StoryEditorOCM
ForumZA KOJI DAN

U Hrvatskoj uskoro kreću serološka testiranja, no znanstvenici tvrde: Takvi testovi su velika zamka, mogu izazvati više štete nego koristi

Piše Anita Belak Krile/SD
21. travnja 2020. - 20:02

Prvi čovjek Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Krunoslav Capak i dr. Alemka Markotić ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ najavili su kako će za koji dan i u Hrvatskoj krenuti prvo serološko testiranje krvi koje bi trebalo pokazati prisutnost antitijela na SARS-CoV-2 virus u našoj populaciji.

"To su testovi koje isprobavaju naši analitičari u HZJZ i u Infektivnoj klinici jer oni imaju najviše iskustva i oni će reći kolika je njihova pouzdanost. Ali za serološke testove to i nije toliko bitno jer njima ne tražimo bolesne već one koji su imuni na bolest", objasnio je Capak.

Za početak će se testirati zdravstveni djelatnici.Testovi će pokazati je li netko od njih neopaženo i u hodu prebolio virus, a potom se planira i šire testiranje. Serološki testovi pokazuju količinu antitijela kod zaraženih osoba, njima je moguće vidjeti kolika je bila izloženost zarazi, pa i utvrditi da je dio stanovništva bio u kontaktu s virusom i prebolio bolest premda toga možda nije bio ni svjestan. Kao što je poznato prisutnost protutijela specifičnih za SARS-CoV-2 otkriva da je osoba bila zaražena čak i ako nije imala simptome bolesti. Kad nas koronavirus napadne, imunološki sustav započinje proizvoditi protutijela koja se mogu pronaći u krvnoj slici šesti ili sedmi dan od početka bolesti.

Serološki testovi privukli su veliku svjetsku pozornost jer imaju potencijal pomoći bržoj normalizaciji života kojeg je 'korona' zatočila u četiri zida. Stotine tvrtki i istraživačkih laboratorija požurili su s proizvodnjom testova na antitijela, a vlade širom svijeta kupile su milijune setova u nadi da će moći donositi kvalitetne odluke o tome kada treba ublažiti mjere socijalne distance i pomalo vraćati građane u normalan život. Neki su čak sugerirali da se testovi mogu upotrijebiti kao "putovnica za imunitet", što vlasniku daje odobrenje za ponovnu interakciju s drugima.

Međutim, u članku objavljenom u uglednom britanskom znanstvenom časopisu Nature analizira se koliko su pouzdani serološki testovi koji se trenutno nalaze na tržištu. Sugerira se čak zaključak kako bi oni mogli izazvati više štete nego koristi jer nisu dovoljno precizni.

Testovi moraju biti 99 posto precizni

Vrhunski test, naime, trebao bi postići 99 posto ili više osjetljivosti i specifičnosti, što znači da testiranje treba imati samo jedan lažno pozitivan odnosno jedan lažno negativan na svakih 100 pozitivnih odnosno 100 negativnih. Iako su kompleti seroloških testova preplavili tržište, visoko pouzdane testove s 99 posto osjetljivosti i specifičnosti iznimno je teško naći. U analizi devet komercijalnih testova dostupnih u Danskoj primjerice, tri su pokazala osjetljivost u rasponu od 67 do 93 posto, a specifičnosti od 93 do 100 posto.

Države i dalje prikupljaju vlastite dokaze o preciznosti testova, a Vlada Velike Britanije do saznanja je došla na teži način. Nakon što je krajem ožujka naručila 3,5 milijuna testova od nekoliko kompanija, naknadno je otkrila da nijedan od tih testova nije dovoljno dobar. 

Problem je i što, čak i kad su testovi pouzdani, ne mogu odrediti je li netko imun na ponovnu infekciju, upozoravaju znanstvenici.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upravo je danas, na osnovu provedenih seroloških istraživanja, objavila da samo manji dio svjetske populacije – tek dva ili tri posto – u krvi ima antitijela koja pokazuju da su bili inficirani koronavirusom. WHO je time srušio nade da će 'imunitet krda' ubrzati popuštanje mjera zaštite.

Je li broj zaraženih od koronavirusa doista do 50 puta veći od službenih brojki?

Znanstvenici iz SAD-a su na osnovu provođenja seroloških testova došli do zaključka da broj zaraženih SARS-CoV-2 virusom drastično premašuje službene podatke. Istraživanje su proveli početkom travnja u Kaliforniji na 3.300 ljudi koji žive u okrugu Santa Clara i utvrdili kako je svaka 66-ta osoba bila zaražena virusom SARS-CoV-2. Na temelju tog nalaza, procijenili su da je virusom tada bilo zaraženo između 48.000 i 82.000 ljudi od otprilike dva milijuna stanovnika okruga – što se potpuno razlikuje od službeno prijavljene brojke od tisuću oboljelih slučajeva početkom travnja. 

Stručnjaci iz Santa Clare prijavili su uporabu kompleta za testiranje koji je kupljen od Premier Biotech, sa sjedištem u Minneapolisu u Minnesoti. Prema objavljenim podacima, proizvođačevi podaci o učinku seta za testiranje zabilježili su 2 lažna pozitivna slučaja od 371 istinitih negativnih uzoraka.

 - Kako bi se osiguralo da je test dovoljno osjetljiv da pokupi samo prave SARS-CoV-2 infekcije, treba ga procijeniti na stotinama pozitivnih slučajeva COVID-19 i tisućama negativnih - komentirao je Michael Busch, istraživač zaraznih bolesti i ravnatelj Instituta za istraživanje "Vitalant" iz San Francisca, koji također vodi istraživanje serološke prevalencije.

- Ali većina setova nije temeljito ispitana, a zdravstvene agencije su posebno zabrinute zbog točnosti nekih brzih testova - upozorio je Busch.

 

24. travanj 2024 19:37