StoryEditorOCM
ForumISTRAŽILI SMO

ŠTO NAJBOLJE ŠTITI OD ZARAZE KORONAVIRUSOM Kirurške maske ne nosite dulje od dva-tri sata, inače postaju žarište virusa i bakterija

Piše Goranka Jureško/JL
28. ožujka 2020. - 08:17

Otkako je krenula pandemija koronavirusa neprestano se vode polemike oko toga što najbolje štiti od zaraze. No, na kraju su građani najviše tražili sredstva za dezinfekciju ruku, a trenutno su to zaštitne maske. I dok se situacija s dezinfekcijskim sredstvima relativno stabilizirala, s maskama je i dalje problem.

U ljekarnama ih nema ‘ni za lijek’, osim tu i tamo po astronomskim cijenama i upitne kvalitete. Pitanje je također koja bi količina bila dostatna čak i da stignu u ljekarne s obzirom na interes.

Mikrofibra

Veledrogerija Medika naručila je, saznajemo, određenu količinu perivih maski od pamuka i mikrofibre koje bi trebale stići u ljekarne idućeg tjedna, ali će njihova cijena biti nešto viša, odnosno koštat će od 10 do 15 kuna po komadu. Ističu da su odustali od tzv. kirurških maski čija je cijena do epidemije bila samo 0,02 kune da bi se sad tražilo i do 7 kuna po komadu.

image
Maske za COVID
Cropix

Skupe maske

Drže da je to nedopustiva pljačka građana u čemu, kažu, ne žele sudjelovati. I neke druge veledrogerije također naglašavaju da se na tržištu nude skupe maske koje nemaju certifikat, a nerijetko su se u proizvodnju uključili neki koji do jučer nisu ni vidjeli kako izgleda maska. Među njima ima i tzv. proizvođača iz inozemstva. Stručnjaci neprestano ističu kome su zaštitne maske i koje vrste zaista potrebne, a kome bi mogle čak i štetiti, poglavito ako se nepravilno koriste.

“Maske su osim zdravstvenim djelatnicima namijenjene i oboljelima kako u svom okolišu ne bi širili bolest”, neprestano ističe prof. dr. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Dodaje da su kirurške maske manje učinkovite u zaštiti ljudi koji nisu zaraženi.

Čak se smatra da nošenje kirurške maske može pridonijeti povećanju rizika od infekcije zbog stvaranja osjećaja lažne sigurnosti te moguće učestalijeg dodirivanja lica, očiju i usta rukama. Također se zaboravlja da se kirurške maske ne smiju nositi više od dva-tri sata jer u suprotnom postaju žarište virusa i bakterija.

Filtriranje

Zdravstvenim djelatnicima koji su u doticaju s pacijentima za koje se sumnja ili je potvrđen Covid-19, savjetuje se korištenje kirurške maske ili maske veće razine filtriranja (FFP2), a kod zahvata gdje se stvara aerosol odnosno lebdeće čestice, FFP3 maske.

17. travanj 2024 18:46