StoryEditorOCM
ForumZARAZNIJE VARIJANTE

Hrvatska se polako otvara, no što je s okolnim zemljama? Područje u kojem je najveće žarište fatalnoga soja izolirano je, granice nadgleda vojska

Piše D.K.
12. veljače 2021. - 08:40

Dok Hrvatska blago popušta protuepidemijske mjere, većina europskih država do daljnjega ni izbliza ne demonstrira takve naznake. Štoviše, podozrivost zbog pojava zaraznijih i opasnijih sojeva koronavirusa, potpomognutih hladnijim danima, u nekim zemljama EU i u bližemu okruženju uzrokom je još čvršćega djelomičnoga ili potpunoga zatvaranja. Naročito je začudno što nitko ne otvara kladionice i škole stranih jezika.

Talijanska sjeverna pokrajina Trentino-Južni Tirol ušla je ovaj tjedan u potpunu blokadu, nakon što je otkriven prvi slučaj pacijenta s britanskim sojem. Italija je 1. veljače bila ublažila ograničenja u većini regija, premještajući ih iz "narančaste" u manje restriktivnu "žutu zonu", no ministar zdravstva Roberto Speranza naglasio je novi oprez u cijeloj zemlji.

I stanovnici obližnje austrijske skijaške pokrajine Tirol od sutra će morati imati negativan test na koronavirus ako žele putovati bilo gdje izvan tog područja, najavio je kancelar Sebastian Kurz. Puteve na granicama Tirola nadgledati će i vojska i policija. Oko 300 slučajeva novog južnoafričkog soja koronavirusa potvrđeno je u Tirolu, a više od 120 njih je aktivno u okrugu Schwaz istočno od Insbrucka. To je područje najveće registrirano žarište ovoga fatalnoga soja Covida-19 u Europskoj uniji, a pretpostavlja se da su ga tamo donijeli vojnici. Slučajevi zaraze „južnoafričkim" mutiranim sojem koronavirusa bilježe se sporadično po čitavoj Austriji, javljaju tamošnji mediji. Donositelj ovoga virusa u Beč bio je građanin koji se nedavno vratio s odmora na Kilimandžaru.

image
AFP

Njemačka planira produljenje restriktivnih protupandemijskih mjera sve do 14. ožujka. Broj dnevnih infekcija u Njemačkoj je zadnjih dana bio u padu, što je navelo neke pokrajinske vlasti da se založe za ublažavanje, no to je spriječila briga zbog utjecaja novih sojeva virusa na rast broja slučajeva. Njemačka kancelarka Angela Merkel dala je do znanja kako želi doseći sedmodnevnu incidenciju zaraze od 50 slučajeva na 100.000 stanovnika kao psihološku granicu za ukidanje restriktivnih mjera. Taj broj trenutno iznosi 68, prema podacima koje je objavio njemački institut za zarazne bolesti Robert Koch. Njemačka još uvijek ima preko 8000 novih slučajeva te više od 800 umrlih na dan: ukupna bilanca smrti u ovoj zemlji prešla je 63 tisuće ljudi.

image
Njemačka planira produljenje restriktivnih protupandemijskih mjera sve do 14. ožujka
AFP

U Britaniji je dosad pokopano preko 100 tisuća umrlih od korone, no novi optimizam na Otoku budi program cijepljenja u kojemu je u zadnja dva mjeseca imunizirano više od 10 milijuna osoba. Svi se nadaju da će noćna mora Britanaca uskoro prestati, ali nikako prije konca travnja. Padnu li tad drastično fatalne brojke, za početak svibnja najavljuje se otvaranje sveučilišta i škola, te slobodnija putovanja diljem Britanije. Uvjet je, međutim, da se Britanci nastave cijepiti dosadašnjom impresivnom brzinom od 2, 5 do 3 milijuna ljudi tjedno. U svakom trenutku ne smiju gubiti iz vida mogućnost da se nove mutacije virusa pokažu otpornijima na raspoloživa cjepiva nego što se dosad računalo.

image
Britanski premijer Boris Johnson
AFP

Grčka je upravo uvela potpunu zabranu javnog kretanja u regiji Atike, kojoj pripada i Atena, i to sve do kraja veljače. Kako bi zaustavio daljnje širenje novoga soja koronavirusa u najnaseljenijem dijelu zemlje, premijer Kyriakos Mitsotakis zatvorio je sve maloprodaje, škole, frizerske salone i crkve. Ostaju otvoreni samo supermarketi, prodavaonice hrane i ljekarne, a restorani i kafići mogu nuditi samo dostavu na kućna vrata. Ovo je već drugi put da će regija Atika biti u potpunosti zaključana otkako se pandemija prvi put lani pojavila u Grčkoj. Odluka je donesena jer je Sveučilište u Ateni utvrdilo kako je prisutnost virusa SARS-CoV-2 u kanalizaciji regije Atike porasla za 205 posto između 29. siječnja i 5. veljače, što je detektirano kao novi nalet pandemije.

image
AFP

I crnogorske zdravstvene vlasti pooštrile su jučer epidemiološke mjere, nakon što je od početka godine od koronavirusa dnevno obolijevalo preko 500 stanovnika ili 0,1 posto ukupne populacije te zemlje. Uveden je policijski sat od 21 do pet ujutro, zabranjen je sav međugradski promet od petka do ponedjeljka, a ugostiteljski objekti će raditi do 18 sati uz zabranu emitiranja glazbe. U općinama Budva i Tivat, gdje je najteža epidemiološka situacija, vrijede još oštriji standardi koji predviđaju zabranu rada obrazovnih ustanova, trgovina na malo, ugostiteljskih objekata, tržnih centara i fitnes centara, a stanovnicima je zabranjeno i napuštati svoje općine.

U slučaju Portugala britanski soj virusa, u kombinaciji s popuštanjem mjera u vrijeme novogodišnjih blagdana, bio je razlogom strašnog pogoršanja epidemiološke situacije u siječnju. Čak 730 tisuća slučajeva zaraze do početka veljače dovelo je i do gotovo polovice svih smrtnih slučajeva u ovoj zemlji povezanih s Covidom-19. Vlasti su bile prisiljene postrožiti restrikcije: zatvorena je većina trgovina, restoranima je dozvoljena samo dostava, zabranjena su putovanja unutar regija, a uveden je obavezan rad od kuće gdje god je moguće.

image
U Parizu je novi virus odgovoran za 40 posto svih slučajeva
AFP

U Parizu je novi virus odgovoran za 40 posto svih slučajeva,  što jako zabrinjava stručnjake. “Situacija je jako alarmantna”, prenosi izjavu stručnjaka za zarazne bolesti Gillesa Pialouxa agencija Reuters, napominjući kako on ne vidi način da Francuska u novim okolnostima izbjegne lockdown.

Britanski soj ubrzano se širi i Slovačkom, gdje je mutirana verzija virusa obuhvatila čak tri četvrtine testiranih i potvrđenih slučajeva. Mada je bilo prethodno dogovoreno da se škole i vrtići mogu otvoriti, odluka je ipak prepuštena procjenama lokalnih vlasti, pa su u većini sredina škole ipak ostale do daljnjega zatvorene.

image
AFP
20. travanj 2024 14:35