StoryEditorOCM
ForumGLAS NARODA

Veliko istraživanje za VIII., IX. i X. izbornu jedinicu: HDZ osvaja Dalmaciju, Restart u Istri dobiva manje nego prije 4 godine, Peović ulazi u Sabor!

Piše PSD
2. srpnja 2020. - 20:45

U VIII. izbornoj jedinici, koja obuhvaća Hrvatsko primorje i Istru, Restart koalicija pod vodstvom SDP-a mogla bi dobiti 39,3 posto potpore, HDZ 17,9 posto, koalicija Možemo! i Radničke fronte imala bi 8,1 posto, a Domovinski pokret 6,3 posto. Zatim slijedi velika gužva jer Stranka s imenom i prezimenom, Fokus i Pametno imaju 5,4 posto potpore, a Most ima 4,9 posto, pokazalo je istraživanje javnog mnijenja koje je agencija Ipsos provela za Novu TV.

Nakon što su u srijedu objavljeni rezultati u III., IV. i V. izbornoj jedinici, sada su obrađene VIII, IX. i X. jedinica. Izgledna podjela mandata u ovim je jedinicama sljedeća: HDZ 17, Restart 15, Domovinski pokret četiri, Most tri, Stranka s imenom i prezimenom/Pametno/Fokus dva, Možemo!/RF jedan mandat.

Izvjesni mandati

Prema rezultatima istraživanja, raspodjela izvjesnih mandata u VIII. izbornoj jedinici je sljedeća: Restart sedam, HDZ tri, Radnička fronta i Možemo! jedan, a Domovinski pokret također jedan. U toj su jedinici dva mandata granična i za njih se bore Restart, HDZ, koalicija Stranke s imenom i prezimenom, Pametnog i Fokusa te Most.

U konačnici bi Restart mogao osvojiti osam mandata, ali to je (budući da sada izlazi s IDS-om, koji je prije četiri godine “uzeo” tri mandata) i dalje mandat manje u odnosu na 2016., a HDZ bi imao tri zastupnika. Katarina Peović bi postala saborska zastupnica, a mandat bi dobio i Domovinski pokret i koalicija Stranke s imenom i prezimenom, Fokusa i Pametnog s jednim zastupnikom.

Kao i obično, dvije dalmatinske izborne jedinice pripadaju Hrvatskoj demokratskoj zajednici.

HDZ uvjerljivo vodi u IX. izbornoj jedinici sa 36,3 posto glasova birača, a Restart koalicija ima potporu od 19,5 posto. Domovinski pokret mogao bi osvojiti 12 posto glasova, a Most 8,5 posto. HDZ može računati na sigurnih sedam mandata, Restart na tri mandata, Domovinski pokret na dva, a Most na jednog zastupnika. Oko izbornog praga je lista koju predvodi Stipe Petrina sa 3,4 posto.

U toj izbornoj jedinici jedan je takozvani granični mandat za koji se bore HDZ, Restart i Stipe Petrina. A najizglednija bi raspodjela mogla biti: HDZ sedam, Restart četiri, Domovinski pokret dva i Most jedan mandat.

U X. izbornoj jedinici Vili Beroš vodi HDZ-ovu listu i može računati na 34,8 posto potpore birača, što je manja podrška nego prije četiri godine. U usporedbi sa 2016., manju potporu ima i Restart koalicija, koja može dobiti 18,1 posto, a i Most je jak, ali ne kao prije četiri godine, i dobiva 13,2 posto. Domovinski pokret na četvrtom je mjestu sa 9,9 posto potpore, a koalicija Pametnog, Stranke s imenom i prezimenom i Fokusa ima potporu od 5,1 posto. Oko izbornog je praga Željko Kerum sa 4,9 posto i Možemo! sa 4,6 posto.

Ovako to izgleda u podjeli mandata: HDZ ima izglednih šest mandata, Restart tri, Most dva i Domovinski pokret jedan, kao i koalicija predvođena Pametnim, odnosno Fokusom, iako taj jedan andat pripada u potencijalne, a ne u izgledne. No, zanimljivo je kako se za dva granična mandata bore i HDZ, koalicija Restart, koalicija Možemo! i Željko Kerum. U konačnici bi HDZ mogao imati sedam zastupnika.

HDZ zasad vodi

Kad je riječ o službenim rezultatima u ove tri izborne jedinice, na posljednjim parlamentarnim izborima u rujnu 2016., u VIII. izbornoj jedinici trijumfirala je koalicija na čelu sa SDP-om (35,8% - šest zastupnika), a prag su još prošli IDS-PGS (22,8% - tri zastupnika), HDZ (20% - tri), Živi zid (7,6% - jedan) te Most (6,5% - jedan). U IX. izbornoj jedinici, kao i obično, pobijedio je HDZ (49,6% - osam zastupnika), ispred Narodne koalicije vođene SDP-om (24,6% - četiri) i Mosta (12,7% - dva).

Na području X. izborne jedinice prvi je bio HDZ (43,5% - sedam zastupnika), pa Narodna koalicija (27,3% - četiri) te Most (16,6% - tri). Kada se zbroje zastupnički mandati u ovim jedinicama, rezultat je bio ovakav: HDZ 18, Narodna koalicija 14, Most šest, IDS tri, a Živi zid jedan.

Što se tiče Ipsosova istraživanja, u dosad obrađenih šest izbornih jedinica, HDZ vodi za dva zastupnika i sada bi dobio 32 mandata, Restart može računati na 30 mandata, Domovinski pokret osvaja 13 mandata, a Most bi imao pet zastupnika.

Tu su još koalicija Stranke s imenom i prezimenom, Fokusa i Pametnog s dva mandata te lijevo-zelena koalicija koju predvodi Možemo! koja bi imala bi jednog zastupnika, kao reformisti Radimira Čačića i na sjeveru Hrvatske.

{apester}

{/apester}

19. travanj 2024 15:18