StoryEditorOCM
Forum‘PRIČE IZNUTRA‘

‘Strahovala sam‘: Doris Pinčić otkrila s kakvom se dijagnozom nosi od 14. godine!

Piše Gloria.hr
23. srpnja 2020. - 08:33

Voditeljica Doris Pinčić u dugoj objavi objasnila je zašto se odlučila priuštiti pokretu koji radi na osvješćivanju ženskih pitanja. Nije jedina, u dirljivoj objavi oglasila se i operna diva Martina Tomčić.

Društvene mreže svjedoče novom pokretu koji se širi među slavnim Hrvaticama. "Budimo jedna drugoj stup, podijelite i vi vaše #pričeiznutra", pozvala je u otvorenoj i intimnoj objavi na akciju druge žene i voditeljica Doris Pinčić. Uz fotografiju na kojoj doji svoju kćerkicu Gitu Doris se prisjetila kako su joj u dobi od 14 godine dijagnosticirani policistični jajnici. Dugo je, kaže, strahovala da neće moći tako lako postati majka.

"Na kraju mi je život dao da o tome ne moram misliti i brinuti i nemam druge nego doista istinski biti zahvalna. No, imam mnogo prijateljica koje nisu te sreće i jako boli kad ih netko gotovo svakodnevno i nerijetko nebitan propitkuje-a zašto još nemate djecu, što ne valja... A pogotovo kad netko sugerira - pusti karijeru, djeca su važna.. Nažalost, više puta sam tješila prijateljicu koja ne može ili ne može tako lako, a ovo joj se pitanje tako često i bez imalo obzira postavlja", napisala je Doris i apelirala na miješanje u ženska pitanja i tijela.

"Netko ne može, netko ne želi (pa i to je u redu, tko smo mi da propitkujemo tko će kako živjeti...) i sve je to u redu. Jedino što nije je to neprestano čačkanje po ženskoj energiji i organima... Ja nikad neću reći da su svi muškarci isti ni da su muškarci negativci, ali doista, nisam primijetila da se njih toliko propitkuje o intimnim stvarima koliko se nas pita... Ajmo svi skupa malo lakše… prvo mi same jedna po drugoj a onda i svi ostali... možemo mi to", zaključila je voditeljica u dirljivom istupu.

Među bolnim temama su i one o sterilitetu, pobačaju, umjetnoj oplodnji, opredjeljenju o životu s ili bez djece, endometriozu, menopauzi... Sve to teme su o kojima se i dalje rijetko priča, sramežljivo i nedovoljno pa se ostavlja dojam da društvo nameće svojevrsni sram zbog problema s kojima se milijuni žena suočavaju svakog dana. Stigmu treba skidati, a ovaj hvalevrijedan društveni pokret samo je jedan od načina na koje se to može pokušati napraviti.

Takvog mišljenja je i kolumnistica Jelena Veljača, ali i influencerica i poduzetnica Lana Klingor Mihić. I one su se pridružile inicijativi, a isto je napravila i operna diva Martina Tomčić. "Kao i svima, pun mi je kufer korone" Zapravo, ne toliko samog virusa, ali dvostrukih mjerila i pravila. Prvo roditeljima ograniče boravak s bolesnim djetetom u bolnici, a sad mi prijateljica u zadnjim danima trudnoće rida na telefon jer otac djeteta ne smije biti prisutan na porodu... Uznemirena sam i tužna zbog svakog uplakanog i prestrašenog djeteta ostavljenog i prepuštenog samom sebi u hladnom bolničkom okruženju, zbog svake mame i svakog tate koji su nasilno razdvojeni u najsvetijem trenutku rađanja života. Osjećam grižnju savjesti, jer punom srećom nisam morala proživjeti ovako teške trenutke", napisala je na svom Instagramu Martina.

23. travanj 2024 13:37