StoryEditorOCM
ForumSRUŠENA NADA

Veliki zaokret oko jedinog ‘uspješnog lijeka‘ protiv koronavirusa: Kinezi tvrde da ne djeluje, ispitivanja prekinuta zbog ozbiljnih nuspojava

Piše PSD
24. travnja 2020. - 13:39

Potencijalni antivirusni lijek za Covid-19 pao je na prvom nasumičnom kliničkom ispitivanju, piše BBC, te je tako srušena nada da bi lijek remdesivir mogao biti učinkovit protiv koronavirusa.

No kineska studija pokazala je da lijek nije uspješan, stoji u dokumentima koji je slučajno objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Lijek nije popravio zdravstveno stanje pacijenata niti smanjio količinu patogena u krvotoku.

Američka tvrtka koja je proizvela lijek, Gilead Sciences, priopćila je kako je dokument WHO-a pogrešno okarakterizirao studiju.

Što znamo o studiji?

Vijesti o propalim pokušajima testiranja proširili su se nakon što je WHO objavio detalje kliničkog testiranja, koji su kasnije uklonjeni. WHO je poslije objavila da je dokument objavljen greškom.

U njemu se navodi da su znanstvenici proučavali slučajeve 237 pacijenata, od kojih je lijek primilo njih 158, dok ih je 79 primilo placebo.

Nakon mjesec dana, 13,9 posto pacijenata koji su primili lijek, umrli su. Za usporedbu, među pacijentima koji su primili placebo, umrlo je njih 12,8 posto. Ispitivanja su poslije prekinuta zbog ozbiljnih nuspojava.

'Lijek remdesivir nismo povezali s kliničkim ili virološkim poboljšanjem stanja pacijenata', navodi se u sažetku studije.

Sva tri glavna američka burzovna indeksa pala su za 1 posto nakon što je vijest objavljena.

Što je rekla kompanija?

Gilead je osporio objavu WHO-a.

'Vjerujemo da je njihova objava sadržavala neprimjerenu karakterizaciju studije', kazao je glasnogovornik kompanije i dodao kako je istraživanje prekinuto prerano a da bi imalo neko statističko značenje.

'S obzirom na to, rezultati studije su neuvjerljivi, iako trendovi u podacima sugeriraju da remdesivir pomaže, posebno kod pacijenata koji rano počnu s tretmanom.'

Međutim, ovo ne znači i kraj putovanja za lijek jer se nastavljaju ispitivanja koja će dati jasniju sliku o njegovoj djelotvornosti.

18. travanj 2024 00:23