StoryEditorOCM
ForumSANTINI U FRANCUSKOJ ZABIO SUBAŠIĆU I ODUŠEVIO SKROMNOŠĆU

Konkurente uoči SP-a nahvalio na sva usta i poručio: 'Ne može me ništa u životu razočarati'

Piše Zadarski.hr
10. svibnja 2018. - 11:45
ivan santini

hrvatski napadač u redovima Caena Ivan Santini zabio je Monacu čija vrata čuva golman Vatrenih, ali njegov klub je izgubio i bori se za ostanak u Ligue 1, stoji na početku razgovora sa Santinijem na Sportskih novosti.

Ivan Santini matirao je Danijela Subašića. Neobranjivo. No, Monaco je dobio u finišu utakmice i ostao u borbi za LP, a Caen je blizu zoni ispadanja. Dva kola do kraja momčad iz Normandije ima samo tri boda više od Toulousea, koji je na listi na play-out, gostuje kod Nice te doma čeka PSG.

- Suba i ja smo dobri prijatelji, mislim da mu je drago jer zna da nije kriv, pa si nema što zamjeriti. On mi je prvi čestitao na golu. Lopta mi je dobro došla, primirio sam je i šutirao što brže, da me ne blokira, hvala Bogu što je ušla. Opalio sam lijevom, nema tu vremena za namještanje na desnu, nije to županijska liga - opisao je Santini.

- Teška je utakmica bila, bod bi nam puno značio. Nadam se da nećemo u te dodatne kvalifikacije, iako je to najgore što nam se može dogoditi. S obzirom na protivnike koje imamo neće nam biti lako, ali optimisti smo. Šteta zbog poraza, napravili smo šansu za 2:1 koju je Subašić izvrsno obranio, potom je došao crveni karton…

Zabio je 11 golova ove sezone u Ligue 1, u prošloj je imao 15.

- Više-manje sam zadovoljan, s obzirom da sam imao dosta ozljedica i teško igramo ove godine. Žao mi je što se stalno borimo za ostanak, igramo tvrdo, ne stvaramo šanse, u takvom nogometu je zahtjevno biti napadač. Osobno bih rekao da je u redu, ali ostaje neko nezadovoljstvo je znam da možemo puno bolje.

- Jedno vrijeme manje ste igrali…

- Imao sam nezgodnu ozljedu na hvatištu, cijelo vrijeme sam pokušao igrati s tim, ali nije išlo. Zato sam se malo odmorio, hvala Bogu to je iza mene, sad sam zdrav.

- Ostajete li u Caenu ili odlazite? Ovisi li to hoćete li ostati u 1. ligi?

- Imam još godinu dana ugovor, sve se može dogoditi. Vidjet ćemo. Prošle godine sam ostao najviše zbog toga što mi je žena bila trudna i nije se bilo baš pametno seliti u to vrijeme, isto tako ni klub me nije htio prodati. Ovog ljeta mislim da i Caen želi nešto zaraditi, budući da nismo produžili ugovor.

- Dakle, mogao bi biti transfer?

- Mislim da bi mogao biti, ali zasad nema ništa konkretno.

- Za razliku od ostalih špica koje su u krugu Vatrenih vi jedini se u borbi za ostanak, no sa 11 golova nalazite se pri vrhu ljestvice strijelaca. Kramarić ima 12, Perišić također 11… Možda ste očekivali još jednom 15?

- Nisam ništa očekivao, svake sezone idem dati što više mogu, nije toliko do mene. Neki put centimetri odlučuju, tako je bilo i sada s Monacom. Hrvatska ima stvarno odlične napadače, i drugi imaju dobre sezone.

- Lani pred utakmice reprezentacije s Finskom i Ukrajinom kazao je “Neka supruga malo pričeka s bebom, da se vratim“…

- Zakasnio sam 20 minuta - prisjeća se sada uz smijeh. - Taman smo se vraćali iz Ukrajine, 20 minuta prije nego što sam došao do Caena rodila se Sara. Dobro je ispalo. Super je sve bilo.

-Od prije je imao kćer Ivu, kaže da je obitelji u Normandiji izvrsno.

- Čudo. Predobro je. Jedino što non-stop pada kiša. Vrijeme je slično engleskom, zato sam ih ranije poslao u Zadar, već se kupaju u suncu. Meni su ostala dva tjedna i nadam se da ću im se pridružiti, da neće biti toga baraža. Ako bude, ajme… To znači još osam dana duže, a svaki dan mi je bitan.

Taj prolaz u Kijevu na SP i jurnjavu u bolnicu uvijek će pamtiti.

- Nego što. Svaki poziv za reprezentaciju je nešto posebno, a da ne govorim rođenje kćeri. To je nešto najljepše što mi se u životu dogodilo. Jedno i drugo.

- Kazali ste da nestrpljivo čekate Zadar, znači li to da ne računate na Rusiju? Ili ste spremni ako dođe poziv?

- Spreman sam uvijek, sve je do izbornika. Nismo se čuli nakon Amerike. On ima puno dobrih napadača, slatke brige. Napravit će svoj izbor i ja to poštujem. Kao što sam milijun puta naglasio, tu sam, na dispoziciji. I stotinku da zaigram, i da uopće ne zaigram, na raspolaganju sam. Svakome je san ići na SP, ali mislim da mi niti u Zadru s obitelji neće biti nimalo lošije. To je za mene win-win situacija. Naravno da je reprezentacije svetnja, da bih više volio da idem na SP, ali treba gledati pozitivno u oba slučaja.

- Dakle, ne bi vas previše razočaralo ako vas ne bude na popisu?

- Ne može me ništa u životu razočarati. Koliko sam samo čekao taj prvi poziv, prije je i bilo razočaranja, ali sada me više ništa ne može izbaciti iz takta. Što bude, bit će.

- Otpali ste s liste za Ameriku.

- Znam da imamo dobre špice, izbornik odlučuje. Možda mi se stil igre nekih sviđa više, drugih manje. On snosi odgovornost i nema se tu što više za reći.

- Kakva su generalno predviđanja za reprezentaciju u Rusiji?

- Ovo je zadnja šansa da ova generacija nešto napravi. Svi su u najboljim godinama, puni iskustva, sad je i pozitivna atmosfera, puno pozitivnija nego što je bila prije. Svi su zadovoljni s novim izbornikom, to je jako bitno. Imamo sve preduvjete da napravimo dobar rezultat, a to je proći skupinu. Duboko vjerujem u to, potom je, pak, sve moguće.

- Rekli ste da posjedujemo puno dobrih napadača, ali statistika im nije impresivna, pogotovo Kaliniću i Mandžukiću.

- Nikola Kalinić je tek došao u novi klub, bila je trakavica hoće-neće, nije prošao pripreme. Puno je teže u velikom klubu, eto, ja sam u manjem i nemam baš neku konkurenciju, tako da stalno igram. Oni su dokazani napadači i nema im mane. Za Marija Mandžukića da ne govorim koliko znači Juventusu, pa Kramarić… Svi će biti sto posto spremni na Svjetskom prvenstvu - vrlo nesebično nahvalio je Santini konkurente.

18. travanj 2024 12:15