StoryEditorOCM
ForumVELIKI IZAZOV

Milanović se obratio naciji: Glavu gore, sad očekujem od svih da se pridržavaju naputaka koje donosi Stožer civilne zaštite

Piše PSD
18. ožujka 2020. - 19:29

Milanović se obratio javnosti u povodu situacije u kojoj se nalazi Hrvatska zbog pandemije koronavirusa i mjera koje poduzimaju nadležne državne i javne institucije u cilju zaštite hrvatskih građana.

19:08 - Završio bih obraćanje s "glava gore" ali kako vidim da je ona već optimistična i gore, samo ću završiti s - hvala.

19:07 - Moje ustavne ovlasti mi ne dopuštaju da se previše bavim stvarima za koje nisam izravno nadležan i za koje ne snosim izravnu odgovornost, ali moja je ljudska dužnost da se obratim i kažem što je dobro i što bi se još trebalo učiniti. Gospodarska šteta je neminovna, ovo što Vlada sada radi su privremene mjere koje podržavam.

Vidio sam, čuo sam da se priča da se u Hrvatskoj ne provodi dovoljno testiranja. Tu nema jedinstvene prakse. Ovaj sustav u Hrvatskoj daje solidne rezultate. Vjerujem da ga se trebamo i dalje držati jer to je i politička odluka. Struka je važna, ali odluke ovakve vrste na kraju dana donosi politika.

19:04 - Mi smo demokracija i u demokraciji neke oštre odluke nije lako donositi preko noći. Ovo nije španjolska gripa kad su umrli milijuni, sad znamo koga ova bolest pogađa i njih prije svega možemo zaštititi. A to možemo učiniti tako da se pridržavamo svega što nam stručnjaci govore.

Mi nismo u ratu, ratuju ljudi protiv ljudi. Ali, jesmo u izazovu, krizi, koja će trajati i završiti kroz koji mjesec. Ali, posljedice ekonomske i socijalne će ostati. Pitanje u kojem trenutku ćemo moći otvoriti granice i funkcionirati praktički do jučer. I ova će kriza, kao i druga, završiti s posljedicama, ali i s lekcijama i stvarima koje će nas učiniti pametnijima.

19:03 - Dva mjeseca otkad je ova pandemija započela neke stvari znamo bolje. Ovo je bolest koja fatalno pogađa one starije i bolesne među nama. Naš je zadatak da učinimo sve da zaštitimo naše majke i očeve, bake i djedove. To je naša obveza

19:00 - Predsjednik Republike Zoran Milanović večeras se putem televizije od 19 sati obraća javnosti.

- Danas sam potpisao odluku o izmjenama zakona o sustavu civilne zaštite. Očekujem od svih nas da se naputaka koji taj Stožer donosi pridržavamo. Država može i radi za nas određene stvari i po meni radi dobro.

Osobna odgovornost svakoga od nas, pridržavanje pravila, činit će razliku između uspjeha i neuspjeha, između diljine trajanja krize, ne nužno između života i smrti, kriza nije tolika. Dobro je da smo krizi od početka pristupili ozbiljno. Ni u jednom trenutku nismo podlegli niskim osjećajima, a kamoli panici, što je riječ koju ne želim ni koristiti, rekao je Milanović.

Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj je koronavirusom zaražena 87 osoba. Od sutra kreću nove mjere koje uključuju zatvaranje trgovina, otkazivanje javnih i sportskih događaja.

 

 

25. travanj 2024 08:22