StoryEditorOCM
ForumAPEL:

UDRUGA POSLODAVACA OD MUP-a I MINISTARSTVA GOSPODARSTVA ZAHTIJEVAJU RELAKSACIJU MJERA "Zbog zabrane rada nedjeljom moramo otpuštati radnike!"

Piše I.Toman/JL
16. svibnja 2020. - 12:37

Hrvatska udruga poslodavaca, Udruga trgovine obratila se Ministarstvu gospodarstva i Ministarstvu unutarnjih poslova s prijedlogom relaksacije mjera zaštite od epidemije.

Konkretno su zatražili da se ukine zabrana rada trgovina nedjeljom i neradnim danima, te ukidanje pauze za dezinfekciju.

Ističu kako zabrana rada nedjeljom nije adekvatna protuepidemijska mjera jer se ograničavanjem rada nedjeljom bitno opterećuju ostali radni dani, osobito ponedjeljak, subota i petak, te potencijalno stvaraju veće gužve kupaca kroz druge dane u tjednu.

Ističu i kako se zbog nerada nedjeljom ostvaruje manji broj radnih sati, što će za posljedicu imati da trgovci počnu otpuštati.

Kažu i da jednosatna stanka radi dezinfekcije trgovine nema učinka jer se nakon te stanke stvaraju redovi pred dućanima i pritisak na blagajne. Također upozoravaju da se ovakve mjere ne primjenjuju na povezane gospodarske subjekte kao što su ugostitelji, hoteli, osobne usluge. No, od njihovog prijedloga neće biti ništa.

- Već smo komunicirali s javnosti i poslodavcima oko toga zašto je nedjelja stavljena kao neradni dan. Produžavanjem radnog vremena kroz tjedan smo dobili veći broj radnih sati i dvije smjene, htjeli smo na drugoj strani vage popustiti određene gospodarske aktivnosti, a s druge strane spriječiti širenje virusa.

Svaki dan na tu vagu stavljamo mjere i situaciju i naše mogućnosti balansiranja - kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak odgovarajući na redovnoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite na pitanje hoće li uvažiti prijedloge trgovaca.

Kazao je i da je Stožer tražio da im APIS temeljem fiskalnih računa kaže kada se najviše prodaje, te dobili informaciju da je to petak, a ne nedjelja.

- Taj argument da je nedjelja najvažniji dan po nama ne stoji, a smatramo da smo postigli dobar balans između produženja radnog vremena i neradne nedjelje - kazao je Capak.

17. travanj 2024 01:11