StoryEditorOCM
ForumOD OVOG ZASTAJE DAH

Pogledajte zašto je projekt kuće izgrađene na Visu dobio prestižnu međunarodnu nagradu

Piše Dom i dizajn
13. kolovoza 2018. - 20:14
kuca

AUTOR PROJEKTA: Davor Mateković
KOAUTOR: Vedrana Jančić
SURADNICI: Bojana Benić
PROJEKTANTProarh
KONSTRUKCIJARadionica statike d.o.o.
INVESTITOR: privatni
POVRŠINA PARCELE: 70 138 m2
BRUTO POVRŠINA: 485 m2
PROJEKT: 2014
REALIZACIJA: 2016
GLAVNI IZVOĐAČGriža građevinski obrt
FOTOGRAFIJE: Miljenko Bernfest, Damir Fabijanić

  

Kuća na Visu Issa Megaron arhitekta Davora Matekovića i njegova studija Proarh osvojila je prestižnu svjetsku nagradu Architizer u kategoriji Architecture+Landscape, uz bok s laureatima u drugim kategorijama kao što su vrhunska svjetska imena arhitekture Zaha Hadid Architects, BIG - Bjarke Ingels Group, MVRDV, Rojkind Arquitectos i Steven Holl Architects.

Miljenko Bernfest, Damir Fabijanić

Architizer je najveća globalna platforma za arhitekturu. Ovogodišnji pobjednici Architizer A+Awards objavljeni su 30. srpnja, a dodjela nagrada bit će na jesen u New Yorku.

Damir Fabijanić

Na natjecanje je pristiglo više od 5000 prijava, među njima i Proarhov projekt Issa Megaron koji je bio finalist u dvije kategorije. Ista je kuća osvojila nedavno i nagradu u Veneciji The Plan te dok je još bila projekt pobijedila na svjetskom festivalu arhitekture u Singapuru prije nekoliko godina.

Ovogodišnju nagradu Architizera primjerice studio MVRDV osvojio je za poslovnu zgradu, a Zaha Hadid Architects za šoping-centar u Milanu.

Damir Fabijanić

Matekovićeva Issa Megaron nastaje kao ispitivanje konteksta granica lokacije, na parceli bez komunalne opremljenosti usred prirode. Kuća koja je gotovo skrivena i nenametljiva u svojoj lokaciji, ima dijelom pročelje za koje je upotrebljeno kamenje iz okružja. Kuća srasta sa svojim okolišem. Studio Proarh autor je i kuće Hiža u Zagorju koja je po mnogima  jedno od najboljih novijih hrvatskih ostvarenja.

Miljenko Bernfest

 

Foto: Miljenko Bernfest, Damir Fabijanić

18. travanj 2024 12:02