StoryEditorOCM
ForumPOLUOTOK U PLAMENU

Požar na Čiovu: Uspaničeni turisti krenuli u bijeg i zamalo blokirali prilaz vatrogascima. "Vidjela sam kako gliserom dolaze spašavati luksuznu vilu"

Piše PSD
10. srpnja 2021. - 17:19

Oko 16 sati dva kanadera su povučena s požarišta. Na teren je izašlo 13 vatrogasnih postrojbi od kojih će brojni gasitelji sigurno i nakon smirivanja situacije dugo dežurati na opožarenom području.

Spremnost naših vatrogasnih snaga pokazala se u subotu odmah po izbijanju požara iznad uvale Duboka na Čiovu. Hitnim izlaskom na teren i dobrom procjenom odmah po dojavi u 12.03 sati, požar koji je buknuo u borovoj šumi nije ugrozio brojne stambene i ugostiteljske objekte.

S 27 vozila, više od 90 vatrogasaca uz pomoć jednog helikoptera i tri kanadera uhvatili su se u koštac s plamenom koji je u roku od dva sata stavljen pod kontrolu unatoč vjetru i visokim temperaturama.

Ispred policijske blokade na cesti koja ide kroz Okrug Gornji, prema predjelu Pivetova glavica zatekli smo skupinu mještana, ali i turista. Neki su pješice, a neki s automobilima ili motociklima, ali nikome nema prolaza kraj neumoljivog policajca.

Dolazi osobni automobil iz kojeg mladić iznosi boce s vodom koje se dalje nose prema gasiteljima. Osim mještana, među okupljenima ima i Splićana koji su došli na kupanje.

image
Joško Šupic/Cropix

- Ja vam plivam često u jednoj od pustih uvala i bila sam negdje 100 metara od mjesta odakle je krenula vatra. Vidjela sam i kako plamen dolazi blizu neke luksuzne vile, ali je do gata ispred nje u najkraćem roku došao gliser iz koje su se iskrcali muškarci koji su počeli gasiti okućnicu.

Na tom dijelu gdje je buknulo nema puno kuća, ima dosta neobrađenih maslinika, suhe trave i raslinja pa nije čudo da se plamen tako brzo širio - kaže nam 46-godišnjakinja.

Uznemireni 53-godišnji mještanin čeka na komadiću hlada iza putokazne table da dobije dozvolu za prolaz.

- Ma ja vam živim u Okrugu Gornjem, vatra je krenula kraj uvale Široka iz same škrape, kraj suve borike. Što su oni radili i tko je tamo bio ja ne znam, ali požar je krenuo uz valu. Zahvatila je jedan objekt, sli to vam je neka stara vikendica, ustvari baraka kraj koje su nekad pekli gradele, ali tamo odavno nema nikoga. Nije to neka šteta. Meni je veći problem što su mi žena i 15-godišnja kćer u vikendici dole prema požaru, a ja ne mogu do njih. Obje su uznemirene, ali nemaju izbora jer nisu s autom. A i da jesu ni njih ne bi pustili jer je cesta blokirana u oba smjera - kaže nam.

image
Pozar su uz vatrogasne postrojbe gasila i tri kanadera
Joško Šupic/Cropix

Razlog blokade prometnice u smjeru kojim se ide van opožarenog područja objasnio nam je odmah drugi mještanin koji se ubacio u razgovor.

- To vam je zato što su turisti krenuli bježati kada je planulo. Dolje vam je kamp i imaju dva restorana pa je krenuo zbjeg stranih registracija, to je bio prizor. Ali kako su dolazili vatrogasna vozila morala se spriječiti blokada ceste pa se zabranilo i prometovanje i iz tog smjera.

Pazite, nije čudo što su se preplašili, eto da nije bilo zračnih vatrogasnih snaga koje su odmah blokirale put požaru prema kućama tko zna što bi bilo. Ja vam živim u Mavarštici, a žena mi ne može ići raditi u kamp jer je okružen požarištem, sad joj počinje smjena, ali prolaza nema nikome - objašnjava nam 50-godišnjak.

image
Slaven Šitić, vlasnik jedne od kuća blizu požarista
Joško Šupic/Cropix

Prolaza ipak ima i to mladom vatrogascu na skuteru koji je projurio prema opožarenom području u okrilje dima koji se diže s tog dijela. Za njim ubrzo nailazi još vatrogasnih vozila pa zatim i policijska. Skupini zabrinutih mještana pridružuje se Slaven Šitić sa suprugom koji je trebao preuzeti goste koji mu odlaze iz vikendice.

- Trebao sam imati smjenu gostiju sad u 15 sati, ali evo, nitko ne može nigdje. Oni čekaju mene, ja čekam njih, imam šest gostiju iz Mađarske u kući na predjelu Punta, Put Stinica. U kontaktu smo, zabrinuti su i oni.

Sada sam im poslao poruku da ne mogu doći - kaže nam gospodin Šitić dok se njegova ljubazna supruga udaljuje od dima koji štipa za oči i guši, čak i na tolikoj udaljenosti od požarišta, jer u rukama drži psića.

19. travanj 2024 03:40