StoryEditorOCM
ForumKORONA U HRVATSKOJ

Nacionalni stožer objavio nove podatke: U posljednja 24 sata zabilježena 52 nova slučaja

Piše Jutarnji.hr
30. lipnja 2020. - 14:49

U posljednja 24 sata zabilježena su 52 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 515, objavio je Nacionalni stožer civilne zapštite, prenosi Jutarnji.hr.

Još je 75 osoba na liječenju, s dva pacijenta na respiratoru. U posljednja 24 sata testirana je 921 osoba.

Na presicu je prvi puta nakon izlaska iz samoizolacije došao i šef HZJZ-a Krunoslav Capak.

Govorio je i o žarištima u Đakovu, odnosno Zagrebu, ustvrdivši da su oba žarišta, kao i svi slučajevi iz drugih županija, epidemiološki obrađeni i pod kontrolom.

'U Zaraznoj bolnici imamo 30 osoba. Jedna je na respiratoru od danas. Radi se o starijoj osobi od 83 godine s komorbiditetima, no ona je stabilno. I drugi su stabilno. Tek jedan pacijent iz bolnice Sveti Ivan ima težu kliničku sliku, ostalo su blagi slučajevi. Jedna osoba je otpuštena u zadnja 24 sata. Pregledan je velik broj osoba i sve držimo pod kontrolom. Srećom, velik broj ljudi može otići doma i sačekati nalaz doma. Većina su s blagim simptomima ili bez simptoma. Situacija je stabilna", rekla je doktorica Alemka Markotić.

Ministar Davor Božinović rekao je da je u tijeku usuglašavanje o prelasku granica. 

'Mi smo u funkciji predsjedatelja te pregovore vodili u ime Vijeća EU, još uvijek ta procedura traje, trebala je biti gotova do 12. Mi smo donijeli odluku vezanu za privremenu zabranu prelaska granice. Izmijenjena je na način da se ne odnosi na države EU, države Schengena i pridružene države i državljane trećih zemalja koje su osobe s dugotrajnim boravištem u Hrvatskoj. Osobama iz ove kategorije se preporučuje prethodna najava ulaska u zemlju putem aplikacije. Izuzeci su državljani trećih zemalja, zdravstveni djelatnici, stručnjaci za skrb o starijima, prekogranični radnici, diplomati, policajci, putnici u tranzitu te osobe koje putuju zbog turističkih ili poslovnih razloga, zbog školovanja i slični neodgodivi poslovi. Osobe koje nemaju dugotrajni boravak u EU, mogu prije ulaska provjeriti ispunjavaju li uvjete. Svoj ulazak u zemlju mogu najaviti preko aplikacije 'Enter Croatia', rekao je Božinović.

Na pitanje novinara kakvog je smisla imala samoizolacija od pet dana za one koji ulaze iz BiH, Božinović je rekao da je svaka odluka donesena u skladu s epidemiološkim stanjem i strukom.

'Sada je situacija nešto drugačija, nemamo tih importiranih slučajeva. Činjenica je da smo imali iz BiH samo osam uvezenih slučajeva i sedam kontakata. Iz Srbije smo imali daleko više, 22 zaraženih i 37 kontakata. Iz Slovenije smo imali također osam uvezenih slučajeva. Imali smo i manji broj i iz Švedske i Austrije. Ako sve to skupa sagledate, onda je vrlo problematično da građani Srbije mogu doći, a građani BiH ne mogu. Ovaj stožer ima mogućnost da svaki dan revidira odluke', kazao je Božinović i dodao da su svi počeli popuštati mjere i svi imaju nešto veći broj slučajev te je to nešto s čime moramo naučiti živjeti.

18. travanj 2024 11:48