StoryEditorOCM
ForumTIJEK EPIDEMIJE

Od 1. zaraženog do priprema za karantenu: prošla 23 dana otkako se korona pojavila u Hrvatskoj, evo kako je postajalo sve ozbiljnije i gdje smo danas

Piše Hina
18. ožujka 2020. - 12:42

Prvi puta od pojave koronavirusa u Hrvatskoj u posljednja je dva dana potvrđen dvoznamenkasti broj zaraženih čime se ukupan broj slučajeva u 23 dana popeo na 81, dok Hrvatska istovremeno uvodi sve rigoroznije mjere prevencije i zaštite građana.

U utorak je zabilježeno 13 novih slučajeva, danas je već u 9 ujutro potvrđeno 12 novozaraženih. 

Prvi slučaj u Hrvatskoj pojavio se 25. veljače, a do sada je zaražena 81 osoba, među kojima je i osmero liječnika. Sve su to "uvezeni" slučajevi i njihovi bliski kontakti.

U Zagrebu se nalazi najviše oboljelih, a slijede Rijeka, Pula, Osijek te Varaždin. Zaraza koronavirusom zabilježena je i u Karlovcu, Sisku, Zaboku, Slavonskom Brodu i Zadru. Troje izliječenih nalaze se u Zagrebu, a dvoje u Rijeci. 

Mjere prevencije i zaštite od koronavirusa na međunarodnim zračnim i morskim lukama u Hrvatskoj počele su 24. siječnja, a samo nekoliko dana kasnije, hrvatsko predsjedništvo Vijećem Europske unije odlučilo je aktivirati aranžmane EU-a za integrirani politički odgovor na krizu (IPCR) u obliku za razmjenu informacija.

Podižu se mjere pripravnosti, uvodi se zdravstveni nadzor za osobe koje su boravile u Kini, a Vlada 20. veljače osniva Nacionalni stožer civilne zaštite, na čelu s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem. 

Sredinom veljače, situacija oko epidemije koronavirusa u susjednoj Italiji postala je ozbiljnija te je ministar zdravstva Vili Beroš 21. veljače donio odluku o osnivanju karantene kao preventivne sigurnosne mjere za zaštitu građana od potencijalne ugroze koronavirusom. Tri dana kasnije, školama se preporuča da ne odlaze na školske ekskurzije i izlete u Italiji. 

Prvi slučaj 25. veljače

Prvi slučaj koronavirusa pojavio se u utorak 25. veljače u Zagrebu, izvijestio je to na konferenciji za medije premijer Andrej Plenković. Riječ je o mladiću koji je bio na nogometnoj utakmici u Milanu. Idući dan, potvrđen je i drugi slučaj zaraze, kod njegovog brata te prvi slučaj u Rijeci, muškarac koji radi u Italiji.

Dva dana kasnije, 28. veljače, zabilježena su dva nova slučaja, osobe bliske oboljelima, a do tada je ukupno testirano i 156 osoba. Sljedeći dan još jednoj je osobi potvrđena zaraza, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa dosegao šest.

Prvih devet dana ožujka, zaraza je potvrđivana kod jedne osobe svakoga dana, osim četvrtog i osmog ožujka, kada nije bilo novih potvrđenih slučajeva. I dalje je su to bili bliski kontaki već oboljelih ili osobe koje rade u Italiji. Tako je broj zaraženih dosegao 13. 

U međuvremenu, Nacionalni stožer civilne zaštite locirao je i druge lokacije s uvjetima za moguću karantenu, koje su u tajnosti. Ministar Beroš petog je ožujka donio odluku o proglašenju opasnosti od epidemije kao administrativnu mjeru, a Stožer je četiri dana kasnije odlučio da svi strani državljani, koji ulaze u Hrvatsku iz država gdje su žarišta zaraze koronavirusom, moraju biti u obveznoj karanteni 14 dana. 

Odgode skupova, obustava nastave u školama

Počele su i odgode događaja i skupova s više od 1000 ljudi, kontrolnih pregleda u bolnicama, a Pula je do 14. travnja zatvorila kina, kazališta, knjižnice te bazene.  

Desetog ožujka potvrđene su još dvije osobe s koronavirusom, a idućeg dana četiri, čime je broj oboljelih narastao na 19. Ministar Beroš donio je odluku o proglašenju epidemije koronavirusa.

Prva zdrava osoba ranije oboljela od koronavirusa otpuštena je iz bolnice 12. ožujka, a zabilježeno je i osam novih slučajeva zaraze. Trend rasta broja oboljelih se nastavlja - idući dan u petak zabilježno je pet novih, čime je ukupan broj zaraženih dosegao 32. Do tada je testirano 553 uzoraka, a pod nadzorom je oko 6.000 osoba.

Sve više poslodavaca radnicima nalaže rad od kuće, a građani panično prazne police u trgovinama i kupuju zalihe hrane i dezinfekcijskih sredstava. Pojačana je provjera na graničnim prijelazima zbog čega su zabilježena duga čekanja vozila, a premijer je izvijestio da se od ponedjeljka na dva tjedna obustavlja nastava u školama i fakultetima - izvodit će se online.

Za vikend potvrđeno 17 slučajeva zaraze

Za vikend je potvrđeno 17 zaraženih, ukupno ih je 49, dok se gotovo 8000 osoba nalazi u samoizolaciji. U nedjelju je potvrđeno da je virus ušao u zdravstveni sustav jer su među zaraženima i liječnici koji su imali kontakt s bolesnicima koji su u Hrvatsku došli iz inozemstva. 

Stožer je potom donio rigoroznije mjere za zaštitu građana od koronavirusa te pozivao građane da ne izlaze van ako to ne moraju. Kazne za prekršitelje mjere samoizolacije ili drugih mjera zbog koronavirusa iznose od 8 tisuća do 120 tisuća kuna. 

U Istri se pak zatvaraju ugostiteljski objekti, dok trgovine rade do 18 sati. U ponedjeljak 16. ožujka, zabilježeno je sedam novozaraženih koronavirusom, ukupno 56.

Idućeg dana Stožer je izvijestio o 13 novih slučajeva zaraze, ukupno 69, što je dotad bilo najviše potvrđenih u jednome danu. Provedeno je više od 1109 testiranja, a u samoizolaciji je više od 10.000 ljudi, među kojima i više od 100 zdravstvenih radnika. Ozdravilo je pet osoba. 

Za sada nema epidemioloških promjena koje bi ukazivale na lokalnu transmisiju, odnosno riječ je o pacijentima koji su se vratili u Hrvatsku ili njihovim bliskim kontaktima. 

Na jutarnjoj konferenciji 18. ožujka Stožer je izvijestio o 12 novih oboljelih, čime se ukupan broj slučajeva popeo na 81.
U ukupnom broju oboljelih nalazi se čak osmero liječnika, što znači da je njihov udio među zaraženima gotovo 10 posto. 

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić istaknula je da su svi bolesnici s koronavirusom lakši slučajevi te da nema dokazanih teških slučajeva.

S obzirom na velik broj oboljelih u Europi, ministar Beroš istaknuo je da situacija u Hrvatskoj daje određeni optimizam, odnosno ukazuje da su mjere učinkovite i pravodobne. 

Sve strože mjere prevencije i zaštite

Ministar Božinović najavio je ograničenje kretanja starijih i pojačani nadzor samoizolacije. Poručio je i da treba odustati od planiranih putovanja u inozemstvo te najavio zatvaranje 27 graničnih prijelaza sa Slovenijom.

Stožer je u srijedu dobio veće ovlasti kako bi se ubrzala protočnost djelovanja sustava, a zakonske izmjene koje mu daju te ovlasti, Hrvatski je sabor izglasao bez rasprave te one stupaju na snagu u četvrtak.

Mjere koje će Stožer donijeti vezane su uz ograničavanje javnog okupljanja, privremenu obustavu rada ugostiteljskih objekata i drugih uslužnih djelatnosti s osnovnim ciljem da se smanje mogućnosti socijalnih kontakata. Ograničenje će biti privremeno, na 30 dana. 

Da starije i nemoćne osobe ne bi bile dodatno ugrožene, Hrvatski Crveni križ koordinirat će sustavom dostave temeljnih namirnica, a i sami građani počeli su se organizirali na društvenim mrežama kako bi pomogli svojim susjedima. 
 

23. travanj 2024 18:56