StoryEditorOCM
ForumPUNO JE NEDOUMICA

Hrvatska je došla pred zid. Ili će zaigrati ruski rulet s koronom, ili postrožiti mjere kako bi ujesen izbjegla crni scenarij

Piše Saša Ljubičić
14. rujna 2021. - 11:01

Broj zaraženih i umrlih raste. I sve je više oboljelih na respiratoru. Stručnjaci kažu da ništa drugo nismo mogli ni očekivati. Milijuni turista su ovo ljeto boravili u Hrvatskoj, a epidemioloških mjera smo se generalno slabo pridržavali. Slabo i nikako.

I cijepljenih je malo. Tek 52 posto odraslih osoba. Vlada je postrožila mjere kad su u pitanju zdravstveni radnici; naime, moraju se obvezno cijepiti ili dokazati da su preboljeli COVID, a popustila kad je riječ o ugostiteljima koji opet mogu primati goste u zatvorenim prostorima.

No, već je tu i novi izazov. Popis stanovništva. Lijepo je da se dalo mogućnost upisivanja podataka preko sustava E-građanin, no svjesni smo da dobar dio starijeg stanovništva nije informatički pismen, pa će s popisivačem nužno razgovarati oči u oči. I eto ti opet belaja. Ljudi koji, radeći svoj posao, šetaju od kuće do kuće, mogu prenijeti koronavirus starijima i bolesnima, pa ih tako nehotice izlažu riziku.

Je li trebalo preskočiti popis stanovništva u doba pandemije? Ili je trebalo obvezati sve popisivače da se testiraju na koronu? Da se cijepe? Puno je nedoumica.

image
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX
Luka Gerlanc/Cropix

Hrvatska je, kao i druge europske zemlje, došla pred zid. Ili će poput Danaca, na primjer, potpuno ukinuti epidemiološke mjere pa zaigrati s okrutnom bolešću ruski rulet, ili ih postrožiti kako bi ujesen izbjegla crni scenarij na koji ukazuje trenutna korona-statistika? Ovo stanje "bevande", ni tamo, ni vamo, moglo bi s jedne strane pogoršati zdravstvenu sliku nacije, a s druge kobno nauditi gospodarstvu.

Vrijeme je da epidemiolozi s predstavnicima Vlade, predsjednikom Milanovićem i čelnicima svih parlamentarnih stranaka sjednu za stol i dogovore strategiju borbe protiv virusa koji se ne zaustavlja unatoč farmaceutskoj industriji koja mu je cijelim nizom cjepiva pokazala zube.

Tako će podijeliti odgovornost za donesene odluke o kojima svi ovisimo, a one su toliko ozbiljne i teške da se bez kompromisa predstavnika struke i politike ne bi smjele donositi, niti služiti za međusobne obračune.  

19. travanj 2024 13:48