StoryEditor
ForumKORONA IZBORI

Glasnogovornik DIP-a: "Dosad 539 osoba u samoizolaciji zatražilo da glasuju, javili se i zaraženi!"

Piše Jutarnji.hr
4. srpnja 2020. - 21:28
”Nismo to napravili brzopleto.Kad imate zahtjeve epidemiologa da određene stvari moraju biti, probate ih uklopiti u cijelu priču.”Darko Tomaš/cropix

Za glasanje se prijavilo 539 osoba koje su u samoizolaciji, a ukupno se 1730 osoba prijavilo za glasanje od kuće, rekao je glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva Slaven Hojski za N1 televiziju i poručio kako su to podaci od danas prijepodne te dodao kako glasači imaju rok do sutra u podne da se prijave za glasanje od kuće. 

Što se tiče glasanja osoba koje su zaražene koronavirusom, Hojski je kazao kako još nemaju egzaktne podatke, no kako je tridesetak osoba iz slavonskih županija koje su zaražene izrazilo želju za glasanje.

Hojski poručuje kako će se na sve pozive građana sutra izaći u skladu s tehničkim uputama. 

Upitan kako to da nisu iste mjere za glasanje osoba koje su u samoizolaciji i onih koji su potvrđeno zaraženi koronavirusom, Hojski odgovara:

- Nisu iste mjere jer smo imali direktne upute HZJZ-a da ne mogu biti iste mjere. Da je bilo više sluha ili više vremena, mogle su se raditi razne kombinacije. Mislim da smo našli jedno optimalno rješenje. Birački odbori u ovom trenutku moraju imati sigurnost da neće biti zaraženi - zaključio je.

- Napravili smo to što smo mislili da je nabolje. Nismo to napravili brzopleto i preko koljena. Kad imate zahtjeve epidemiologa da određene stvari moraju biti, probate ih uklopiti u cijelu priču - dodaje. 

Govoreći o biračkim odborima, Hojski je kazao kako su tu imali manjih problema i kako je bilo nekih stotinjak zamjena, ali kako je to sada riješeno. 

O glasanju u bolnicama Hojski kaže kako ljudi u bolnicama nisu glasali niti na jednim izborima i kako tamo neće biti organizirano glasanje. 

Poručuje kako DIP ima uobičajene dojave o kršenju izborne šutnje. 

- To su uglavnom mailovi, SMS poruke, telefonski pozivi, a imate i objave na društvenim mrežama kojima se agitira za pojedinog kandidata - pojašnjava. 

Potvrdio je kako će DIP u 21 sat krenuti s objavom rezultata, ali kako će u tim rezultatima biti obrađeno 15-10 posto biračkih mjesta.

Očekuje kako će oko 23 ili 24 sata imati obrađeno oko 70 posto glasačkih listića i sve moli za strpljenje, s obzirom na to da je brojanje glasova kompleksnije nego što je to bilo na predsjedničkim izborima. 

Najzahtjevnijih izbori za provedbu unatrag 30 godina

Hrvatski birači u nedjelju izlaze na birališta kako bi izabrali 10. saziv Hrvatskog sabora i odlučili tko će imati priliku formirati novu Vladu i iduće četiri godine voditi državu.

Zbog epidemije koronavirusa i mjera zaštite, nedjeljni su izbori jedni od najzahtjevnijih za provedbu unatrag 30 godina.

Potvrđuje to i činjenica da je tek u petak poslijepodne konačno odlučeno kako će i zaraženi koronavirusom moći glasovati uz pomoć osobe od povjerenja koja će po njihovoj ovlasti i uputi ispuniti glasački listić te kako će se 'omekšati' upute za glasovanje u domovima za starije u kojima nisu određena posebna biračka mjesta.  

Članovi biračkog odbora moći će doći ispred doma ili, ako se radi o nepokretnom korisniku, s posebnom zaštitnom opremom ući u dom i omogućiti mu da iskaže svoju biračku volju.

Birači ne bi trebali posebno strahovati

Iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP) pozivaju birače da unatoč epidemiji, kao i na svim dosadašnjim izborima, iskoriste svoje biračko pravo.  

"Pozivam birače da iskoriste svoje pravo, posebno jer biramo zakonodavnu vlast. Izbori su, ipak, praznik demokracije koji se ne događa tako često“, poručila je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić.

Biračima je poslala umirujuću poruku.

Na izborima će biti primijenjene sve propisane epidemiološke mjere, pa  mislim da birači ne bi trebali imati poseban strah, naglasila je.

U Sabor se bira 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira dijaspora odnosno birači bez prebivališta u Hrvatskoj, osam pripadnici nacionalnih manjina u posebnoj, 12. jedinici.

Veliko je zanimanje za mjesto u Saboru, za svako se u prosjeku natječe 17 kandidata čija je prosječna dob 48,6 godina.

O tome tko će uistinu slijedeće četiri godine provesti na Trgu svetog Marka ima pravo odlučiti 3 milijuna 860 tisuća birača za koje će u Hrvatskoj i 42 države u inozemstvu biti otvoreno ukupno 6999 biračkih mjesta.

Izbore će provoditi oko 75 tisuća ljudi, nadzirat će ih oko 8500 promatrača.

Svi oni moraju se držati mjera zaštite od zaraze koronavirusom koje su preporučili epidemiolozi. Za članove biračkih odbora, koji pokrivaju sva biračka mjesta to znači držanje međusobnog razmaka od metra u pol, obvezno nošenje maski, preporučeno nošenje rukavica, redovitu dezinfekciju ruku itd.

Birači pak, kod ulaska na biralište, moraju dezinficirati ruke, preporučuje im se nošenje maski i da ponesu kemijsku olovku kojom će glasovati, da u prostoriju ulaze i izlaze jedan po jednan poštujući propisani razmak od metra i pol koji moraju održavati i dok čekaju ulazak na biračko mjesto.

Preferencijski glas

Birači će na izborima moći koristiti preferencijski glas, na listi za koju će glasovati moći će zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost, to jest preferiraju ga u odnosu na sve druge. Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste, ima prednost pred ostalima, neovisno gdje je smješten na listi.

Biračka mjesta u Hrvatskoj se otvaraju u nedjelju u 7 sati, zatvaraju u 19 sati.  Isto, mjereno lokalnim vremenom, vrijedi i za inozemstvo, gdje se glasuje dva dana, u subotu i nedjelju.
Prve podatke o tome kome su birači dali povjerenje, DIP će na svojoj mrežnoj stranici početi objavljivati u nedjelju u 21 sat, a ažurirat će ih svakih 15 minuta.

Podatke o odazivu objavit će u nedjelju u podne i u 17 sati.
(Hina)

Izdvojeno

28. listopad 2020 13:30