StoryEditorOCM
ForumNIGDJE NIKOGA!

Reportaža iz zemlje kojoj na jesen prijeti kolaps: ‘Ovdje je pustoš, a računali smo na milijarde‘

Piše Jutarnji.hr
19. kolovoza 2020. - 20:07

Grčka je lani samo od turizma zaradila 18 milijardi eura. Naši mediteranski konkurenti nakon prošle sezone računali su da će im ovo biti najunosnija godina, ali umjesto milijardi koje su im trebale sletjeti u blagajnu, društvo s Peloponeza zaradilo je samo - glavobolju.

Pandemija koronavirusa potpuno je opustošila zemlju gdje svaki peti stanovnik živi od prihoda od turizma. Računaju da će na kraju zaraditi tek tri milijarde eura, što je 70-80 posto manje prometa nego u 'normalnim' ljetnim sezonama. To posebno pogađa sezonce, ali svi strahuju od recesije koja će zajedno s jesenskih kišama, vjeruju Grci, zapljusnuti zemlju.

Reporteri Deutsche Wellea posjetili su Psakoudiju, mjesto koje živi od sezonskog turizma. Međutim, umjesto punih plaža, barova i restorana, novinari su u pitoresknom gradiću zabilježili samo pustoš. Stranih turista uopće nema, a hotelijeri i vlasnici ugostiteljskih objekata kažu da su posljedice pandemije katastrofalne. Nadali su se da će se situacija poboljšati u kolovozu, ali zasada ništa od toga.

Vlasnik kafića Hristos Bardakis ima 80 posto prometa manje nego inače i priznaje da strahuje za egzistenciju.

- Ovo je mogla biti najbolja sezona koja se pamti, ali zbog virusa je najlošija otkad sam ja ovdje. Sve je komplicirano, ljudi se boje, ne može se putovati. Nema turista. Dolaze samo Grci - rekao je Bardakis za Deutsche Welle.

Nijemci navode da su i grčki hoteli popunili samo 20 posto svojih kapaciteta.

- Ovo su teška vremena za Grčku, sigurno ćemo zabilježiti gubitak od 15 milijardi eura u odnosu na lani. Svi su zabrinuti, i poslodavci i posloprimci - rekao je Grigoris Tasios, predsjednik Udruge grčkih hotelijera.

17. travanj 2024 00:34