šarac
18. lipnja 2021. - 15:16

Viktor Orbán, mađarski premijer u petom mandatu i predsjednik vladajuća stranke Fidesz, dao je opširan intervju za hrvatski katolički tjednik 'Glas Koncila'. Iznimka je to u gotovo šezdesetogodišnjoj povijesti našeg vjerskog glasila, a kako je došlo do toga, pojasnio nam je glavni urednik Branimir Stanić:

- Mađarska je u rujnu domaćin Svjetskog euharistijskog kongresa, prvog velikog međunarodnog crkvenog događaja nakon pandemije na koji će doći i papa Frane. Ta zemlja obilno pomaže potresom pogodena područja u Hravatskoj, primjerice gradi školu u Žažini, a premda u današnje vrijeme postoje politički prijepori između naše dvije zemlje, činjenica je da nas veža duga zajednička povijest i kršćanska baština. Važno je napomenuti kako to nije bio tipičan razgovor jednoga državnika sa stranim novinarima. Bio je to razgovor među kršćanima – kazao nam je Stanić.

Ipak, premijer Orbán pričao je i o političkim i gospodarskim pitanjima, razlozima neslaganja s europskom politikom, posebice oko ekonomije, svjetonazorskih pitanja i migranata. S kršćanskog stajališta zanimljiva je i njegova obiteljska slika, što je razlog zbog kojeg prenosimo dijelove intervjua iz Glasa koncila, a među ostalim doznali smo i kako je Orbán kalvinist:

- Doživljavam i razumijem ljepotu euharistije jer imam katolkinju za ženu. U našoj kulturi, u brakovima u kojima su supružnici različitih konfesija, djeca prate roditelje, i to prema spolu. Dakle, imam četiri kćeri katolkinje – što znači da živim s pet katoličkih žena pod istim krovom – a imam i jednoga sina kalvinista. Tako se u našoj obitelji događa suživot katolika i kalvinista, u istoj zajednici ljubavi. Dodat ću tomu i da se jedna od mojih kćeri udala za sina grkokatoličkoga svećenika. Svetomu Ocu poručit ćemo da kršćanstvo u Mađarskoj nije pitanje izbora, nego je naša predodređenost. Ne treba nam nikakva argumentacija, to je tako, to je tako određeno – kaže Orbán, negirajući navode kako se papa Frane odbio sastati s njim:

- Postoji razlika u stajalištima i pristupima Svetoga Oca i mađarske vlade u odnosu prema migracijama, koja je očita i vidljiva cijelomu svijetu. Mi smo snažno protiv migracija, a Katolička Crkva ima svoje stajalište. Iz toga se lako može konstruirati priča da se Sveti Otac i predsjednik mađarske vlade 'ne razumiju', 'ne slažu', te da se, najzad, 'ne žele ni vidjeti' - naveo je, objasnivši i mađarska stajališta prema migracijama s Istoka.

- Kada se na mađarskoj granici pojavi više desetaka tisuća uglavnom mladih muškaraca koji su u savršenom fizičkom stanju i koji u koloni gaze preko državne granice, a ako ih se želi zaustaviti, gaze i preko nas, ne govorimo o migraciji, nego o kršenju suverenosti države. To se mora zaustaviti. Nitko ne može ući na područje tvoje zemlje ako mu to nisi dopustio, a ako to učini, mora ga se istisnuti, zato se koristimo ogradom. Moramo još pridodati kako smo potpuno uvjereni da se migracija ne događa spontano, nego organizirano. To na zapadu smatraju teorijom zavjere, no sve je to ipak organizirano s političkim i poslovnim motivima, a posljedice toga bit će dovođenje velikih muslimanskih masa na europski kontinent. Smatram da svi koji se ne budu branili za dvadeset godina neće prepoznati svoju zemlju. Promjena će se dogoditi uz vanjski utjecaj, koji im je jednostavno nametnut. Mislim da bi Nikola Zrinski znao što se treba učiniti u takvoj situaciji – ističe Viktor Orbán.

Tumačeći nagativistički stav prema zajedničkoj politici EU Orbán navodi kako su zapadnjaci su odlučili živjeti u postnacionalnom i postkršćanskom svijetu, no problem nastaje kad žele da i ostali žive na taj način. Po njemu, čim se pojavi kakva duhovnost u regionalnoj suradnji koja obuhvaća i zaštitu nacionalnih kršćanskih kultura, odmah dolaze i ideološki, lijevoliberalni napadi. Kao drugi razlog navodi nejedanku raspodjelu moći u kojoj dvije ključne države - Njemačka i Francuska - žele svima nametnuti svoju volju.

- Da smo u srednjem vijeku na zastavu bih napisao: 'Samo mrtve ribe plivaju sa strujom'. Tko pliva s multikulturnom modom ovoga vremena, gubi sve što je važno u životu. Istina, svi koji idu protiv struje uzrokuju sebi puno problema. Mađarska plaća visoku cijenu nepotpisivanja Istanbulske konvencije, zatim odbijanja potpore bilo kakve politike hladnoga rata; plaćamo visoku cijenu što zajedno sa zapadnjacima svakodnevno ne udaramo nogom ruskoga predsjednika, nego mu dajemo poštovanje koje mu pripada kao predsjedniku; plaćamo visoku cijenu što štitimo kršćanski model obitelji; to što LGBT ludilo ovdje nema prostora; zatim plaćamo visoku cijenu zbog našega stajališta o migracijama i plaćamo visoku cijenu zbog toga što ne prihvaćamo bruxellesku birokraciju, nego ponajprije kao protutežu želimo graditi srednjoeuropsku suradnju. Doista plaćamo visoku cijenu. No ako ne platimo tu cijenu i ako ne zastupamo svoje interese, možda ćemo živjeti lagodnije, ali ćemo na kraju izgubiti puno više. Bolje prolazimo ako se borimo. Mislim da bi to razumio i Zrinski – zaključuje Orbán.

Svećenik iz Međugorja

Viktor Orbán ispričao je i neobično iskustvo s polaganja prisege nakon izbora 2010. godine:

- Pripremao sam se za polaganje zakletve i prvi govor, izišao sam kroz vrata i ugledao svećenika iz Međugorja, koji mi je rekao: 'Došao sam vas blagosloviti prije nego što položite zakletvu.' Pazite, iz Međugorja je jednomu kalvinističkomu mađarskomu premijeru pristupio hrvatski svećenik iz Međugorja da ga blagoslovi! Zajedno smo se pomolili i nakon toga sam položio zakletvu. Dakle, to su stvari koje se događaju u kršćanskom svijetu, ako im dopustimo da se dogode – ističe.

O MOL-u

Na pitanje o problemima s projektima MOL-a u Hrvatskoj mađarski premijer kaže:

- To je neosnovana špekulacija. Kada pomažemo, idemo za srcem, ne za džepom. Moj načelni pristup je ovaj: postoje ugovori i sporazumi o slobodnoj trgovini, zajedničko tržište, europske regulative, sve je to važno. Međutim, svaka država pripada svojemu narodu.

Hrvatska pripada Hrvatima, a što se tamo događa određuju Hrvati. Očekujem i molim od lidera susjednih država da nam kažu gdje smo poželjni, u kojem sektoru, a u kojem nismo poželjni. I molim ih da njihovo stajalište bude dugoročno, da nam jednostavno kažu: 'Da, u ovom ste sektoru rado viđeni, ali u nekom drugom niste.'

19. travanj 2024 09:30