StoryEditorOCM
ForumŽUTA KATEGORIJA

Slovenija skinula Hrvatsku s liste zelenih zemalja: putnici će morati dokazati razlog putovanja u našu zemlju i objasniti gdje su bili

Piše PSD
2. srpnja 2020. - 20:39

Slovenija je Hrvatsku skinula s liste zelenih zemalja iz kojih je slobodan ulaz u zemlju. Hrvatska je sada u žutoj kategoriji, kazao je danas glasnogovornik slovenske Vlade za Covid-19 Jelko Kacin, koji uvjerava da će oni koji do subote rezerviraju smještaj u slovenskim hotelima moći svoj odmor provesti tamo, piše slovensko Delo, a prenosi Dnevnik.hr.

Slovenski državljani koji se vraćaju iz Hrvatske morat će policiji na granici objasniti gdje su bili i pokazati račune. Vlada će uvesti strogu kontrolu pri ulasku u Sloveniju iz Hrvatske i Mađarske, najavio je Kacin.

"Vlada će osigurati da se svakom putniku na graničnom prijelazu uruči odluka o karanteni te će s granice morati otići izravno na mjesto na kojem će je provesti" pojasnio je Kacin. Slovenski državljani koji se u subotu nađu u "žutoj Hrvatskoj" moći će se vratiti bez karantene, ali na granici će morati dokazati točno gdje su bili u Hrvatskoj, rekao je Kacin. Morat će pokazati račune ili druge dokaze o tome gdje su bili.

"Bilo je previše pokušaja obmane", istaknuo je Kacin.

Brojke o broju zaraženih u Hrvatskoj nikako se ne uklapaju u kalkulacije slovenskih vlasti. Slovencima se je upalila crvena lampica kada je njihov nacionalni institut za javna zdravlje izračunao kako je u Hrvatskoj više od 10 osoba zaraženo na 100 tisuća stanovnika što oni smatraju nekom sigurnom granicom. Kod njih je nešto bolja situacija oni danas imaju tek 21 zaraženog, no oni nikako nisu zadovoljni tim brojem, piše Dnevnik.hr.

Ministar zdravstva Slovenije najavio je kako bi danas ili najkasnije sutra na snagu trebao stupiti novi pravilnik za postupanje na granici sa Hrvatskom. Ono što slovenske vlasti ne isključuju jest mogućnost da će ponovno uvesti obavezu karantene za strance koji budu ulazili u Sloveniju. Još nije jasno kako će se slovenske vlasti postaviti za one putnike koji će biti samo u tranzitu kroz tu državu. Osim Hrvatske sa zelene liste susjedi još miču i Francusku i češku. Evo što slovenske vlada vidi kao glavni problem.

"U navedenim primjerima broj zaraženih se povećao. Izvor zaraza su uvezeni slučajevi iz drugih zemalja, pa se zaraza širi i kod nas. Što je u većoj ili manjoj mjeri povezano s većim zabavama u ugostiteljskim objektima i odlascima u noćne klubove", rekao je Kacin.

No nije sve tako crno. Neće svi morati u karantenu. Slovenski državljani koji će se u petak nakon ponoći naći u "žutoj Hrvatskoj" moći će se vratiti bez brige da će morati u 14 dnevnu karantenu, ali prije toga na slovenskoj granici će morati dokazati gdje su bili u Hrvatskoj, te obrazložiti razlog putovanja. Ovakva odluka ne bi trebala biti problem za više od 100 tisuća slovenaca koji imaju u Hrvatskoj u vlasništvu neku od nekretnina, za njih će biti dovoljno da sa sobom imaju vlasnički list kojim će potvrditi da su vlasnici nekretnina. S obzirom da je ova vijest puštena iz slovensskog državnog vrha tek oko 17 sati iz naše Vlade ali i MUP-a potvrdili su mi kako ih susjedi o svojim novim planovima još nisu obavijestil, piše Dnevnik.hr.

 

24. travanj 2024 02:10