StoryEditorOCM
ForumAFERA JANAF

Predsjednik Milanović: Ja nisam nervozan, bijesan sam. Plenković sigurno nije ništa znao, nije brifiran i to je skandal!

Piše Jutarnji.hr
23. rujna 2020. - 13:15

- Tko je odgovorana osoba u ovoj zemlji!? Što je tu odgovornost premijera? Njemu to nije rečeno, ali mu je moralo biti. Njemu su to morali reći! Ali ne, još 10 mjeseci smo mi čekali i plaćali da bi se na kraju sa 100.000 kuna uhvatilo dva gradonačelnika (HDZ-ova i SDP-ova), a imali smo čovjeka s 2 milijuna kuna - rekao je Milanović, prenosi Jutarnji.hr.

 - Premijer je čuvar državnih tajni, nema informiranije osobe u zemlji od njega. On možda nije bio dostupan jer se sve brzo odvijalo, ali je nakon toga morao biti informiran jer o tome ovise njegove buduće odluke. On nije brifiran, i to je skandal - rekao je Milanović. 

- To je razina povjerenja koju građani moraju imati prema premijeru ili će je u protivnom voditi suci iz Strasbourga, novinari i oni koji kartaju po klubovima - smatra Milanović koji se u dijelu o kartanju referirao na suca Ivana Turudića.

- Možda u tijeku akcije nije bilo vremena da premijer to sazna, u trenutku kada se nosio velik novac. Imate, kolokvijalno rečeno, kamion kokaina. Nećete uhvati Pabla Escobara, to je jasno, ali imate corpus delicti, morate uhiti nekoga. Ako premijer tu nije informiran i ne reagira možemo odustati od države. Ovdje se radi o jednom krimiću - zaključio je Milanović.

Predsjednik je dodao da mi ne znamo je li taj novac predan: 

- Mi nemamo dokaz nego indicije. A mogli smo imati dokaz ali odustali smo od upada na mjesto. Da je operacija tada prekinuta, imali bismo taj dokaz. No, mi smo u narednih 10 mjeseci dobili novu informaciju da je netko trebao predati 100.000 kuna.

Milanović je na pitanje novinara rekao da SOA o tome nije imala informacije. 

- To nije njihov posao. To je malo više od kokošarenja i oni se time ne bave - rekao je Milanović. 

- Premijer govori da sam nervozan. Nisam, ja sam bijesan. Mislim da se on u ovoj situaciji nalazi zbog neznanja i li gluposti svojih suradnika. Neovisnost jedne institucije, konkretno DORH-a, ne znači neznanje i neinformiranost o bilo čemu. Ako nisi ulovio lava, na kraju si mi donio očerupanu kokoš. Lava preskačeš jedino ako loviš King Konga. Ovo je bio King Kong, imaš ga na dlanu, 2 milijuna kuna je u pitanju, i onda si gledao kamo ide i znao si što se događa i nisi ga uhitio. Zašto? Ja imam pravo to pitati i to pitanje mora postaviti i osoba bez pravnog obrazovanja koje se često mistificira - rekao je Milanović. 

- Idemo dalje, imenovanje Dragana Kovačevića na čelo Janafa uzrokovat će štetu toj firmi jer će se žaliti druge tvrtke koje nisu dobile posao zbog posla koji je dobio Petek, a koji je kriminalan.

Na pitanje o tome tko je sve bio u Kovačevićevom klubu, Milanović je rekao da se radi o puno osoba, ali da je problem samo u sucima koji su tamo bili. 

- Suci se moraju izolirati od takvih stvari, naročito suci Županijskih sudova koje je imenovala politika i koji su prema vlastitom priznanju bili loši studenti - rekao je Milanović. 

- Ovo je ozbiljan skandal, neke točke na kojima društvo može otići u krivom smjeru. Kakva je to samostalna institucija, tko će ih imenovati, što će oni raditi - zaključio je.

19. travanj 2024 05:07