StoryEditorOCM
ForumKAKO DALJE S COVIDOM

Što ako se zaraza nastavi razbuktavati: Pitali smo Stožer vraćaju li se restrikcije od proljeća

Piše Marko Špoljar/Jutarnji list
26. lipnja 2020. - 09:07

Iako je jučer s 95 novozaraženih koronavirusom bio drugi najgori rezultat od početka izbijanja epidemije, Hrvatska neće u karantenu.

Dakle, unatoč razbuktavanju zaraze, u Hrvatskoj se neće zatvarati kafići i restorani, frizerski saloni ili šoping centri, niti će se, barem još neko vrijeme, kako neslužbeno doznajemo, ograničavati njihovo radno vrijeme.

- Nema potrebe ponovno karantenizirati Hrvatsku, smatramo da segmentalnim i ciljanim restrikcijama možemo kontrolirati epidemiju. Pratimo situaciju u Hrvatskoj i okruženju i sukladno dominantnom izvoru zaraze i najčešćim načinima i mjestima prenošenja infekcije ćemo donijeti daljnje mjere, ako one budu potrebne - poručili su jučer iz Nacionalnog stožera odgovarajući na naše pitanje što planiraju učiniti, koje mjere planiraju donijeti ako se idućih dana broj novozaraženih značajno poveća, odnosno kako ćemo svi skupa idućih dana i tjedana živjeti te hoće li se vratiti neke od restriktivnih mjera koje smo već bili iskusili u proljeće.

Da Hrvatska, bez obzira na jačanje epidemije, neće ponovno u lockdown jasno je i iz poruka koje je premijer Andrej Plenković uputio s jučerašnje sjednice Vlade. Rekao je da je Hrvatska dobro odgovorila na prvi val te da građani moraju biti svjesni da se “naš suživot s virusom nastavlja”, da se na to moramo priviknuti i prilagoditi se.

- Mi ćemo učiniti sve da ga održavamo na što nižoj razini. U tom pogledu moramo biti spremni na izbijanje pojedinih žarišta, kao što bilježimo proteklih dana, no moramo također voditi računa o tome da održimo gospodarstvo i turizam, jer smo samo popuštanjem onih restriktivnih mjera mogli reaktivirati gospodarstvo.

Na tom tragu ćemo nastaviti voditi našu politiku. Ovo je sada, ne samo za Hrvatsku, svojevrsni ples, balansiranje između samodiscipline, odgovornosti, restriktivnih mjera i zajedničkih nastojanja da, vodeći računa o preporukama epidemiologa, pazimo na higijenu, dezinfekciju i na distanciranje. To su poruke koje su važne: moramo štititi i sebe i druge - rekao je Plenković.

S obzirom na to da je jučer na snagu stupila odluka o posebnom režimu na granici za osobe koje u Hrvatsku ulaze iz Srbije, BiH, Kosova i Sjeverne Makedonije i koji, osim putnika u tranzitu, po ulasku u RH moraju u kućnu 14-dnevnu samoizolaciju, visokog Vladina dužnosnika pitali smo razmatra li se uopće mogućnost uvođenja takvog režima na sjevernim i zapadnim granicama, što bi, jasno, turizmu zadalo ogroman udarac.

- Ne. Ako bismo to učinili, što bi bilo s turizmom? Uostalom, za to zasad nema (epidemioloških, nap. a.) razloga. A poseban režim za putnike iz BiH ili Srbije donesen je prvenstveno zbog naših, a ne stranih državljana. Zbog naših ljudi koji su bili, npr., u posjetu obitelji u susjednoj državi i tamo pokupili virus - kaže naš izvor.

19. travanj 2024 01:22